Timișoreni trimiși în judecată pentru o evaziune fiscală de aproape 1,5 milioane...

Timișoreni trimiși în judecată pentru o evaziune fiscală de aproape 1,5 milioane de euro. Vezi în ce dosar sunt judecați mai mulți funcționari publici

0
DISTRIBUIȚI

bani pp

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a patru persoane acuzate că au prejudiciat bugetul statului cu 5.610.189,69 lei, adică peste 1,3 milioane de euro.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că „începând cu anul 2009, cunoscând faptul că una dintre societățile deținute de inculpatul Șerban Florin se află în procedura insolvenței, inculpatul Cova Ioan i-a propus acestuia să deruleze activități fictive de vânzare către această societate pentru a profita de dispozițiile legale din acea perioadă care prevedeau că societatea vânzătoare nu mai colectează TVA de la cumpărătorul aflat în procedura insolvenței. În baza acelei înțelegeri, inculpații Cova Ioan și Șerban Florin au convenit ca acesta din urmă să preia controlul, prin persoane interpuse, asupra unor societăți comerciale care să simuleze operațiuni de livrare a unor mărfuri către societatea administrată de inculpatul Cova Ioan, mărfuri pe care această societate să le revândă, tot fictiv, către altă societate, în regim de scutire de TVA”.

Astfel, Cova Ioan, beneficiind de ajutorul lui Șerban Florin și Singur Mona, a înregistrat în contabilitatea societății administrate 603 de operațiuni fictive de achiziție de la patru societăți comerciale și 1.106 operațiuni fictive de vânzare către societatea administrată de inculpatul Șerban Florin, cu scopul de a se sustrage obligațiilor fiscale, cauzând astfel un prejudiciu bugetului consolidat al statului de 5.610.189,69 lei (1.324.001,06 euro). În caz a mai fost implicat și un om al străzii, Robitu Cristinel Marius, „uns” de ceilalți drept administrator al societății. Toți patru au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală sau fals în declarații, dosarul fiind trimis Tribunalului Timiș

Subvenții deturnate

Un al dosar trimis la Tribunalul Timiș, în această săptămână, de către procurorii DNA Timișoara, vizează aceeași faptă.


Sumele din acest caz sunt mai mici, însă evaziunea a implicat și mai mulți funcționari publici.

Astfel, conform rechizitoriului, „în cursul anului 2012, inculpata Ghazaryan Hasmik, în calitate de administrator în fapt al SC Yeni & Nikolas SRL, a înregistrat în evidențele contabile ale societății două facturi emise de o altă firmă, care consemnau operațiuni comerciale fictive, iar ulterior și-a exercitat dreptul de deducere a TVA, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 88.405,2 lei, ca urmare a deducerii nelegale a taxei pe valoare adăugată aferentă celor două documente financiar-contabile. Cele două facturi au fost emise la solicitarea și indicațiile exprese ale inculpatului Dănciulescu Alin, comisar al Gărzii Financiare Timiș”.

A doua factură care consemnat o operațiune fictivă a fost folosită de Hasmik Ghazaryan în vederea aprobării și decontării ajutorului financiar nerambursabil, în cuantum de 99.995 lei, de către Oficiul Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație Timișoara (OTIMMC Timișoara), subvenția acordată de instituția publică fiind folosită în alte scopuri decât cea pentru care a fost acordată. Acest lucru a fost posibil și cu ajutorul unor consiliere din cadrul OTIMMC, Szekely Emilia, Domilescu-Lambing Ana-Maria și Mureșan Maria, care „nu și-au îndeplinit sau și-au îndeplinit contrar legii atribuțiile care le reveneau”.

Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri (în subordinea căruia funcționează Direcția de Antreprenoriat și Programe pentru IMM) s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 121.166,15 lei, reprezentând contravaloarea ajutorului financiar nerambursabil (în cuantum de 99.995 lei) și dobânzile aferente subvenției acordate (în cuantum de 21.171,15 lei), iar Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 88.405,2 lei reprezentând prejudiciul adus bugetului de stat prin exercitarea dreptului de deducere al TVA.

În cauză nu s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului, întrucât inculpata Ghazaryan Hasmik a depus la Trezoreria Timișoara sumele de bani necesare acoperirii prejudiciului creat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.