Cutremurul de astăzi, cel mai puternic din Italia în ultimii 36 de...

Cutremurul de astăzi, cel mai puternic din Italia în ultimii 36 de ani. Vezi care au fost consecințele

0
DISTRIBUIȚI

cutremur-italia

Cutremurul de 6,5 grade pe scara Richer care a avut loc duminică dimineaţă în regiunea italiană Umbria este cea mai puternică mişcare telurică produsă în Italia în ultimii 36 de ani, afirmă experţi citaţi de cotidianul La Repubblica.

Cutremurul produs duminică la ora 7.40 (8.40, ora României) a avut loc la adâncime de doar 10 kilometri şi a fost urmat până în acest moment de 50 de replici cu magnitudini între 2,5 şi 4,7 grade. Sute de clădiri s-au prăbuşit sau au suferit daune semnificative în centrul Italiei. În ultimele trei zile şi jumătate, în centrul Italiei au avut loc 900 de seisme, de la cele de miercuri seară, cu magnitudini de 5,6 şi 6,0 grade, până la zecile de replici ale cutremurului de duminică.

Circulaţia metroului din Roma a fost suspendată pe unele tronsoane, iar centrul istoric al oraşului este închis pentru verificări în urma cutremurului de 6,5 grade produs în centrul Italiei, numeroase clădiri din capitală, inclusiv Bazilica San Paolo, suferind daune structurale.

Seismul de duminică este cel mai puternic produs în Italia după anul 1980, fiind mai intens decât cel din provincia L’Aquila (aprilie 2009, 5,9 grade, 309 morţi) şi decât cel din Accumoli (august 2016, 6,2 grade, 298 morţi).

Zeci de răniți

Zeci de persoane au fost rănite în urma cutremurului de 6,5 grade produs duminică dimineaţă în centrul Italiei, anunţă surse citate de ziarul La Repubblica.

Conform bilanţului provizoriu, cel puţin şapte persoane au fost rănite în localităţile Amatrice şi Rieti (regiunea Lazio), două fiind în stare gravă.


Trei persoane sunt rănite după ce au fost scoase de sub dărâmături în orăşelul Tolentino, situat în regiunea Marche. Numeroase persoane au fost rănite în localităţile Ussita, Castelsantangelo sul Nera (regiunea Marche), Norcia şi Preci (Umbria).

Un segment al Autostrăzii Salaria a fost închis din nou din cauza riscului de prăbuşire. O măsură similară fusese luată după seismele produse acum câteva zile. Tot ca măsură de precauţie, la Roma au fost închise catedralele San Paolo şi San Lorenzo.

Bazilica San Paolo (Basilica Sfântul Pavel din afara Zidurilor Vaticanului) a suferit daune din cauza seismului şi este închisă pentru verificări, informează cotidianul Il Messaggero.

Un ascensor s-a prăbuşit într-un bloc rezidenţial situat în zona Bartolomeo Cristofori / Marconi din capitala Italiei.

Traficul rutier este suspendat în cartierul Clodia, unde două clădiri au suferit daune structurale, zona fiind izolată de poliţie şi carabinieri.

„Pentru verificări tehnice, tronsoanele de metrou A, B şi B1 sunt închise temporar”, a comunicat compania ATAC, care gestionează transportul public în capitala Italiei.

Verificări sunt şi la Colosseum şi în întreaga zonă arheologică din centrul capitalei Italiei. Cutremurul a generat scene de panică în Roma, fiind simţit inclusiv în zonele litoralului, în Ostia / Fiumicino.

Cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, (0039) 06 835 233 52; (0039) 06 835 233 44 apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau pe numărul de urgență al misiunii diplomatice (0039) 345.147.39.35.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.