Pericolul RADIOACTIV din Banatul Montan: fostele mine de uraniu ar putea polua...

Pericolul RADIOACTIV din Banatul Montan: fostele mine de uraniu ar putea polua Dunărea. Cum s-a ajuns la această situație

0
DISTRIBUIȚI

moldomin (14)Garda de Mediu Caraș-Severin e în alertă: fostele mine de uraniu din județ pot fi sursele unor dezastre ecologice.

Perimetrele fostelor exploatări miniere radioactive de la Ciudanoviţa şi Lişava au fost închise şi puse în conservare din anul 2004, însă nici până acum nu au intrat într-un program de ecologizare. Procesul care trebuia finalizat în 2016, exact în această lună, nu s-a mai realizat din lipsa banilor. Mai mult, Compania Națională a Uraniului S.A.


Bucureşti riscă, din lipsa banilor alocați de la Ministerul Economiei, să rămână fără curent electric la utilajele care de peste 12 ani evacuează controlat apele reziduale din fostele galerii contaminate. Din acel moment va fi liber la poluare atât în râul Caraș, cât și în Dunăre.

„În perimetrul Ciudanoviţa, începând cu luna martie, suma alocată s-a terminat, iar colectarea şi tratarea apelor se face din fondurile Companiei Naționale a Uraniului S.A. Bucureşti (CNU). Societatea are probleme financiare şi eforturile lor de a continua această activitate controlată de colectare şi tratare a apelor de mină este una destul de costisitoare. În momentul în care nu va mai putea fi susţinută financiar atunci avem o problemă tehnică, o problemă care duce la inundarea minei şi eliberarea apelor de mină în mod necontrolat şi ce dezastru ecologic s-ar putea produce… În cadrul celuilalt perimetru al minei Lişava, în momentul controlului Gărzii Naţionale de Mediu Caraş-Severin, efectuat săptămâna aceasta, sumele pe care le mai are CNU-ul de primit sunt până la sfârşitul lunii septembrie. Deci începând cu 1 octombrie 2016 vom avea o problemă şi la Mina Lişava. Prin diligenţele pe care le vom face tragem un semnal de alarmă în ceea ce priveşte ajutorul din punct de vedere financiar asupra continuării acestui proiect şi a luării tuturor măsuri de siguranţă pentru evacuarea apelor de mină şi tratarea lor în condiţii de siguranţă”, a explicat, la Radio Reșița, comisarul şef al Gărzii Naţionale de Mediu Caraş-Severin, Gheorghe Muntean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.