Acuzat de conducerea BC SCM Timișoara că duce o campanie împotriva clubului bănățean prin intermediul portalulului său, Sabin Gherdan a dorit publicarea unei replici. Cel care se recomandă ca reprezentant al jucătorilor către care vechiul club alb-violet are datorii acuză mai multe nereguli legate de formarea noului club. Mai mult, acesta spune că Derrick Low și compania doresc o rezolvare amiabilă a situației până la finele săptămânii, altfel se vor îndrepta către FIBA.
După declarațiile lui Ilie Trițoiu, conducerea BC SCM Timișoara, prin vocea directorului sportiv Adrian Vermeșan, a acuzat ieri într-o conferință de presă interesul lui Sabin Gherdan în problema datoriilor ”leilor” către mai mulți foști jucători, printre Derrick Low, Bogdan Popescu sau Kyle Shiloh. Despre reprezentatul jucătorilor Vermeșan a spus ”nu are nicio calitate, nu e impresar, avocat, nu e nimic”, fratele acestuia având o agenție de impresariat.
Sabin Gherdan a dorit să ofere o replică în care acuză din nou modul în care BC SCM Timișoara evoluează fără probleme pe locul BC Timișoara, denumind mutarea ca pe o ”pseudo-fuziune” care înclacă regulamentele FIBA, aslfel clubul bănățean e ajutat să evite plata vechilor datorii. Conducătorii aflați acum la BC SCM au spus că nu sunt nevoiți să plătească, dar că își asumă aceste datorii. Sabin Gherdan precizează printre altele că jucătorii sunt de acord să li se achite doar cele două salarii din perioada în care au avut contract cu clubul de pe Bega.
Iată mai jos replica lui Sabin Gherdan:
”Ca urmare a declarațiilor domnilor Adrian Vermeșan și Adrian Schindarli acordate în cursul zilei de luni, 25 septembrie, în presa locală din Timișoara, prin care mi s-au adus atacuri personale nefondate, doresc să fac următoarele clarificări:
- În calitate de reprezentant al jucătorilor s-a dorit a negocia o înțelegere amiabilă cu entitatea care este continuatoarea Asociației Baschet Club Timișoara, club ce deține dreptul de a evolua în Liga Națională de Baschet Masculin sub Certificatul de Identitate Sportivă TM/A2/00249/2010. În urmă cu mai bine de șase luni de zile am luat legătura cu domnul Radu Țoancă care mi-a comunicat că se va găsi o soluție pentru acoperirea datoriilor către foștii jucători, fără a menționa în concret la ce soluție s-a gândit. Din acel moment actuala conducere a Sport Club Municipal Timișoara, club afiliat provizoriu la Federația Română de Baschet (!!) în urma ședinței de Birou Federal din 15.06.2016, cu Certificat de Identitate Sportivă TM/A1/00002/2016, a încercat constant să mușamalizeze problema datoriilor scuzându-se că nu există cadru legal pentru a le plăti. Clubul a refuzat orice formă de comunicare cu foștii sportivi, iar în acest sens Derrick Low a acționat Asociația Baschet Club Timișoara la Judecătoria Timișoara și a obținut prin hotărâre judecătorească, în data de 16.06.2016, drepturile salariale în valoare de 20.000 USD. Nici după acest moment reprezentanții entității care este continuatoarea Asociației Baschet Club Timișoara nu au reacționat, rezumându-se să declare că nu au fost notificați de către jucători sau agenți.
În cursul lunii august, după ce continuatoarea Asociației Baschet Club Timișoara s-a reunit cu un lot nou de sportivi, l-am contactat din nou pe domnul Radu Țoancă spunându-i că în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere amiabilă jucătorii sunt deciși să acționeze clubul la FIBA. Am solicitat și stabilit o întâlnire cu actuala conducere al SCM Timișoara în prima jumătate a lunii septembrie, la Timișoara. Domnul Țoancă a absentat fiind prezent domnul Trițoiu. Acesta a oferit o variantă de soluționare a problemei vădit irealizabilă, fără a avea un fundament juridic, fiind ulterior (evident) retractată de către juristul Sport Club Municipal Timișoara. Cu alte cuvinte s-a încercat tergiversarea situației, tactică pe care actuala conducere a Sport Club Municipal Timișoara a adoptat-o de la înființarea clubului.
- Cu privire la declarațiile domnilor Trițoiu, Vermeșan și Schindarli consider că în mare parte sunt vădit nereale sau chiar hilare încercându-se aruncarea responsabilității pe persoane care nu mai fac parte din actuala conducere a clubului:
- Afirmația domnului Trițoiu, din data de 8 septembrie, cu privire la faptul că
echipa nu a fost notificată de către jucători este vădit nereală. Asociația Baschet Club Timișoara a fost notificată de către Derrick Low la sediul legal indicat în Registrul Asociaților aflat la Judecătoria Timișoara, însă de fiecare dată corespondența s-a întors cu mențiunea „destinatar mutat”. Cu alte cuvinte intenționat Asociația Baschet Club Timișoara și-a închis „prăvălia” cu scopul de a nu putea fi contactată și a mușamaliza datoriile din trecut. De asemenea domnului Țoancă i-a fost adus la cunoștință atât cuantumul datoriilor cât și numele creditorilor.
- Afirmația domnului Trițoiu, din data de 8 septembrie, cu privire la faptul că
acesta „nu cunoștea nimic” referitor la contracte este vădit mincinoasă. Domnul Trițoiu a fost persoana responsabilă, în stagiunea 2015/2016, cu înregistrarea contractelor sportivilor străini la Biroul de Imigrări.
- Explicația domnului Vermeșan, din data de 26.09.2016, cum că „până când nu se
câștigă procesul cu Curtea de Conturi, acești bani sunt blocați” este hilară.
