EXCLUSIV Cazare de lux din bani publici, la malul mării, pentru ”meritocrații”...

EXCLUSIV Cazare de lux din bani publici, la malul mării, pentru ”meritocrații” primarului Robu. Vezi cât a costat distracția

6
DISTRIBUIȚI

diploma

Oamenii de încredere ai primarului Nicolae Robu, declarat un adept al ”meritocrației”, au beneficiat, anul acesta, de deplasări de lux, plătite din bani publici, sub pretextul unor cursuri de perfecționare. Așa se explică de ce Rodica Aurelian, cea care conduce Serviciul de resurse umane, a refuzat să spună care este suma pe care municipalitatea a cheltuit-o pentru pregătirea profesională a angajaților în 2016. Aceasta a susținut că nu sunt de interes public care sunt sumele cheltuite pentru cursuri, costurile transportului și cazării, singura informație comunicată fiind că au fost 336 de funcționari care au beneficiat de pregătire. Șeful acesteia, primarul Nicolae Robu a încercat să se spele pe mâini, susținând vineri că „nu vă pot răspunde, că nu m-am ocupat eu de acest subiect. Există persoane responsabile de aplicarea Legii transparenţei şi ele stabilesc ce este de interes public şi ce nu, pe propria răspundere, că răspund pentru asta. Am văzut şi eu că s-a dat un răspuns în acest sens că de interes public este doar numărul. Cine răspunde, cine comunică evident că şi răspunde de ceea ce comunică pentru că transparenţa este reglementată prin lege”.

Conform execuției bugetare pe luna august, la capitolul pregătire profesională suma este 320.417 lei, iar la capitolul deplasări, detașări, transferări suma este de 1.084.223,25 lei. PRESSALERT.ro a intrat în posesia mai multor documente care arată sumele plătite de Primăria Timișoara pentru unii dintre angajații săi, existând printre aceștia privilegiați care au avut parte de condiții de lux din bani publici, în această vară pe litoralul Mării Negre. Motivul oficial invocat – cursuri de perfecționare organizate de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici.

Cine-s funcționarii care stau la patru stele ca miniștrii

Rodica Aurelian, șefa Serviciului resurse umane din Primăria Timișoara, Culiță Chiș, șeful Direcției Tehnice din Primăria Timișoara, Sanda Greblă, cea care teoretic este subordonata lui Chiș, dar practic este șefa de cabinet a lui Nicolae Robu, și Oana Ganciov, nora lui Ioan Ganciov, șeful serviciului drumuri din cadrul Direcției Tehnice a PMT, au participat, în perioada 14 -21 august 2016, la Mamaia, programul de pregătire profesională Securitatea datelor și informațiilor – confidențialitate, protecția datelor și securitate. Costul pentru fiecare dintre cursanți a fost de 950 lei, la această sumă adaugându-se cazarea în hotelul de patru stele – câte 3.920 lei pentru fiecare. Altfel spus, pentru fiecare noapte de cazare s-au plătit din bugetul municipalității nu mai puțin de 124 euro pentru fiecare cursant.

”Jurnalistele” Elena Isfănuț și Daniela Știr au beneficiat și ele de un curs de perfecționare -”Dezvoltarea sistemului de control managerial intern, riscuri în activitatea de conducere”.


Acestea au fost cazate la hotelul Condor din Mamaia, de patru stele, în perioada 7-14 august a.c., costul celor șapte nopți fiind pentru fiecare dintre ele de 3.640 lei, adică 115 euro pe noapte. Aceleași costuri de cazare au fost și pentru Rodica Albu, de la Serviciul de resurse umane. De asemenea, la acest curs a participat și Radu Țoancă, proaspătul director al clubului sportiv al municipalității, SCM. Interesant este că la curs a fost și Sanda Greblă, care apoi a rămas și la cel de-al doilea curs alături de Culiță Chiș, aceasta având, practic, două săptămâni de pregătire pe malul mării. Radu Țoancă a declarat pentru PRESSALERT.ro că ”fiind în primul an în fruntea SCM eram obligat să merg la curs, care a fost pe control financiar preventiv. Și eu am stat la Condor. Erau mai mulți timișoreni acolo. În perioada de vară, în majoritatea hotelurilor de pe litoral sunt organizate astfel de cursuri. Am avut de ales în privința cazării, din ce îmi amintesc. Cursul mi-a fost extrem de util”.

