Deşi în capitala Banatului funcţionează o mulţime de firme care oferă servicii de catering sau spălătorii de rufe, Spitalul Judeţean Timişoara trimite la spălat, de câţiva ani, cearşafurile de pe paturile bolnavilor la Oradea, iar mâncarea vine de la Arad. Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara, a explicat, în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, care sunt motivele pentru care s-a ajuns la astfel de situaţii.
Astfel, managerul celui mai mare spital din vestul ţării spune că pentru cele două servicii s-au organizat licitaţii publice, iar câştigătoare au fost desemnate firmele din Oradea, respectiv Arad. Însă, Marius Craina se miră cum de firme importante din Timişoara, care-şi desfăşoară activitatea în aceste domenii, nu s-au înghesuit să participe la licitaţiile organizate, mai ales că valoarea contractelor era destul de mare.
„Am crezut că la licitaţia pentru serviciul de catering va fi o concurenţă extraordinară, valoarea contractuli era de un milion euro, însă au participat doar patru firme, una fiind descalificată pentru că nu îndeplinea condiţiile din caietul de sarcini. Una avea sediul în Arad, una la Timişoara şi una nu avea precizat sediul firmei, urmând să găsească un punct de lucru dacă câştiga licitaţia. A câştigat firma din Timişoara”, a explicat Marius Craina. Însă, pentru că firma care a câştigat licitaţia nu avea capacitatea de a asigura cele aproximativ 1.000 de porţii zilnice pentru bolnavii de la „Judeţean”, creând un adevărat haos la începutul lunii august, aceasta a rămas fără autorizaţie de funcţionare de la DSV, iar unitatea medicală a suspendat contractul pentru următoarele şase luni. În aceste condiţii, a fost demarată o procedură de negociere directă, fiind trimise invitaţii la patru firme, trei din Timişoara şi una din Arad, dar a răspuns doar firma din Arad.
Astfel, în următoarele luni, mâncarea pentru bolnavi este gătită la Arad şi transportată la Timişoara.
„Mâncarea vine acum de la Arad, iar cearşafurile se spală la Oradea. Licitaţia pentru serviciul de spălare al rufelor a fost o mare licitaţie a spitalului, dar operatorii din Timişoara nu au participat la ea. Firma din Oradea spală rufele spitalului de câţiva ani de zile. Eu mă bucur că licitaţia a fost una transparentă. Nici noi nu ştim ce să mai credem, unde sunt firmele mari din Timişoara? Putea participa la licitaţie orice firmă care putea să îndeplinească condiţiile din caietul de sarcini”, a declarat Marius Craina, la PRESSALERT LIVE.
Directorul Spitalului Judeţean Timişoara a bătut, din nou, obrazul reprezentanţilor Direcţiei Sanitar-Veterinare pentru faptul că, la începutul lunii august, unitatea medicală a ajuns într-un mare impas, existând riscul ca bolnavii să nu aibă ce mânca. „Sub nicio formă noi nu ne-am aşteptat la aşa ceva, mai ales că s-a trecut în caietul de sarcini numărul de porţii pe care firma trebuie să-l asigure zilnic pentru pacienţi. Cu câteva zile înainte de a începe livrarea hranei, am solicitat DSP şi DSV să ne dea garanţii că firma este în stare să livreze hrana pentru pacienţi, am primit un răspuns pozitiv din ambele părţi. Nu mi se pare normal să nu ştim ce capacitate au firmele. După câteva zile, DSV ridică avizul de funcţionare al firmei, am crezut că se dărâmă cerul pe noi. Autorităţile sunt vinovate pentru cele întâmplate, din spital toată lumea şi-a făcut datoria. Am primit garanţia că firma e capabilă să asigure mâncarea, iar după patru zile primim răspuns de la DSV că nu mai poate, îi ridică autorizaţia firmei”, a mai precizat Marius Craina.
Directorul Spitalului Judeţean Timişoara spune că, cel mai probabil, la sfârşitul lunii septembrie licitaţia electronică pentru desemnarea unei noi firme care să asigure hrana bolnavilor va fi pornită. Deocamdată, nu se ştie dacă vechea firmă, care nu a avut capacitatea să asigure porţiile de hrană necesare, va mai avea voie să participe la licitaţie. Potrivit managerului unităţii medicale, în fosta bucătărie a spitalului, care are o suprafaţă de aproximativ 700 mp, va fi mutat laboratorul central de la etajul 1, iar în locul acestuia îşi va desfăşura activitatea Secţia de Neurochirurgie.