O tânără nevăzătoare din Timişoara le bate obrazul aleşilor pentru că uită...

O tânără nevăzătoare din Timişoara le bate obrazul aleşilor pentru că uită persoanele cu deficienţe atunci când iau decizii: „Nu ştii dacă e verde sau roşu la semafor, ce tramvai vine” VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
simona smultea
O tânără din Timişoara povesteşte cum e viaţa în alb-negru.

V-aţi imaginat vreodată cum e viaţa în alb-negru? Cum e să nu vezi, ci doar să te ghidezi pe ceea ce simţi sau auzi? Simona Smultea, o tânără nevăzătoare în vârstă de 28 de ani din Timişoara, povesteşte într-un filmuleţ postat recent pe YouTube cât de greu îi este unei persoane nevăzătoare care locuieşte în oraşul de pe Bega. Asta pentru că atunci când iau decizii, aleşii locali uită de existenţa persoanelor cu deficienţe. Tocmai de aceea, Simona are un mesaj către aleşi, cărora le transmite să încerce să se pună măcar o zi în locul oamenilor ca ea.

„Este foarte frustrant să nu ştii ce urrmează”

Simona Smultea are o ambiţie de fier. Este nevăzătoare, dar asta nu a împiedicat-o să termine o facultate, iar acum lucrează ca kinetoterapeut. De asemenea, este şi vicepreşedinte al Asociaţiei „Ceva de Spus” din Timişoara, formată de un grup de autoreprezentanţi, persoane cu dizabilităţi fizice şi intelectuale.

„Este destul de greu să-ţi pui viaţa pe tapet, dar uneori te gândeşti că poate aşa o să fie alţii încurajaţi să înţeleagă că indiferent că ai o dizabilitate sau nu, trebuie să te bucuri de viaţă”, începe să povestească Simona.


Apoi, tânăra detaliază o parte din provocările cu care se confruntă zilnic în oraş.

„Mi-am dat seama că oraşul Timişoara nu este foarte accesibil. Când ajung la semafor, simt efectiv cum mă iau toate palpitaţiile şi toate căldurile pentru că nu ştiu oare e în siguranţă sau nu să trec. Este foarte frustrant să nu ştii ce urrmează, dacă sunt borduri, dacă o să fie verde, roşu la semafor, nu ştii ce tramvai vine. (…) Mi-ar plăcea foarte mult ca, măcar pentru o zi, oamenii care iau decizii privind oraşul şi tot ce se întâmplă să încerce să se pună în locul unei persoane cu dizabilităţi. Cred că ar trebui să se gândească că nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla şi că totul este relativ şi temporar”, crede Simona Smultea.

Tânăra mai povesteşte că cele mai importante momente pentru ea sunt atunci când se întâlneşte cu prietenii. Însă, nu de puţine ori i s-a întâmplat ca amicii săi să o uite „pe undeva, în mijlocul magazinului. Mă găseau exact acolo unde mă lăsau pentru că eu nu mă mişcam. Mi-era foarte frică să mă deplasez în altă parte şi ştiam că o să se întoarcă după mine”. Simona are şi un mesaj pentru persoanele cu dizabilităţi: „bucuraţi-vă de viaţă, ieşiţi afară, mergeţi la concerte, la teatru, nu staţi în casă”.

Potrivit statisticilor, în judeţul Timiş sunt peste 3.000 de nevăzători. Din păcate, în Timişoara semafoarele accesibilizate pentru nevăzători pot fi numărate pe degete, astfel că viaţa acestor persoane este pusă în pericol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.