Sărbătoare într-un oraș sârbesc drag bănățenilor. Vezi ce au pregătit vecinii din...

Sărbătoare într-un oraș sârbesc drag bănățenilor. Vezi ce au pregătit vecinii din Vârșeț FOTO

0
DISTRIBUIȚI

1-varset

Oraşul Vârşeţ se pregăteşte pentru cea de-a 59-a ediţie a Sărbătorii Strugurilor, un adevărat eveniment cultural care adună de la an la an un număr tot mai mare de participanţi. Acesta a fost promovat şi la Timişoara, în contextul numeroaselor manifestări menite să-i apropie mai ales pe locuitorii Banatului din cele două ţări vecine.

Reprezentanţii Organizaţiei de Turism din Vârşeţ, sprijiniţi de autorităţile locale şi de ministerul de resort, sunt organizatorii acestei manifestări şi spun că în anii anteriori, festivalul a reuşit deja să atragă peste 100.000 de vizitatori, peste 20.000 de turişti fiind din România. Sărbătoarea Strugurilor este cel mai important eveniment al oraşului Vârşeţ în decursul anului şi unul dintre cele mai importante din întreaga Serbie, oferind participanţilor concerte, mâncare tradiţională şi vin bun din belşug, căci viticultura este una dintre principalele ocupaţii ale locuitorilor de mai multe secole. Păzitorul vinului, Nikola Cuculj, cavaler al Ordinului bănăţean al vinului „Sf. Teodor”, a ţinut să precizeze că Vârşeţul este singurul oraş din Serbia care face parte din asociaţia europeană a producătorilor de vin, al cărei sediu este la Barcelona.

Concerte, cavaleri şi vin la discreţie

Sărbătoarea se desfăşoară între 15 şi 18 septembrie iar deschiderea va avea loc joi, la ora 17,00 (ora locală), la cula de pe dealul Vârşeţului, cu cârnaţi, vin şi muzică, iar seara se va încheia cu un concert al trupelor locale de muzică rock, în centrul oraşului. Vineri, la ora locală 20.00, va avea loc ceremonia oficială care va marca începutul sărbătorii, când primarul va preda simbolic cheia oraşului organizatorilor, va avea loc un foc de artificii şi două concerte, primul susţinut de Jelena Tomašević & Novosadski Big şi al doilea, cu formaţia Crvena Jabuka.

Ziua de sâmbătă va începe cu un program pentru copii şi un bal mascat dedicat acestora, iar după-amiaza, după un program cultural-artistic şi o paradă a Cavalerilor Vinului, vor urma concerte cu Sara Iovanovici, Snejana Durišić şi Zoran Kalezić. Sărbătoarea se va încheia duminică, cu tradiţionalul cortegiu al carnavalului la care sunt aşteptaţi în jur de 600 de participanţi din Serbia şi străinătate, şi care va fi urmat de unul dintre cele mai atractive momente, aruncarea dintr-un avion care va zbura deasupra oraşului a unor mici paraşute cu struguri, fiecare având şi câte un talon de tombolă. Toate taloanele sunt câştigătoare iar cei care vor reuşi să prindă paraşutele, îşi vor putea ridica premiile pe loc.


Programul cultural-artistic şi concertul cu SCA „Laza Nančič” va fi urmat, la ora 18,30, de închiderea ediţiei din acest an a Sărbătorii Strugurilor iar seara se va încheia cu un concert susţinut de Ana Kokić.

Program cultural şi sportiv

Pe lângă programul propriu-zis al sărbătorii, în zilele dedicate acesteia participanţii vor avea prilejul de a vedea o expoziţie de pictură şi lucrări de mână care va fi deschisă vineri, şi în aceeaşi zi vor putea participa la un concurs de căţărat pe stâncile de pe dealul Vârşeţului. Sâmbătă vor avea loc mai multe manifestări sportive, printre care un concurs de pescuit, un cros stradal şi urcuş pe stânci, dar şi deschiderea unei expoziţii de fotografie, o întâlnire cu poezia vârşeţeană sau chitariada tradiţională a balului strugurilor.

Aceste manifestări vor continua şi în ultima zi a sărbătorii, când vor fi completate cu o competiţie de pescuit organizată pentru persoanele cu nevoi speciale şi o vizită a podgoriilor întreprinsă de caravana bicicliştilor. În zilele sărbătorii, toate cramele şi restaurantele vor fi deschise pentru vizitatori şi vor avea oferte speciale.

Surse foto: Constantin Duma, wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.