Elev de la o școală de prestigiu din Timișoara, judecat după ce...

Elev de la o școală de prestigiu din Timișoara, judecat după ce a furat telefonul mobil unui coleg, de Ziua Europeană a Justiției Civile. Cum s-a terminat totul FOTO

0
DISTRIBUIȚI

14804928_10205405982628601_1886187535_n

Un elev de la o școală de prestigiu din Timișoara a fost judecat, astăzi, la Curtea de Apel, după ce a furat telefonul mobil unui coleg. Micuțul de doar 10 ani și-a recunoscut fapta și pentru că a restituit telefonul furat s-a ales cu o pedeapsă de doar două săptămâni de muncă în folosul comunității.

Acesta a fost scenariul pus la care de elevii de clasa a IV-a A de la Colegiul Național de Arte „Ion Vidu”, ajutați fiind de o profesoară și cu sprijinul oferit de doi judecători de la Curtea de Apel Timișoara. Astfel, astăzi, de Ziua Europeană a Justiției Civile, elevii nu doar că au putut păși într-o sală de judecată, dar au și jucat rolul de judecători, avocați sau procurori.

Prin urmare, scenariul a prevăzut ca la Curtea de Apel Timișoara să se judece o cauză penală în care sunt implicați mai mulți minori, elevi la Colegiul „Ion Vidu”. Unul dintre aceștia a fost acuzat de săvârșirea infracțiunii de furt, iar cei care l-au judecat au fost chiar colegii lui.

„Curtea de Apel Timișoara derulează acest proiect din anul 1999. Noi am decis atunci că timișorenii merită să beneficieze și de educație civică juridică și ce poate fi mai bun decât să-i abordăm pe copii. Efectele sunt multiplicate de faptul că întotdeauna sunt prezenți la simularea procesului și părinții, bunicii, prieteni, colegi din alte clase.


Ideea e ca copiii să identifice o problemă care are o conotație transferabilă în câmpul justiției, fie civilă, fie penală și să rezolve ei conflictul, dar prin mijloace judiciare, și nu prin a-și face dreptate de unii singuri. Proiectul are ca și regulă de bază intervenția minimală din partea noastră, a judecătorilor, în derularea acestui proiect, rolul nostru este doar de a-i călăuzi cu privire la oferirea informațiilor pe limba și pe înțelesul lor: care sunt regulile unui proces în România, care sunt regulile de adresabilitate, care e poziția avocatului, a procurorului, a martorilor în proces și căror reguli trebuie să se supună”, a explicat judecătorul Cristian Pop.

Rareș Hațegan a jucat rolul grefierului și spune că „a fost frumos, m-am simțit fain. Eu am scris ce se întâmplă în timpul procesului, vreau să fiu avocat data viitoare”. Eugenia Udriște învățătoarea micuților, spune că elevii s-au pregătit aproape două săptămâni. „Din clasa pregătitoare discutăm despre meserii și m-am gândit că ar fi foarte important pentru ei să vadă o sală de judecată din interior și meseriile pe care le găsești aici. ne-am gândit că este printre cele mai întâlnite situații și pentru că toată lumea are telefon, am decis împreună că ar fi cel mai potrivit să fie judecat un furt de telefon. a ieșit foarte bine”, consideră dascălul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.