Expoziție de neratat la Muzeul de Artă din Timișoara. Vezi cât timp...

Expoziție de neratat la Muzeul de Artă din Timișoara. Vezi cât timp va fi deschisă

0
DISTRIBUIȚI

ilfoveanu_afis

Expoziția anului la Muzeul de Artă Timișoara va începe vineri, când vor fi vernisate pe simeze operele maestrului Sorin Ilfoveanu. La evenimentul programat vineri, la ora 18.00, va participa și alt „monstru sacru” al artei contemporane, Ștefan Câlția, alături de prof. Dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara, respectiv de sculptorul Adrian Alexandru Ilfoveanu.

Cele aproximativ 50 de lucrări expuse în sălile de la etajul al doilea al Palatului Baroc din Timișoara sunt realizate de-a lungul mai multor etape ale evoluției artistului plastic, inclusiv tablouri din perioada recentă, prezentate în premieră. În cadrul expoziției vor fi prezentate și lucrări ale sculptorului Adrian Alexandru Ilfoveanu.

„Tablourile lui Ilfoveanu din ultimii ani aduc în atenția privitorului scene inedite, diferite ori mai complexe comparativ cu acelea din anii precedenți: relația minotaurului cu femeia descriind ample metamorfoze biologice; mișcarea labirintică a relațiilor interumane în care El și Ea, dar și un presupus Noi, descriu un joc inimitabil, generând un mesaj filozofic; ambivalențele naturii umane întruchipate de personaje sofisticate. Nu întâmplător, desenele și pictura lui Ilfoveanu indică o reluare a interogațiilor despre om și circumstanțele lui; o invitație la reflecția despre bine şi rău, despre dezechilibrele dintre frumos şi urît, despre aspiraţiile şi erorile moștenite ori parte a unui prezent continuu […] Tablourile lui Ilfoveanu sunt în acord cu sentimentele sale, caz în care pot fi lesne identificate miturile Greciei antice, mesaje anterioare marii schizme a bisericii creștine, icoana bizantină, dar și <Bizanțul de după Bizanț> trimițând în chip sugestiv la Orient, la spațiul nostru național-identitar, precum și la ecumenismul bisericii ortodoxe din epoca premodernă.


Nici motivele ori simbolurile artei occidentale nu sunt străine desenelor artistului. La fel de impresionante sunt imaginile inspirate de textele religioase, dar și acelea construite sub influența culturii populare. În genere, se poate spune că artistul este într-o căutare permanentă a propriei identități, că se apropie în două chipuri de lumină, rațional și spiritual”, arată prof. Dr. Victor Neumann.

Născut la Câmpulung-Muscel, Sorin Ilfoveanu a fost elevul lui Corneliu Baba. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din anul 1971, remarcându-se de-a lungul deceniilor prin participarea la numeroase expoziții de grup și personale organizate în celebre galerii și muzee din țară și din străinătate. Meritele și premiile artistului au fost dublate de acelea ale unui eminent pedagog, motiv pentru care în anul 1994 a fost ales decan al Facultății de Arte Plastice, iar în anul 2004 rectorul Universității Naționale de Arte.

Expoziția personală Sorin Ilfoveanu va fi deschisă publicului Muzeului de Artă Timișoara până în data de 16 decembrie 2016. Pe parcursul acestei perioade, se va organiza o serie de întâlniri, workshop-uri și alte evenimente conexe expoziției. Muzeul de Artă Timișoara este deschis zilnic, între orele 10.00 – 18.00 (luni închis).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.