Comunitatea catolică sărbătorește, la Timișoara, trei secole de la „începuturile unui oraș...

Comunitatea catolică sărbătorește, la Timișoara, trei secole de la „începuturile unui oraș european”. Vezi ce evenimente au loc

0
DISTRIBUIȚI

paste catolic 13Clerici catolici din țară și străinătate se strâng zilele acestea la Timișoara pentru a celebra, în sânul Episcopiei Romano – Catolice Timișoara, trei secole de la eliberarea Timișoarei de sub stăpânirea otomană.

Miercuri, 12 octombrie 2016, de la ora 16.00 va avea loc la Reședința Episcopală din Str. Augustin Pacha nr. 4 vernisarea expoziției „Timișoara 1716. Începuturile unui oraș european“, expoziție care a fost deschisă între lunile iulie-septembrie în Bastionul Theresia, sediul actual al Muzeului Național al Banatului. Vizitatorii vor avea ocazia să viziteze, în spațiul renovat al Muzeului Diecezan, dar mai ales marcat de arhitectura și atmosfera secolului al XVIII-lea, o expoziție care va conține și o serie de elemente noi, față de ceea ce a putut fi admirat până acum.

Vineri, 14 și sâmbătă 15 octombrie 2016 Episcopia Romano-Catolică de Timișoara participă alături de Academia Română, Filiala Timișoara, la o sesiune științifică internațională organizată la sediul filialei Academiei, bulevardul Mihai Viteazu nr.


24, purtând titlul: „Timișoara 1716 – 2016. O istorie europeană“. În cadrul sesiunii va fi prezentată și comunicarea: „Dieceza de Cenad și episcopii ei între 1710 – 1777. Eliberarea Timișoarei și a Banatului și reașezarea vieții religioase catolice în teritoriul episcopiei“ susținută de Claudiu Călin, arhivist diecezan.

Duminică, 16 octombrie 2016, la ora 10.00 va fi celebrată în Domul Catolic din Piața Unirii, o Sfântă Liturghie Pontificală de către Excelența Sa Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, în concelebrare cu mai mulți arhiepiscopi și episcopi din țară și străinătate. Participanții sunt îndemnați să înalțe rugăciuni pentru toți cei care au făcut posibilă, prin jertfa, lupta și eforturile lor, exercitarea în libertate a credinței noastre, atât acum 300 de ani, dar și în decursul vremurilor, până în zilele noastre.

Sărbătoarea continuă marți, 18 octombrie 2016, tot la Domul Catolic, unde, de la ora 20,00, va avea loc un concert vocal-simfonic intitulat: „Timișoara 1716-2016“ organizat de Episcopia Romano-Catolică de Timișoara prin Oficiul Diecezan de Muzică Sacră împreună cu Filarmonica Banatul Timișoara și Universitatea de Vest, Facultatea de Muzică și Teatru. Din program menționăm piesele lui Georg Friedrich Händel, Muzica Focurilor de Artificii (uvertura) și Dettingen Te Deum. Acesta celebrează ziua în care prințul Eugeniu de Savoya a intrat în cetatea eliberată a Timișoarei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.