Dezbatere pe tema clădirilor istorice în paragină, la Primărie. Cum se scuză...

Dezbatere pe tema clădirilor istorice în paragină, la Primărie. Cum se scuză proprietarii pentru lipsa banilor de reparații

0
DISTRIBUIȚI

cladire risc 1

Probleme serioase pentru proprietarii de clădiri istorice din Timişoara. Municipalitatea a decis că, pentru imobilele care nu sunt renovate, impozitul va creşte de şase ori din anul 2017.

Astfel, dacă nu vor să scoată o mulțime de bani din buzunare, toți proprietarii care s-au plâns ani buni că nu își permit lucrări de reabilitare vor fi nevoiți să se pună pe treabă. Pentru a ajuta proprietarii din Piața Victoriei și pe cei din anumite clădiri de interes din zona centrală, Primăria Timișoara are în plan să contribuie cu 50% din necesarul sumei. Pentru asta, toți proprietarii trebuie să fie de acord cu reabilitarea și, la finalul lucrărilor, să achite cu banii jos sau eșalonat jumătate din costuri. În schimb, proprietarii de clădiri istorice din alte zone nu vor primi ajutor financiar, astfel că pentru ei costurile imediate vor fi mult mai mari.

Concret, participanţii la dezbatere au ridicat două mari probleme: faptul că este extrem de greu ca într-o asociaţie de locatari să se obţină acordul tuturor proprietarilor şi faptul că pentru a efectua lucrări de reabilitare a clădirilor istorice este nevoie de un proiect făcut de specialişti, proiect care poate costa şi 20.000 de euro.


Mai mult, conform estimărilor făcute de proprietari, lucrările pentru o clădire pot costa și 200.000 de euro.

Astfel, în încercarea de a facilita colaborarea cu primăria, participanții au cerut ca municipalitatea să încheie un acord cu asociațiile de locatari, chiar dacă nu există acordul tuturor proprietarilor din o anumită clădire, urmând ca asociația de locatari să dea în judecată vecinii care nu au fost de acord cu reparațiile, pentru a recepera banii. Viceprimarul Dan Diaconu nu a exclus posibilitatea, însă Adrian Bodo, şeful Direcţiei Fiscale din cadrul Primăriei Timişoara, consideră că acest lucru este aproape imposibil de pus în practică, din punct de vedere juridic.

O altă problemă ridicată de proprietari a fost faptul că deocamdată primăria nu are un set de criterii în baza cărora se va face selecția proiectelor și că, neștiind dacă vor fi sau nu eligibile, asociaţiile riscă să arunce bani pe fereastră. Viceprimarul Dan Diaconu le-a explicat participanţilor că ridică o problemă falsă, dat fiind faptul că asupra lor vor fi impuse măsuri coercitive dacă nu trec la reparaţii.

Participanţii au cerut un răgaz de câteva zile pentru elaborarea unor propuneri concrete care să fie incluse în regulamentul privind reabilitarea clădirilor. Primarul Nicolae Robu le-a recomandat, recent, celor care nu au bani să se mute în zone pe care și le permit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.