Ovidiu Șandor despre Timișoara 2021: „Banii privați vor veni când lucrurile sunt...

Ovidiu Șandor despre Timișoara 2021: „Banii privați vor veni când lucrurile sunt destul de clare”. Ce beneficii vede omul de afaceri în titlul de capitală culturală europeană VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

ovidiu sandor 2

Încântat de faptul că Timișoara a câștigat cursa pentru a fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, Ovidiu Șandor atrage atenția și asupra lucrurilor care trebuie îmbunătățite în oraș. Omul de afaceri a prezentat la PRESSALERT LIVE și cum orașul de pe Bega poate beneficia pe aproape toate planurile cu o strategie potrivită.

Provocările pentru oraș după câștigarea titlului

Ovidiu Șandor e convins că Timișoara a câștigat în fața Clujului sau Bucureștiului pentru că a avut cel mai bun dosar, nu pentru frumusețe sau pentru trecut. ”Cred că e o șansă pentru Timișoara să ne scuturăm și să devenim mai ambițioși în legătură cu orașul nostru. Avem un focus, un termen în 2021. De această componentă are nevoie orașul pentru dezvoltarea viitoare… Cred că nu toată lumea a priceput despre ce competiție a fost vorba. Nu despre frumusețe, ce au făcut orașele, ci pe dosare. Timișoara a venit cu cel mai bun concept, dosar, și a câștigat titlul. S-a ținut cont în ce măsură poate dezvolta un oraș un asemenea titlu. Cred că pentru București însemna mai puțin, pentru Cluj sau Baia Mare, la fel… Timișoara cred că a trăit în ultimii ani sub frustrarea față de Cluj. Da, ei au primit mai mulți bani, dar de multe ori e vorba să pui în practică. Nu au construit doar un stadion și o sală polivalentă, Clujul a știut să aducă evenimente. Au Untold… Nu depind doar de București. Timișoara cumva s-a complăcut în «las’ că-i bine cum facem noi». În timp, asta duce la o scădere a dorinței de a face mai bine. Clujul, care venea din urmă, a fost foarte hotărât să facă acest lucru, dar acum acest titlu aduce Timișoara înapoi, vrem noi să fim cei vizibil, să dezvoltăm comunitatea…”, a spus Ovidiu Șandor.

Omul de afaceri consideră că trebuie găsiți sau pregătiți organizatori pentru 2021. ”Se va pune accent pe pregătirea unor astfel de oameni sau creșterea celor care deja există. Sunt sigur că se vor atrage organizatori de evenimente din afara orașului, de la București, din afara țării. Desigur vor fi probleme, de la partea de logistică, la a convinge publicul că merită să vină, să vadă atât de multe evenimente. Pentru timișoreanul de rând e greu ca zi de zi să fie bombardat cu evenimente pe care le poate vedea. Trebuie educat publicul… Nu cred că în ziua de azi tineretul mai are obișnuința de a merge la teatru… Există un public activ care se bucură de ceea ce oferă orașul”, a adăugat Șandor.

Antreprenorul consideră că Timișoara trebuie să aibă de câștigat și după anul 2021 de beneficiile acestui titlu de Capitală Europeană a Culturii.


”Sunt două aspecte, unul imediat, cum organizezi anul 2021, și, cum facem ca ceea ce pregătim să aibă relevanță și după 2021. E important să vedem și ce infrastructură va lăsa acest titlu. Timișoara duce lipsă, de la stadion, la o sală de spectacole… spații de cultură pe care le-aș vedea. Dosarul îl avem deocamdată focusat pe centru, care e primordial… E îmbucurător că văd în dosar că se duc evenimentele și în cartiere. Lucrurile trebuiesc echilibrate”, a precizat Ovidiu Șandor.

”Evenimentul va atrage”

Implicat în viața culturală a orașului, Ovidiu Șandor va contribui prin fundația sa în 2021 cu un eveniment devenit deja tradițional. ”Eu pe partea culturală am această fundație Art Encounters, aceasta va fi contribuția noastră în 2021. Fundația se va ocupa de aceste activități. Sigur că financiar voi fi implicat acolo, pentru că e nevoie de sprijin…”, a subliniat acesta.

Antreprenorul timișorean e convins totodată că nu vor fi suficiente sursele de finanțare guvernamentale, iar componenta privată va fi atrasă dacă e convinsă de soliditatea proiectelor. ”Eu cred că un eveniment de talia celui din 2021 va atrage sponsori. Vorbim de un public, mă refer la firme prezente pe plan național, chiar internațional. Firme obșinuite să le vedem prezente la evenimente din sport și cultură, bănci, firme din telecomunicații, băuturi alcoolice, firme care doresc să fie vizibile. Ca la orice Olimpiadă, sigur adusă la scara de capitală culturală. Pentru că Timișoara va atrage destulă lume. Sigur va fi și o componentă de firme locale, așa cum am avut și noi la Art Encounters, pentru că vor să fie prezente și vizibile în orașul lor. Fie pentru a arăta consumatorilor lor că susțin evenimentele din oraș, sau doresc să fie prezente în viața publică pentru a atrage mai bine talentele de care au nevoie. Depinde cât de bine va fi organizat totul, cât de clar vor fi adminstrați banii. Banii privați vor veni când lucrurile sunt destul de clare… Orice firmă vrea să fie prezentă la un eveniment pozitiv. De aceea în fotbal de exemplu multe firme mai bine stau departe, deși sportul în sine nu are nicio vină. Trebuie demonstrat că vom fi în stare să organizăm evenimentul cum trebuie… Nu cred că banii publicii vor fi suficienți”, a conchis Șandor.

Omul de afaceri a vorbit și alte zone economice care vor avea parte de un impact pozitiv de pe urma ”Timișoara 2021”: ”Eu cred că impactul economic va fi foarte bun, unele investiții direct pentru eveniment. Guvernul va fi convins să facă, precum cazul centurii… ar trebui să primim și noi ceva înapoi. Aș fi surprins dacă operatorii hotelieri nu ar profita. Zona hotelieră, restaurante, trebuie îmbunătățită. Dacă o compari cu Clujul și Bucureștiul, avem prea puține restaurante noi… Cred că o să vedem și pe această zonă, cafenele, cluburi. Așa cum Clujul, Sibiul au devenit destinații de weekend, și Timișoara va deveni oraș de city break”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.