REPORTAJ Febra migranților la granița sârbo – româno – maghiară. Vezi ce...

REPORTAJ Febra migranților la granița sârbo – româno – maghiară. Vezi ce PREMIERĂ au înregistrat polițiștii de frontieră GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
migranti etiopia 6
Cele două femei din Etiopia la sediul sectorului Poliției de Frontieră Sânnicolaul Mare Foto Adrian Pîclișan

Fierbe granița din cauza migranților. Cel mai bine îți dai seama la Triplex Confinium, unde se întâlnesc granițele României, Serbiei și Ungariei. Mai ales când se lasă seara. Pe partea română, elicopterul MAI scanează din aer cu termoviziunea fâșia verde, în timp ce la sol polițiștii de frontieră încearcă să nu lase nicio ”gaură”. Unde nu bate Attica, care-ți vede omul de la 14 kilometri, sunt trimise termoviziunile mobile. Echipele de intervenție stau și ele pe fază.

La unguri, e mișcare întruna pe lângă gardul care se termină brusc în buza graniței cu România. Cu ajutorul farurilor mobile de pe mașinile de teren periază non-stop gardul dinspre Serbia și grămezile imense de piatră și nisip de lângă. Dacă te uiți în zare îți dai seama pe unde ”curge” granița după lumina de pe partea maghiară. După ce dispar farurile mașinilor, nu trec prea multe minute că apar lanternele patrulelor pedestre. Gardul e esențial ca să oprească migranții. ”La început mai veneau migranții și apucau să-l taie. De fiecare dată, dimineața venea soldatul și cosea gardul la loc. Dacă trec migranții, rămân cu ei pentru că nu au tratat cu sârbii să-i trimită înapoi, cum avem noi”, ne explică un agent de la Poliția de Frontieră care-i pe graniță de 22 de ani.

Oricum, pe partea sârbă e liniște deplină. Chiar și când prind românii grupurile de migranți veniți peste câmp din Serbia, grănicerii din țara vecină și-au făcut un obicei din a spuse ”nu se poate. Nu au trecut pe la noi”. Doar înregistrările video de pe sistemele de supraveghere îi fac să accepte realitatea. Când dau buzna transfugii, românii devin dispeceri la Triplex Confinium – dau pozițiile exacte ale migranților care din Serbia vor să treacă-n Ungaria peste gard. ”Când au apărut 150 s-a umplut ecranul la Attica. Nu au intrat la noi că s-a dat alarma. A venit și intervenția de la Timișoara. Au forțat în Ungaria când au văzut că nu ne lăsăm”, își amintește veteranul graniței.

Cu toată tehnica pământului nu poți să-i prinzi pe toți. Ultimii migranți de la Beba Veche au făcut un ocol de vreo 13 kilometri ca să evite gardul ungurilor. I-au prins românii pe termoviziune când au apărut dintr-un lan când mai aveau puțin și treceau în Ungaria.Au povestit că au stat vreo 12 zile în autogară la Belgrad și că aproape de granița cu România călăuza le-a dat niște puncte de reper ca să știe cum pot ajunge în Ungaria prin România.  Brusc, pe partea maghiară apare o lumină verde care se plimbă de-a lungul gardului – e zgarda din leduri a unui câine lup care păzește alături de polițiști granița.

Premiera de după miezul nopții

migranti etiopia 4

Alerta-i permanentă că nu știi de unde apare surpriza. Așa și azi noapte – la vreo 35 de kilometri de Beba Veche, locul preferat de migranți în ultimele zile, tocmai la Valcani. Două mogâldețe care vin dinspre Serbia peste câmp apar și dispar de pe ecranele termoziunii.


La un moment dat dispar de tot în stufăriș. Monitorizarea e înlocuită de scotocire. După vreo 20 de minute, polițiștii de frontieră lămuresc misterul –  pe marginea drumului dintre Valcani și Teremia Mică, găsesc două femei cu câte un rucsac cu o mână de haine. Primul lucru pe care-l cer e apă. Nu au acte asupra lor, dar spun că sunt din Etiopia. ”Este prima dată când descoperim două femei singure, cu bagaje, trecând ilegal granița noaptea. Au fost grupuri de migranți prinși în zona Valcani, în august a fost activă Beba Veche, acum iar Valcani”, ne explică subcomisarul Gheorghe Calapiș, șeful de tură de la sectorul Poliției de Frontieră Sânnicolaul Mare. Cele două își înving oboseala și stresul și schițează pentru câteva secunde un zâmbet – au mai trecut peste o graniță spre destinația finală. Germania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.