Primarul Robu vrea o capitală culturală fără clădiri în paragină, iar pentru...

Primarul Robu vrea o capitală culturală fără clădiri în paragină, iar pentru asta promite amenzi. Cine sunt cei care îşi vor reabilita clădirile cu bani de la primărie

0
DISTRIBUIȚI

Fosta Bancă de Scont. Foto: Vali Silaghi

Reabilitarea clădirilor istorice devine o prioritate pentru administraţia locală, după ce Timişoara a câştigat titlul de Capitală Culturală Europeană. Primarul Nicolae Robu anunţă măsuri dure pentru perioada următoare.

„Vom pune toată presiunea şi aş vrea să îi facem şi de râs mediatic pe cei care îşi neglijează proprietăţile. Ce fel de societăţi sunt acestea care au ajuns în proprietatea unor clădiri din zona aceasta de oraș şi le lasă în paragină? În urma intervenţiilor noastre un număr important de clădiri din centrul istoric au fost reabilitate. Vom continua să punem presiune pe proprietari. Ei trebuie să înţeleagă. De ce să plăteasă amenzi când vor putea să folosească banii pentru lucrări? Ele oricum vor trebui făcute, altfel se va ajunge la executare silită.


Este o sfidare la adresa orașului şi nu aveam posibilitatea legală în trecut, dar acum avem posibilitatea să contribuim cu 50% din fonduri şi să avansăm banii pe care să îi recuperăm, dar să nu se mizeze pe asta. Încă o dată fac această precizare, aşa am simţit că noua legislaţie a fost acceptată de unii ca o relaxare, că nu mai trebuie să ne batem capul că se ocupă primăria de clădirile noastre”, a comentat Robu.

Totuşi, Primăria Timişoara nu are o posibilitate legală de a efectua lucrările de reparaţii din banii ei, pentru ca mai apoi să recupereze prin intermediul instanţelor banii de la proprietari. Primarul explică: „Noi vom interveni alături de proprietari în Piaţa Victoriei şi vom vedea dacă vom putea şi în cazul a alte două – trei clădiri din centrul istoric. Mai sunt clădiri foarte importante din zone precum Iosefin sau Piaţa Traian. Există autorizaţii de construire pentru adresele Pacha nr. 7, 9 Mai nr. 1, Mercy nr. 1 şi nr. 7, Libertăţii nr. 2, Victoriei nr. 4, Unirii nr. 8, Ungureanu nr. 17. Ne vom ocupa de toate clădirile noastre, pentru unele fiind pregătiţi să aplicăm pe fonduri europene, cum este cazul Liceului Ungureanu, pentru altele fiind pregătiţi să alocăm bani de la bugetul local, şi vom face asta”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.