„Geppetto de Timișoara”: jucării aproape uitate, recreate de un artist bănățean. De...

„Geppetto de Timișoara”: jucării aproape uitate, recreate de un artist bănățean. De ce a ales să le dea cadou FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-555531601">

tren-2

Vă mai amintiți jucăriile copilăriei? Cei care au copilărit înainte de Revoluție s-au jucat sigur cu trenulețe din lemn, au încălecat căluți-balansoar, tot din lemn, iar fetele au avut cu siguranță mobile complete pentru păpuși. Din lemn. Mai nou, jucăriile acestea se numesc ”naturale” și aproape că nu se mai găsesc. Magazinele sunt invadate de plastic.

Un tânăr designer timișorean și-a propus să facă să renască jucăriile copilăriei tinerilor adulți de azi. A reinterpretat trenulețele și mașinuțele cu care el însuși a crescut, le-a pus amprenta sa artistică și e gata să își împartă creațiile cu ceilalți. Încă nu a ajuns să facă producție de masă, dar sunt multe familii ai căror copii se joacă cu piese de design semnate Juchiac.

Florin Juchiac are 32 de ani și este designer. Trăiește la Timișoara. A fost pasionat de artă de când se știe, astfel că a urmat Liceul de Arte Plastice și mai apoi Facultatea de Arte, secția Design Industrial.

florin-juchiac

Florin Juchiac face design, dar marea lui pasiune sunt jucăriile, astfel că realizează, deseori, design de jucării. „Acum vreo șase ani am vrut să îmi deschid propria făbricuță de jucării. Eu urma să le concept, și tot eu să le produic. Până la jurmă am rămas la idea de telier, de meșteșug cumva unicat”, povestește designerul.

El spune că nu se consideră designer de jucării în adevăratul sens al cuvântului. „E și foarte greu de altfel să fii un designer de jucării, trebuie să fii tot timpul pregătit să te reiventezi; de fapt să fii comercial în primă fază și apoi designer. Ideal e să reușești să le îmbini pe cele ambele într-un proiect comun. La noi nu cred că există designeri de jucarii, singurul pe care îl cunosc e Mihai Stamati, dar nici el nu e într-o competiție de idei, majoritatea sunt meșteșugari”, mai spune Florin Juchiac.

Ce se întâmplă cu jucăriile sale atent meșteșugite? Le dă cadou.

„Pot să spun ca nu am vândut niciodată jucării, dar am tot dat cadouri de genul «jucărie din lemn», pentru că am observat o lipsa de forme de jucării din lemn, culori, care să mă impresioneze pe mine sau măcar pe părintele unui copil. Așa că am conceput jucării frumoase. Unele cu care și eu m-aș juca”, spune tânărul artist.

E la început de drum și are planuri cel puțin interesante. Va continua să producă jucării din lemn, dar nu numai. „Vreau să încerc mai mult să produc și să vând, jucării din lemn, biciclete și mașini cu pedale din lemn. Momentan sunt în faza de studiu, iar studiul înseamnă timp și bani. Ceea ce vreau eu să fac e o legătură între copil și copilărie, dar în egală măsură îmi doresc ca aceste piese să țină loc si de decor”, a mai adăugat Florin Juchiac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.