FABULOS Prima imprimantă 3D bio din România, care va printa organe precum...

FABULOS Prima imprimantă 3D bio din România, care va printa organe precum rinichii sau ficatul pentru a fi transplantate la oameni, creată la Timișoara. În ce stadiu este proiectul FOTO

0
DISTRIBUIȚI

14484839_1414208902210987_8860435208997382928_n

Invenție fabuloasă a unor specialiști din Timișoara, de la Symme3D. Aceștia au realizat prima imprimantă 3D bio din România, care va printa, în viitor, chiar și organe precum rinichii și ficatul. Ulterior, aceste organe vor putea fi transplantate la oameni, iar șansele ca să fie refuzate de corpul uman sunt zero, datorită modului în care sunt create. Imprimanta 3D a fost instalată deja la OncoGen, Centrul de terapii genetice și celulare în tratarea cancerului, realizat lângă Spitalul Județean Timișoara cu 12 milioane de euro, majoritatea bani europeni, unde specialiștii de la Symme3D, în colaborare cu medicii și cercetătorii din institut, lucrează la îmbunătățirea capacității imprimantei minune.

Cum funcționează imprimanta bio 3D

Călin Brandabur, timișoreanul care a realizat imprimanta 3D alături de câțiva colegi, ne-a declarat că, în acest moment, bio-imprimanta este funcțională. „Lucrăm deja cu imprimanta, am făcut primele probe de cartilagii împreună cu colegii de la OncoGen. Noi încercăm să folosim, pe lângă celule stem, care pot fi recoltate doar la naștere, și celule epiteliale, pentru că sunt celulele cel mai ușor de reprogramat. În stadiul în care este acum, cu această imprimantă putem să printăm țesuturi cartilaginoase mari, precum cartilagii, urechi, nasuri, pentru că nu avem vascularizare complexă în acestea. Pe viitor, ne dorim, odată ce crește performanța utilajelor noastre, să trecem la vase mari de sânge și apoi la vase din ce în ce mai mici. Când avem aceste vase rezolvate, vom putea trece la țesuturi complexe, cum ar fi pielea, care e puternic vascularizată. Pe viitor vom ajunge și la organe mari, cum ar fi ficatul sau mușchii, oase. Ajungem și la organe cum ar fi rinichii”, ne-a explicat Călin Brandabur.

Realizatorul bio-imprimantei 3D spune că aceste organe printate vor putea, în viitor, transplantate la oameni. „Pe lângă faptul că încercăm să facem aceste organe din celule epiteliale prelevate de la pacientul bolnav, riscul de a refuza organul de către corp este zero, practic. Pentru că vorbim de celule din același ADN, același corp, același pacient”, a mai precizat Călin Brandabur.

Între timp, cei de la Symme3D lucrează alături de cercetătorii de la OncoGen la dezvoltarea de tehnologii medicale personalizate. „Dacă avem un pacient care suferă de o boală de cancer, în loc să experimentăm, să le oferim toate chimicalele care există, noi putem să prelevăm celulele canceroase și împreună cu celulele sănătoase să le dezvoltăm într-un mediu 3D, să le tratăm și să eliminăm tot ce este foarte nociv și nefuncțional în timpul chimioterapiei, astfel încât pacientul să primească doar doza de medicament care este funcțională pentru el.


Observăm care din terapii funcționează, vom putea face scheme de medicamente personalizate, astfel încât să nu fie atât de nocivă chimioterapia”, a afirmat Călin Brandabur.

Când vor putea fi transplantate organele printate

Medicul Virgil Păunescu, coordonatorul centrului OncoGen din Timișoara, ne-a declarat că institutul are trei imprimante 3D, însă cea mai performantă a costat 10.000 euro și a fost achiziționată de la cei de la Symme3D. „Cele trei imprimante sunt importante pentru noi și fac parte din a doua linie de cercetare a OncoGen. O linie de cercetare e imunoterapia în cancer și alergii și a doua este medicina regenerativă. În cazul medicinei regenerative noi am cumpărat o imprimantă 3D de pe piață, care nu a fost ieftină, și care e special realizată, poate să construiască structuri care sunt populate cu celule stem și poți obține structuri de tip biologic: vase de sânge, ureche, nas”, a explicat Virgil Păunescu.

Coordonatorul centrului OncoGen spune că vor trece cel puțin zece ani până când aceste structuri obținute cu ajutorul imprimantei 3D vor putea fi și transplantate. „Deocamdată, suntem departe ca acestea să fie și transplantate. Primul lucru pe care vrem să-l facem este, în colaborare cu medicul Mihai Ionac (n.r. șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Județean Timișoara), să facem vase de sânge pentru șobolani. Orice ai face la om, necesită niște condiții care durează câțiva ani de zile pentru a ajunge în practică. Pentru a vedea dacă metoda și ceea ce vrem noi să facem e corect, vom lucra pe animale, pe șobolani”, a mai precizat Virgil Păunescu.

Medicul spune că în viitor va fi depus un proiect european pentru a se putea realiza astfel de teste pe șobolani. „Domnul Mihai Ionac trebuie să ne spună ce tipuri de vase de sânge de la un șobolan se pretează pentru a le înlocui și a le tipări. Dacă nu trecem de faza asta, e greu de presupus că putem merge mai departe. Vom depune proiect pentru operaționalizarea procesului de imprimare de țesuturi și organe. Dacă se reușește, durează până vom și pune în practică. Noi am intrat într-un proiect în 2002, desfășurat la nivel european, care-și propunea, pornind de la o celulă, să repari articulațiile, adică osul, tendonul și cartilagiul. Și acesta s-a continuat cu încă două proiecte și s-a terminat anul trecut. A durat 13 ani de la prima cercetare până la pacient, până la primul lot de 35 pacienți tratați cu celule stem mezenchimale, în Europa. Dacă totul merge bine, durează minim zece ani până când vom putea folosi la om”, ne-a mai declarat Virgil Păunescu.

Imprimanta 3D minune a fost admirată chiar și de președintele României, Klaus Iohannis, care a vizitat, luni, centrul OncoGen. Acest institut este unic în România și în sud-estul Europei, fiind dotat cu echipamente de ultimă generaţie, cu ajutorul cărora se va putea realiza cercetare de vârf. Aici vor funcţiona şi două camere albe unice în România, o bancă de celule şi ţesuturi şi o biobază. În cadrul centrului vor fi efectuate studii clinice cu scopul dezvoltării de tratamente inovatoare în cancer şi bolile cronice degenerative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.