70 de ani de la sfințirea Catedralei Mitropolitane din Timișoara. Află istoria...

70 de ani de la sfințirea Catedralei Mitropolitane din Timișoara. Află istoria clădirii-simbol din centrul orașului FOTO și VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
Sfințirea pietrei de temelie, în 1936
Sfințirea pietrei de temelie, în 1936

Se împlinesc, astăzi, 70 de ani de la sfințirea Caderalei Mitropolitane Ortodoxe din Timișoara, cel mai important lăcaș de cult al orașului și unul dintre cele mai impozante din întreaga țară.

Pregătirile pentru monumentala biserică au început în 16 martie 1936 după proiectul arhitectului bucureștean Ion Traianescu, iar piatra de temelie a fost așezată în același an, la 20 decembrie 1936, de către episcopul Aradului, dr. Andrei Magier, în prezența mai multor oficialități de la București și a autorităților locale. La temelia bisericii a fost zidită o cruce de lemn și un document în care e menționată data, Regele Carol al II-lea, capii bisericii de atunci și oficialitățile locale, precum și o rugăciune pentru săvârșirea acestei lucrări.

O biserică unică în țară

La terminarea sa, catedrala din Timișoara, în interiorul căreia încap peste 4.500 de credincioși, era cea mai mare din țară, având dimensiuni impresionante. Combinația între stilul bizantin și cel al mănăstirilor din Moldova, precum și alte detalii arhitectonice care o fac unică în țară. Mulți artiști de seamă ai acelor ani și-au adus contribuția la desăvârșirea lucrărilor catedralei.

Clopotele au fost turnate în celebrul atelier timișorean al lui Anton Novotny din materiale aduse din Sumatra și Borneo, iar armonizarea acestora a fost făcută de compozitorul Sabin Drăgoi. Iconostasul a fost suflat cu aur de 22 de karate de Ileana și Ferdinand Gajo, mobilierul interior a fost realizat de Ștefan Gaj,o iar pictura în frescă, tempera și ulei este opera unui grup de pictori coordonați de celebrul pictor de biserici Anastasie Demian, aceasta fiind terminată abia în 1956.

Regele Mihai și ritualul de sfințire

Cel de-al doilea război mondial au făcut ca lucrările să poată fi finisate abia în anii 1945 – 1946. iar interioarele, zece ani mai târziu. Catedrala a fost sfințită în 6 octombrie 1946, devenită zi de mare praznic pentru ortodocșii bănățeni. La târnosirea catedralei a luat parte Regele Mihai I, al cărui portret votiv se află în pronaosul bisericii fiind ctitorul acesteia, patriarhul Nicodim, mitropolitul Nicolae al Ardealului, episcopii de Timişoara, Arad, Cluj, Oradea şi Caransebeş și peste 400 de preoți, prim-ministrul de atunci, Petru Groza, mii de credincioşi ortodocşi.

Aclamat de mulțime, tânărul suveran a ajuns înaintea patriarhului Nicodim, unde a sărutat crucea și Sfânta Evanghelie. Alături de slujitorii bisericii, Regele, uns al lui Dumnezeu pe pământ, care, în mod simbolic este, după tradiția bizantină, episcop al treburilor dinafară și are, până la sfârșitul vieții, dreptul de a intra în altarul bisericii prin ușile împărătești, a luat parte la ritualul de sfințire a noului lăcaș de închinăciune purtând veșminte bisericești. Biserica a primit hramurile Sfinţii Trei Ierarhi şi Sf. Iosif cel Nou de la Partoş.

În aprilie 1947, episcopia Timișoarei, reînființată în 1939, a fost ridicată la rang de arhiepiscopie iar în luna septembrie a aceluiași an a fost înființată Mitropolia Banatului, primul mitropolit fiind Î.P.S.S. Vasile Lăzărescu. În 1956, moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș au fost așezate în catedrala timișoreană, el fiind considerat un protector al orașului.


Regele Mihai, al cărui tablou votiv a fost acoperit cu scânduri în anii regimului comunist, a participat de mai multe ori la slujbele de Paști și de Crăciun din catedrala al cărei ctitor este, după ce i s-a permis revenirea în țară.

Surse foto: arhiva TVR, adevarul.ro, timisoarastiri.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.