Înapoi la RĂDĂCINI. Paul Codrea și Constantin Varga, printre gloriile fotbalului timișorean...

Înapoi la RĂDĂCINI. Paul Codrea și Constantin Varga, printre gloriile fotbalului timișorean care cresc „pitici”. „Ai sentimentul că revii la origini” GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Interliga, duel între copii
Interliga, duel între copii

Sportul și fotbalul românesc au ajuns jos de tot, dar mai pâlpâie și raze de speranță. Unele dintre acestea sunt oferite chiar de foști idoli care s-au convertit în antrenori și chiar conducători în sectorul juvenil. Paul Codrea, Constantin Varga și Valentin Miculescu, toți trei cu trecut în alb-violetul Politehnicii Timișoara, au putut fi astfel văzuți în weekend pe un teren de la marginea Timișoarei dând sfaturi și indicații unora dintre cei mai prichindei purtători de crampoane.

E a doua zi de octombrie lângă Colterm și o căldură ca de august, dar nu de la termocentrala care oferă o imagine postapocaliptică. Cocheta arenă de la marginea Timișoarei nu are prevăzută o parcare decentă pentru invazia de mașini. Nici un meci de seniori nu a atras atâta lume aici. Părinții își abandonează vehiculele pe câmp pentru a-și privi lumina ochilor pe dreptunghiul verde. Se perindă sute de copii și părinți în ziua de competiție. Nu e una de tipul ”Daciadei” de dinainte de 1989, ci noul sistem, ”de dezvoltare armonioasă a fotbalului juvenil sub 10 ani”, cum ar spune poate cineva de la FRF: Interliga 2016-17. Adică locul unde pot evolua copiii care nu intră în cele cinci litere de alfabet ce desemnează categoriiile juniorilor.

Cei mai micuți au chiar și sub șapte ani, cei mai mari sunt cei din grupa de născuți în anul 2007. Adică cu un an înaintea turneului final de Euro la care Paul Codrea a participat. Gazda Juventus Colterm e marea favorită și are invitate altre trei trupe din zonă: ACS Ghiroda, întărită cu puștii lui Codrea de la ”Copa”, AS Junior Timișoara și ASU Politehnica. În același timp se mai desfășoară alte trei turnee zonale cu care se desemnează împreună rezultatele primelor trei etape din acest sezon al Interligii în vestul țării.

În mod inedit, cei mai micuți joacă chiar fără portar, din acest an sistemul prevede un trei contra trei cu o portiță mică, apoi numărul jucătorilor și mărimea terenului ”crește” cu fiecare categorie de vârstă, până la 6+1 (adică cu portar), și cu regula ofsaidului la cei sub U10. Tații nerăbdători se înfig la micii și berea de la intrare sau încearcă să-și caute un loc în tribună. Oriunde te-ai așeza însă parcă soarele te găsește. Nu lipsesc încurajările, dar nici tipicele indicații tactice de după gard, ba chiar mustrări (frumos spus) către ”fluierași”, și ei abia intrați în peisaj, probabil liceeni.

Pe acest fond tinerii antrenori încearcă să se facă înțeleși. Mulți dintre ei au avântul și dorința care poate a lipsit multora care i-au instruit prin anii 90-2000 pe cei care ne-au dezamăgit după generația SUA 94. În mod inedit se văd încă de la această vârstă unele diferențe.


Sunt micuți de-o șchioapă care dirijează balonul deloc întâmplător. Ghiroda a venit chiar cu o fată, pe post de fundaș. E sigur însă că toți își dau silința după posibilități.

interliga-32

Paul Codrea: ”Cred că ăsta e drumul de urmat”

În acest mediu a intrat și mijlocașul cu peste o sută de prezențe în Serie A. Paul Codrea a început propriul proiect în comuna natală, Ghiroda, denumit Copa – după numele său. ”Asta-i a doua oară când participăm la Interligă, pentru ei e o experiență frumoasă. La noi acasă suntem lei, în deplasare copiii sunt puțin speriați, crispați, dar e normal, pentru că sunt locuri pe care nu le cunosc. Însă doar așa pot să crească în valoare”, ne explică Paul Codrea.

În paralel, el a rămas ”principalul” formației de Liga a IV-a ACS Ghiroda, pe care o ajută azi prin grupele de 2007 și 2009, și cu care speră să colaboreze mai îndeaproape și la nivel juvenil. ”Eu cer o taxă lunară ca orice club privat și din iarnă am planuri cu Ghiroda, poate reușim să ne unim, să creăm ceva mai important. Ghiroda are două terenuri, nocturnă, vestiare noi. E aproape gata, poate din ianuarie se va pleca cu ceva mai important”, explică cel care a îmbrăcat tricourile lui Genoa, Torino și Palermo de-a lungul carierei.

