HauălHUO!

HauălHUO!

4
DISTRIBUIȚI

loredana codrut

Mare circ, mare revoltă! S-a umplut Facebook-ul de sisteme avicole de gândire, care urlă în gura mare că tâmpiţii de la Jandarmeria din Iaşi „au vrut să bage cultura în dubă” şi că toţi care nu sunt de acord cu ei sunt nişte inculţi. Pe scurt, actorii unei trupe de treatru din Timişoara au fost somaţi să se legitimeze la finalul unei piese de teatru. Problema? Ultimele aproximativ trei minute conțineau un limbaj licențios, piesa se ținuse în stradă și mai mulți cetățeni s-au plâns forțelor de ordine că sunt deranjați de limbajul folosit de actori. Și așa a început circul. Conform filmulețului devenit viral pe internet, actorii au rezuzat să se legitimeze pe motiv că jucau un rol. Jandarmii au insistat că e necesar, iar de acolo până la un bâlci dezgustător calea a fost mică.

Revoltați, internauții și „iubitorii de cultură” au sărit la gâtul jandarmilor. Sigur! Știm cu toții că forțele de ordine din România nu sunt populate în totalitate cu personaje cu dotări intelectuale extrem de ridicate și că da, uneori „organul” face abuz de lege ca să își satisfacă orgoliul, dar de aici până a urla în gura mare că e cenzură, e cale lungă.


Și vă spun de ce. Ok! A fost o piesă de teatru în spațiul public. Ultimele trei minute conțin înjurături la care orice actor și orice om are dreptul. Da, oamenii de cultură au dreptul la liberă exprimare și chiar la a face artă înjurând.

La fel, și oamenii care trec pe stradă au dreptul să fie informați de organizatori că în acea zonă are loc un spectacol unde se folosesc cuvinte precum m..e, p..ă. Nu de alta, dar e dreptul oricărui părinte să nu își ducă copilul acolo. Mai mult, e dreptul oricărui om de a refuza să asculte astfel de cuvinte, fie ele şi spuse de artişti. Nu există că dreptul unui actor de a înjura e mai presus de dreptul unui cetățean de a nu asculta înjurături, mai ales când vorbim de spațiul public.

Aici nu e vorba de cenzură, ci de bun-simț! Tu ai dreptul să înjuri, altul are dreptul să nu vrea să te asculte. „Eu, dacă vreau, pot să urc și în p..a goală pe scenă”, cam așa sună replica unuia dintre actorii chestionați de jandarmi la Iași. Ce mai e de comentat? În fapt, întreaga tărășenie a fost o simplă chestiune de PR, care s-a spart în capul Jandarmeriei Române grație unui filmuleț neconcludent, dacă stau să mă gândesc că nu ştim cum a început povestea sau care a fost întreaga discuție.

Iar despre circul făcut de actorii „agresați” în filmuleț vă spun atât: unul din reporterii PRESSALERT.ro a primit amendă de la Poliția Locală pentru că a filmat în pasajul Michelangelo, unde ieșea apa din asfalt. Și nu, nu a țipat că vrea să le arate agenților penisul, nici că își face meseria şi că autorităţile îl împiedică să informeze cetăţenii. Și-a dat datele, fără circ şi filmări. Cât despre piesa de teatru și scandalul de la Iași, am vrut să atașez aici un clip cu piesa, de pe Youtube, pentru a vă forma propria părere, dar între timp a devenit „videoclip privat”. Ce chestie.

4 COMENTARII

  1. Dvs., draga doamna jurnalista, ganditi cam simplut. Adicatelea, nu tu o trimitere la lege, nu tu un interviu cu partile implicate (actorii sunt in TM, dar na’, greu sa dai un telefon). Vorbiti de bun simti, insinuati ca au „dat jos” videoclipul – btw, este disponibil peste tot pe internet – si nu intelegeti de fapt nimic din toata situatia. Prin urmare, sunteti incapabila sa faceti o analiza a situatiei si scrieti un articol asa de facebook . Bine, nici nu ne asteptam la altceva din partea pressalert pfa, insa profesional nu va face cinste acest ciot.

  2. Pulanul si „jurnalista”

    Draga „jurnalista” iubitoare de pulane.In primul rind organelle respective erau chemate la fata locului de primarie sa asigure ordinea publica a evenimentului care era autorizat.Organizatorul evenimentului era responsabil de buna desfasurare a evenimentului ,deci si de restrictionarea accesului daca era cazul. Organul daca era competent si de buna credinta,probabil la sesizarea cetatenilor (nu exista nici o dovada a vreunei sesizari), se lua frumos si se ducea la organizator direct sau trimitea o amenda direct cu semnaturi, martori si ce mai presupune o amenda.
    Dar se pare ca incompetent si probabil mindria organelor a cam dat pe afara, daca ai fi vazut pesa poate ai fi inteles de ce,si au ales sa legitimeze actorii cu rezultatele stiute.
    (piesa are ca personaj principal un jandarm si injuriile se refera specific la onorata institutie a jandarmeriei si la vajnici ei membri)
    Asaca draga „jurnalista” cu un fetis pt uniforme si probabil cu o educatie similara cu cea a organului, in orice alte cirscumtante ai fi doar o cautatoare de publicitate ieftina si o incompetenta, nu vreau sa jugnesc gainile comparindu-te cu ele asa ca te salut respectuos si iti urez o cariera stralucita in ziarele de scandal 🙂
    o zi buna pt toata lumea
    si cit mai putine intilniri cu oameni prosti,incompetenti si rauvoitori

  3. Bravo văleu jurnalea oare care o fi numele și care este prenumele…a încerca să își facă reclama ieftina aceasta trupa nu a făcut decât sa semene acei asa ziși actori cu personajele pe care le huiduiau în piesa 😉 poate or fi actori … Dar de aici și pana la oameni de cultura și formatori de opinie… Mai trb sa se nască de 3 ori … Cat despre domnișoară doamna jurnalista nu citesc și nu urmăresc pressalert dar aici a punctat aproape de realitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.