Dau soba pe încălzirea cu ajutorul panourilor solare: 300 de timișeni, pe...

Dau soba pe încălzirea cu ajutorul panourilor solare: 300 de timișeni, pe listă pentru a primi bani de la Guvern pentru a folosi energie regenerabilă. Ce spun autoritățile

2
DISTRIBUIȚI
program casa verde
La coadă pentru a depune dosarul în programul „Casa Verde”.

Sediul Agenției pentru Protecția Mediului din Timișoara a fost luat cu asalt, și astăzi, de numeroși locuitori din județul Timiș care au dorit să-și depună dosarul în cadrul programului „Casa Verde”. Vă reamintim că prima sesiune a programului a fost deschisă ieri, 10 octombrie, iar dosarele pot fi depuse până în data de 24 octombrie. Prin acest program, românii pot beneficia de finanţare prin Administraţia Fondului pentru Mediu pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă, precum panourile solare sau pompele de căldură.

390 de timișeni pot primi finanțare

Astfel, aproximativ 100 de persoane s-au trezit, ieri dimineață, cu noaptea în cap pentru a sta la coadă în fața instituției, de teamă ca fondurile să nu fie epuizate. Și astăzi, în jur de 20 de oameni așteptau la Agenția pentru Protecția Mediului Timiș pentru a le fi preluate dosarele.

Printre acestea s-a numărat și Maria Cut, în vârstă de 59 de ani, dintr-o localitate din comuna Traian Vuia. Femeia ne-a povestit că a venit și ieri la Agenția pentru Protecția Mediului Timiș și speră ca astăzi să-i fie preluat dosarul. Maria Cut spune că nu știe să mai fie cineva din sat care să depună dosar în cadrul programului „Casa Verde”. „Copiii au citit pe internet de program și am zis să încercăm. Vrem să încălzim apa de la baie și din bucătărie cu ajutorul panourilor solare”, ne-a povestit Maria Cut, care speră să primească o finanțare de 6.000 lei pentru a cumpăra panourile solare.

14642935_10205300750597866_1749813083_n

Florin Stana a venit însoțit de mama sa (foto) pentru a depune dosarul. „Am fost și ieri dimineață, am văzut că e aglomerație și că s-a întocmit o listă și pe baza listei au chemat oameni.


Azi ne-am întors, venim de la Făget. Noi vrem panou solar pentru încălzire și apă caldă, solicităm finanțare de 6.000 lei, nu mai vrem să folosim sobele. Este prima dată când ne înscriem, am aflat că s-a dat drumul la program și am zis să încercăm”, a povestit bărbatul.

Gabriela Lambrino, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Timiș, ne-a declarat că județul nostru a primit 2,34 de milioane de lei pentru programul „Casa Verde”, bani cu care pot fi finanțate dosarele a 390 de persoane care solicită 6.000 lei. „Având în vedere că programul nu s-a mai derulat din anul 2012, numărul persoanelor interesate în a se dota cu astfel de echipamente care sunt benefice protecției mediului, întrucât conservă resursele naturale și utilizează energii verzi pentru producerea de energie proprie locuinței, a fost mult mai mare. Noi am respectat ordinea cozii, am înțeles că s-a făcut și o listă cu numele persoanelor care au stat la coadă, cu ordinea în care trebuie să intre, noi am respectat lista făcută de ei”, a precizat Gabriela Lambrino.

Șeful Agenției pentru Protecția Mediului Timiș spune că, ieri, au fost preluate 70 de dosare, iar pe lista de așteptare mai sunt trecute 230 de persoane, care vor veni în aceste zile pentru a depune dosarul. În medie, pot fi preluate șase dosare pe oră.

2 COMENTARII

  1. Aceste fonduri ar trebui sa fie la liber. orice doreste sa le poata accesa o singura data in limita sumei stabilite asa cum este in toate tarile civilizate. doar bani la fondul de mediu se strang permanent dar de 4 ani sunt directionati (furati) pe alte probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.