Practic ceea ce ne învață domnul Vermeșan, cu o experiență de 30 de ani alături de cluburile timișorene, este că dacă ipotetic subsemnatul am o datorie către o persoană, însă banca unde îmi depozitez banii mi i-a blocat din diverse motive, acea persoană nu este îndreptățită să îmi solicite datoria chiar din motive neimputabile acesteia, iar eu am dreptul de a contracta cu terțe persoane fără a putea fi tras la socoteală.
- Cu privire la afirmația domnului Schindarli, din data de 26.09.2016, referitor la
incertitudinea originii declarațiilor venite din partea sportivilor îl invit pe acesta să realizeze o investigație înainte de a trage concluzii nefondate. După mai bine de șase luni de zile în care actuala conducere a clubului a refuzat să le răspundă, a încercat mușamalizarea datoriilor, jucătorii au venit cu inițiativa de a le fi cunoscute gândurile.
- Cu privire la afirmația domnului Vermeșan, îl invit pe acesta să își urmeze
„dreptul rezervat” de a mă acționa în judecată.
- Tragem un semnal de alarmă în ceea ce privește modalitate prin care Sport Club Municipal Timișoara are dreptul de a evolua în Liga Națională de Baschet masculin. Conform informațiilor oferite de către Federația Română de Baschet, dreptul de a evolua în Liga Națională de Baschet Masculin este al Asociației Baschet Club Timișoara, posesoarea CIS TM/A2/00249/2010. Potrivit aceleiași surse Asociația Baschet Club Timișoara s-a înscris în Liga Națională de Baschet Masculin în urma cererii nr. 88/14.06.2016 (cu două zile înainte de sentința în cazul Low) specificând că va activa sub denumirea BC SCM Timișoara în baza unui contract de colaborare încheiat cu clubul Sport Club Municipal Timișoara, posesoarea CIS TM/A1/00002/2016, club afiliat provizoriu la FRB în ședința Biroului Federal din 15.06.2016.
Mai mult, cererea de înscriere a echipei, sub noua denumire de BC SCM Timișoara, este semnată de domnul Ilie Țrițoiu (!!). Practic domnul Trițoiu a avut (sau nu?) dreptul de a semna cererea de înscriere în numele Asociației Baschet Club Timișoara. Cine i-a oferit acest drept? Contractul de colaborare dintre cele două entități a fost depus la Federația Română de Baschet, însă este unul SECRET. Cu alte cuvinte juristul federației a afirmat că acest înscris poate fi obținut doar de la semnatari, adică de la Asociația Baschet Club Timișoara sau Sport Club Municipal Timișoara. Cine a semnat contractul de colaborare în dreptul Asociației Baschet Club Timișoara având în vedere că această Asociație, în fapt, nu mai are nici măcar sediu? În baza legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public vom solicita Sport Club Municipal Timișoara să ne ofere acest contract de colaborare. Avem dubii că o va face benevol, la o simplă solicitare.
După modul în care s-a operat prezenta „colaborare” putem trage concluzia legitimă că actualmente pentru a evolua în Liga Națională de Baschet Masculin nu mai este nevoie ca un club nou înființat să pornească din ligile inferioare ci doar să „semneze un contract de colaborare” cu orice echipă ce deține legal dreptul de a evolua în prima ligă. Bineînțeles, fără a prelua datoriile vechiului club. Considerăm că această pseudo-fuziune este contrară regulamentelor FIBA și statutului Federației Române de Baschet. Să nu uităm că în vară mai multe echipe și-au exprimat dorința de a evolua în primul eșalon valoric(!).
- Mai adăugăm faptul că prin „contractul de colaborare” Sport Club Municipal Timișoara a obținut, pe lângă dreptul de a evolua în Liga Națională de Baschet Masculin, atât sigla cât și palmaresul Asociației Baschet Club Timișoara, însă doar vechilor datorii nu li s-a putut găsi un „fundament juridic” pentru a fi și ele preluate. Practic prin această operațiune s-au fraudat vechii creditori ai Asociației Baschet Club Timișoara.
- Nu în ultimul rând doresc să aduc la cunoștință un aspect necunoscut în momentul de față și anume că jucătorii au înțeles, în urmă cu un an, situația de la Timișoara și au dorit să ajute clubul. În acest sens, deși în contrate s-a prevăzut o clauză conform căreia în cazul în care clubul reziliază unilateral contractul unui jucător este dator a-i plăti două salarii în avans. Sportivii au renunțat la acest drept, fiind de acord să li se achite doar salariul pe perioada celor două luni petrecute la Timișoara.
- În baza prezentelor argumente aduse, consider atacurile la persoană cât și jignirile la adresa foștilor jucători, venite din partea domnului Vermeșan, Trițoiu și a domnului Schindarli drept nefondate, ce nu fac cinste unui oraș baschetbalistic precum Timișoara.
Consider că nu atitudinea subsemnatului e cea care „denigrează imaginea clubului” ci lipsa intenționată a comunicării, încercarea evidentă de a mușamaliza obligațiile cât și lipsa de fair-play. Probabil că după 30 de ani petrecuți la cluburile din Timișoara domnul Vermeșan va înțelege într-un final semnificația cuvântului „fair-play”.
În ceea ce privește situația jucătorilor, aceștia mai sunt dispuși la o rezolvare amiabilă a problemei, până la finalul săptămânii acesteia. În cazul în care nu se va concretiza o negociere, sportivii au decis să prezinte întreg cazul organelor abilitate FIBA pentru ca mai apoi să se adreseze Tribunalului Arbitral Baschetbalistic.
Cu respect,
Sabin Gherdan”