Mii de persoane au comemorat 144 de ani de la moartea lui...

Mii de persoane au comemorat 144 de ani de la moartea lui Avram Iancu, în vestul țării. Vezi ce evenimente au avut loc la Țebea

0
DISTRIBUIȚI

tebea-gazetadedimineata_ro

Peste 3.000 de persoane au fost prezente, duminică, la Serbările Naționale de la Țebea, manifestare dedicată memoriei lui Avram Iancu, de la a cărui moarte se împlinesc 144 de ani.

Ceremonialul oficial a început la ora 10.30, la cimitirul de la Țebea, cu o slujbă religioasă de pomenire a lui Avram Iancu, oficiată de episcopul Devei și Hunedoarei, Gurie, împreună cu un sobor de preoți. Au fost depuse coroane de flori din partea autorităților și instituțiilor statului, iar la final au fost rostite mai multe mesaje legate de importanța și personalitatea lui Avram Iancu.

La eveniment au fost prezente mai multe personalități ale vieții politice, printre care copreședinții PNL Alina Gorghiu și Vasile Blaga, președintele PSD, Liviu Dragnea, președintele PMP, Traian Băsescu, prim-vicepreședintele PNL Gheorghe Falcă, parlamentari, primari din județul Hunedoara și cele învecinate, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate ale statului.

Pentru parada militară care a avut loc în jurul prânzului, circulația a fost închisă pe DN 76, în zona cimitirului.


Serbările Naționale de la Țebea se încheie duminică după-amiază cu un spectacol folcloric la care participă soliști de muzică populară cunoscuți.

Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moți înstăriți din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluția de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntașii intelectualității românești transilvănene luptătoare pentru emancipare socială și națională.

A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai și 15-23 septembrie 1848, și conducătorul cetelor înarmate de țărani și mineri din Munții Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.

Avram Iancu a murit la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criș, și trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Țebea, lângă Gorunul lui Horea.

Sursa foto: gazetadedimineata.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.