Probleme mari în centrele de protecția copilului din Caraș-Severin. Vezi ce primeau...

Probleme mari în centrele de protecția copilului din Caraș-Severin. Vezi ce primeau minorii de mâncare

0
DISTRIBUIȚI

14215199_10207128128023299_1021660371_oProbleme cu nemiluita în centrele de ocrotire ale DGASPC Caraș-Severin. Copiii sunt hrăniți prost, nu primesc haine pe care să le poată îmbrăca, nici suficiente produse de igienă și, în plus, sunt maltratați.

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin a transmis concluziile controlului efectuat lunile trecute. Rezultatele sunt de speriat. „În urma controalelor efectuate de inspectorii sociali au concluzionat faptul că meniurile erau constituite mai mult din semipreparate, ele fiind sărăcăcioase, iar produsele alimentare necesare întocmirii meniurilor zilnice erau achiziționate la un preț peste prețul practicat pe piață. Articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte găsite în magaziile centrelor erau majoritatea de același fel, în mărimi foarte mari și nu corespundeau mărimilor copiilor (erau potrivite pentru adulți mai degrabă)”, informează Elena Solomonesc, șefa AJPIS-CS.

Concret, spune Solomonesc, în loc de mâncare gătită, copii primeau semipreparate pline de E-uri, asta deși instituția are bucătari angajați, iar alocația de hrană s-a dublat ca valoare.

Alimentele achiziționate pentru hrana celor mici erau plătite dublu față de prețul de la raftul oricărui supermarket.


Iar hainele primite de copii de 11 – 17 ani erau mărimea XXXL. „Haine de bătrâni obezi”, spune unul din tinerii care trăiește într-un astfel de centru de ocrotire din Reșița.

În urma controalelor s-a concluzionat faptul că la nivelul centrelor nu există protocoale de colaborare cu un medic stomatolog astfel încât să se poată asigura copiilor consultul de specialitate ori de câte ori este nevoie. De asemenea nu există un contract de colaborare cu o unitate medicală care să ofere servicii de planning familial pentru beneficiarii din centre (în cazul minorelor însărcinate – să ofere consilierea de specialitate în acest sens)”, se mai arată în infromarea transmisă redacției PRESSALERT.ro de cei de la AJPIS-CS.

Pentru toate neregulile constatate, inspectorii sociali au dispus măsuri de remediere a deficiențelor, iar în urma controalelor de monitorizare măsurile dispuse au fost în cea mai mare parte realizate (meniurile au fost refăcute astfel încât să se asigure necesarul de calorii pe copil/zi, copii beneficiază de articole de îmbrăcăminte și încălțăminte corespunzătoare vârstei lor, au fost încheiate protocoale de colaborare cu un medic stomatolog și respectiv cu Spitalul Județean de Urgență Reșița în vederea acordării serviciilor de planning familial pentru beneficiarii vizați.

În cauză Poliția a deschis o anchetă in rem pentru comiterea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului, după ce mai mulți copii au reclamat că au fost bătuți de șeful unuia din centrele de ocrotire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.