Mii de doze de vaccin, nefolosite, în depozitele DSP. Vezi câți părinți...

Mii de doze de vaccin, nefolosite, în depozitele DSP. Vezi câți părinți din Timiș au refuzat să-și vaccineze copiii împotriva rujeolei, doar într-o lună

0
DISTRIBUIȚI
bebelus_spital
Într-o singură lună, 100 de părinți din Timiș au refuzat vaccinarea copiilor.

Situație alarmantă în județul Timiș, într-o perioadă în care Ministerul Sănătății vorbeste despre o epidemie de rujeolă. Doar într-o singură lună, aproape 100 de părinți din județul nostru au semnat că nu doresc să-și imunizeze copilul împotriva rujeolei, boala cunoscută popular drept „pojar”, transmite DSP Timiș. Astfel, în luna iulie a acestui an, când a fost realizată o anchetă de acoperire vaccinală, s-a constatat că din cei 360 de copii nevaccinați, 95 nu au fost imunizați pentru că părinții au refuzat acest lucru, cu semnătură. Potrivit reprezentanților DSP Timiș, acoperirea vaccinală în județul nostru este de 70%. În acest moment, în farmacia instituției mai sunt peste 8.500 de doze de vaccin împotriva rujeolei.

Medic timișorean: „Marea problemă este că tot mai mulți nu se vaccinează”

Vă reaminim că, ieri, Ministerul Sănătății a anunțat că trei copii cu vârsta sub un an, doi din județul Arad și unul din Timiș, au murit, în primele opt luni ale acestui an, de rujeolă. Ministerul spune că în România este „epidemie de rujeolă” din cauza nevaccinării, fiind înregistrate 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe. De vină ar fi „campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor”, crede ministerul. Reprezentanții instituției spun că cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei. „Acești copii au murit inutil și fără sens.


Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copii sub 1 an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de grup. Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați”, semnalează Ministerul Sănătății.

Medicul Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, confirmă informațiile transmise de minister. Doctorul timișorean spune că copilul din Timiș care a murit de rujeolă era fetiță și avea 11 luni. Bebelușul a decedat la sfârșitul lunii august în unitatea medicală, după ce o lună a fost internat pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, intubat, medicii încercând să-i salveze viața. „Fetița era nevaccinată, a avut și o problemă medicală, probabil că și din cauza asta evoluția a fost atât de severă. Avea o boală genetică care nu formează proteinele din care se fac anticorpii, deci avea imunodepresie. În ultimul an, am avut 80 de cazuri de rujeolă la noi în spital”, a declarat Virgil Musta.

Medicul timișorean explică și de ce cei 80 de copii nu au fost vaccinați. „Parte din ei nu au fost vaccinați pentru că părinții nu acceptă vaccinarea, parte și pentru că fac parte din colectivități care nu prea au nici medici de familie, care apelează la servicii medicale doar când sunt bolnavi, și sunt unii copii care, într-adevăr, aveau tot felul de patologii și din cauza patologiilor nu i-au vaccinat la timp”, spune Virgil Musta.

Vaccinul ROR, împotriva rujeolei, este administrat copiilor la vârsta de un an. Asta pentru că, până la șase luni, micuții sunt imunizați de la părinți. Însă, pentru că în România este epidemie de rujeolă, Ministerul Sănătății recomandă în zonele afectate vaccinarea copiilor chiar și la vârsta de șapte luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de un an. „Marea problemă este că tot mai mulți nu se vaccinează. Astfel, scade numărul de persoane vaccinate și atunci sunt prea mulți în jurul copiilor care au contraindicații și nu pot face vaccinul, care riscă să facă boala. De aceea se spune că dacă scazi sub 80% numărul de persoane vaccinate, crește riscul ca persoanele nevaccinate să facă boala”, mai explică medicul Virgil Musta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.