De mai bine de un an de zile, Paul e patron la acest nivel micuț, dar și antrenor. Fostul tehnician al lui ASU Poli evidențiază nevoia fostelor glorii de a se îndrepta spre baza ”piramidei”, dacă mai poate fi numită așa structura fotbalului carpatin. ”Nu e neapărat mai complicat decât mă așteptam. E complicat cu infrastructura. Trebuie să ai, altfel nu poți să crești și să te dezvolți. Aici de exemplu, la Colterm, sunt două terenuri, au vestiare, tot ce le trebuie, dacă ai infrastructură poți să te dezvolți frumos. E o treabă oricum plăcută, merită să investești în copii și juniori. Cred că ăsta e drumul de urmat. Tot mai mulți s-au apucat, acum nu-i sfătuiesc eu pentru că și eu m-am uitat la alții. Văd prin București, Pitești, foști colegi care sunt antrenori la copii. Dacă n-ai loc în lumea adultă, unde cercul e restrâns și se învârt aceiași oameni, trebuie să-ți faci loc în altă parte. La copii ai sentimentul că revii la origini. Se lucrează altfel”, a conchis Paul Codrea.

Și Titi Varga a ajuns ”șef” la privat

După ce s-a lăsat de fotbal inclusiv după o experiență inedită la echipa suporterilor, legendarul Constantin ”Titi” Varga se regăsește de asemenea în cadrul unui club privat care crește copii. A devenit patron-antrenor la AS Junior 2015, proiect început de fapt din 2013. ”La început a fost ideea lui Popa Sergiu, fostul meu coleg, el a înființat clubul. Am venit la el ca să fiu mai liber, dacă tot asta am făcut toată viața. Normal, scopul e să creștem cât mai mulți copii. Munca e grea, trebuie luat totul de la zero, dar același lucru l-am făcut și eu în tinerețe ca să ajung unde am ajuns”, spune Titi Varga.

interliga-27

Fundașul care proiecta ghiulele spre porțile lui Dinamo sau Steaua a subliniat la rândul său nevoia de a completa unul dintre minusurile fotbalului autohton. ”Putem să spunem că e o adevărată problema, nu mai sunt echipe la cluburile mari, trebuie să creștem, normal că s-au făcut echipe private. Nu se pune problema banilor înainte, ci problema de a crește cât mai mulți copii pentru a-i da la cluburile mari… Avem de la 2009 până la 2003. La cei mari am vreo 2-3 piese… Am avut și alții, dar pe copii nu poți să-i obligi, trebuie să vină din plăcere. Suntem mulți foști fotbaliști care avem echipe, vrem să creștem copii pentru viitorul fotbalului românesc. Așa cum are Gică Hagi școala. De acolo au ajuns și la națională mulți tineri”, continuă Varga. Modelul la Junior e asemănător celorlaltor trupe private. Se percepe o taxă lunară de 100 de lei per copil. Echipele Juniorului își desfășoară actualmente activitate la baza din Chișoda, unde plătește chirie.

Gazda Juventus Colterm, care e și filiala bănățeană a marelui Atletico Madrid, îl are și ea pe Valentin Miculescu antrenor. Fostul bomber al lui Poli și Bihor pare un uriaș pe lângă mititeii care se strâng în jurul său. De asemenea ASU Poli îi are pe margine tineri abia ieșiți sau care nici nu au părăsit de tot gazonul, precum Narcis Damian, Paul Burtic ori Cristi Gălan. Astăzi, echipele gazdă au strâns cele mai multe victorii, dar nu rezultatele sunt aspectul cel mai important la o vârstă totuși fragedă. Ci bucuria pe care copiii și antrenorii de azi o pot aduce în viitor prin munca lor.

Pentru conformitate, rezultatele etapei 1, 2 și 3 ale campionatului Interliga 2016-17, turneul de la Colterm:

2007 2008 2009 2010

Juventus – Ghiroda. 6-0. 6-0. 2-1. 12-10
ASU Poli – Junior. 0-0. 2-2. 8-1. 6-5
Juventus – Junior. 7-0 5-1. 9-2. 3-4
ASU Poli – Ghiroda. 1-1. 2-3. 3-0. 7-2
Juventus – ASU Poli 12-0. 8-0. 2-3. 5-3
Ghiroda – Junior 4-0. 1-4. 3-1. 3-10

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.