Conform legislației în vigoare, HG 1860/2006, oamenilor de încredere ai primarului Nicolae Robu nu li se putea deconta, integral, cazarea decât la maxim trei stele, în cazul hotelurilor de patru stele, fiind posibilă doar decontarea a jumătate din sumă. Practic, Primăria Timișoara a trecut peste acest ”detaliu” și le-a plătit integral cazarea la patru stele, deși acest lucru este permis doar în cazul celor cu ”funcţie de demnitate publică, precum şi persoanei cu funcţie de conducere asimilată, în condiţiile legii, unei funcţii de demnitate publică din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice”. Altfel spus, ”jurnalistele” lui Robu au fost asimilate președintelui sau unui ministru.

Consilierul personal al lui Robu, trimis la curs pentru funcționari publici

Cum nu este atât de apropiată de primarul Nicolae Robu ca și cele două ”jurnaliste” care-i iau interviuri primarului Robu la televiziunea Facebook a Primăriei Timișoara, Lăcrămioara Condea, care este tot la departamentul de comunicare, a fost cazată când a fost la curs, în perioada 17-24 iulie a.c., la un hotel de trei stele din Mamaia, Voila, costul suportat de municipalitate fiind de doar 2.390 lei.

La nici trei săptămâni după ce a devenit consilierul personal al lui Nicolae Robu, tânărul Cătălin Iapă a fost trimis la mare, adică la un curs de perfecționare organizat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Deși se presupune că un consilier al unui primar este extrem de bine pregătit pentru a-i da sfaturi, Iapă a fost la un curs despre cerințele pentru accesarea și implementarea proiectelor cu finanțare externă. Acesta a fost cazat în perioada 07-14 august, la hotelul Grand Astoria din Mamaia, de trei stele, costul cazării fiind de 2.490 lei. În perioada cursului, acesta a postat  fotografii de la plajă și dintr-o discotecă celebră din Mamaia.

Un alt liberal, Adrian Faur, care este șef de birou în Primăria Timișoara și în consiliul de administrație al Colterm SA, a fost și el la două cursuri de perfecționare anul acesta. În perioada 10 -17 iulie a fost la un curs despre comunicare, transparență decizională în administrația publică, fiind cazat la hotel Sangria din Mamaia, de trei stele, pentru suma de 2.555 lei. Asta după ce în februarie a fost la alt curs pentru care i s-a plătit 2.800 lei pentru cazare. În toate cazurile, Primăria Timișoara a plătit și transportul pentru toți angajații din primărie.

6 COMENTARII

  1. E la fel si la CJT. De ani de zile. Haideti cu lista, domnule Bota. Dupa ce v-ati dumirit si la CLT si la CJt, va rog sa-i strangeti pe toti participantii la cursuri si sa le dati un test. Sa vedem cu totii cu ce „bagaj de cunostinte” a ramas fiecare.
    Toti au stat la plaja, soare si au mers cu familiile!

  2. Oare de ce,aceste cursuri,nu se tin iarna la mare? Se tin in plin sezon estival. Daca s-ar tine iarna,nu stiu cati ar fi dispusi,sa mearga la aceste cursuri. Doar nu o sa se bronzeze,intre gheturi.

  3. Oricand s-ar tine si oricat se duc, tot handicapati vin, pentru ca merg la orice, si daca nu are legatura cu functia.
    Astea sunt cursuri de …..vacanta, din care, in cel mai bun caz te alegi cu schimbul de informatii cu
    altii din domeniu,in rest, soare, papa si liniste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.