Povestea elevei din Timișoara care a luat 10 la BAC, vrea să...

Povestea elevei din Timișoara care a luat 10 la BAC, vrea să devină învățătoare și a intrat prima la o facultate din Germania: „Îmi doresc să mă întorc în țară”. Ce mesaj are pentru liceeni

0
DISTRIBUIȚI
maria damian
O elevă din Timiș cu 10 la Bac pleacă la studiu în străinătate.

Maria Damian, o tânără din Timișoara, este unul dintre elevii cu care județul Timiș se mândrește. Maria a absolvit Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau„, iar la examenul de Bacalaureat din acest an a obținut nota 10 pe linie la toate disciplinele. Timișoreanca a susținut BAC-ul atât în limba română, cât și în germană, iar pentru că își dorește să devină învățătoare, s-a înscris la facultate la Pedagogie Primară. Însă, Maria s-a decis să urmeze studiile în Germania, cu scopul de a vedea care este modul de predare în afara țării. După ce va face doi ani de practică și va lucra în sistem, tânăra își dorește să revină în țară.

De ce vrea Maria să devină învățătoare

Maria Damian a povestit, astăzi, cum a reușit să obțină media 10 la examenul de Bacalaureat. Astfel, tânăra spune că „nu a fost un succes dobândit peste noapte. În spatele succesului au fost ani de muncă, de perseverență și bineînțeles de credință, pentru că dacă nu crezi în tine și în puterea de a reuși ceva, atunci nu vei ajunge unde îți dorești”. Absolventa de liceu spune că nu și-a propus să ia 10 la BAC, ci „să dau cei mai bun și muncind pentru asta și privind fiecare greutate cu o minte deschisă, că pot să trec peste, și cu sprijinul profesorilor, al părinților și al colegilor, am reușit să mă ridic de fiecare dată și să dau cei mai bun”.

Maria a explicat și de ce a ales să plece la studiu în Germania, și nu s-a înscris la o universitate din România.


„Prin Bacalaureat-ul nemțesc mi s-a deschis poarta de a merge în străinătate și am ales Germania ca și țară de studiu. Voi studia mai departe pedagogie primară. După studiu și doi ani de practică ce se cer acolo, îmi doresc să intru în sistem, să văd, să aplic metodele propriu-zis pe care le voi învăța acolo, după care vreau să mă întorc în țară, chiar îmi doresc. Consider că trebuie să privesc studiul cu o minte deschisă. Am avut experiența de a învăța în țară și să cunosc sistemul de predare de aici. Îmi doresc să cunosc și dincolo cum se predă, ce metode și oportunități se deschid acolo și cred că pot să învăț și să cresc mult mai mult, având experiența de acolo, după care să vin să dau înapoi ce am primit aici”, a povestit Maria.

Tânăra din Timișoara spune că este conștientă de faptul că salariile unui învățător sunt mici în România, dar consideră că „trebuie să privim dincolo de partea materială și să ne alegem ceva care să ne bucure în fiecare zi, să avem o pasiune. Fiind învățător, înseamnă mult mai mult decât a sta cu niște copii, înseamnă a le da un start în viață, în a planta o sămânță în sufletul lor și poate sperăm că va crește ceva acolo, se va forma o floare în interiorul lor”. Maria are și un mesaj pentru cei care susțin Bacalaureat-ul în acest an, cărora le transmite să nu-l privească ca pe un examen oarecare, ci ca pe unul de maturitate, „să privească cu seriozitate acest examen și să încerce să dea mai mult, pentru că acest examen spune ceva despre ei și chiar poate să le deschidă multe oportunități și uși pentru viitorul lor”.

Maria Damian a fost admisă prima la Pedagogie Primară, la Universitatea Julius Maximilians din Wurzburg, Germania. Astăzi, tânăra alături de alți doi absolvenți de liceu din Timiș care au obținut media 10 la BAC-ul din acest an au fost premiați la sediul inspectoratului școlar. Fiecare elev a primit din partea Ministerului Educației câte 3.000 lei. De asemenea, alți patru elevi din Timiș cu media 10 la Evaluarea Națională au fost recompensați cu câte 1.000 lei de către minister.

Iată lista elevilor din Timiș premiați: Christian Daniel Curiac, Maria Damian, Radu-Florian Gherman, Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara – media 10 la Bacalaureat, Irina-Lavinia Șoica (Liceul Pedagoogic Carmen Sylva Timișoara), Viviana Georgiana Tif (Școala nr. 16 Take Ionescu Timișoara), Maria Diana Popescu (Școala nr. 19 Avram Iancu Timișoara), Bianca Andreea Teregan (Școala Gimnaizală 24 Timișoara) – media 10 la Evaluarea Națională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.