Klaus Iohannis a dat sfaturi Timișoarei pentru proiectul Capitală Culturală Europeană. Pentru...

Klaus Iohannis a dat sfaturi Timișoarei pentru proiectul Capitală Culturală Europeană. Pentru ce a lăudat orașul și de ce s-a plâns primarul Robu

0
DISTRIBUIȚI

capitala-culturala-111

Președintele României le-a dat sfaturi celor care au fost implicați în elaborarea dosarului de candidatură al Timișoarei, dar și în pregătirea orașului pentru a fi a doua capitală culturală europeană din România după Sibiu, în anul 2007, astăzi, la Muzeul de Artă. Astfel, la dezbaterea cu Klaus Iohannis au participat operatori culturali, membrii Asociației „Timișoara – Capitală Culturală Europeană”, iar Primăria Timișoara a fost reprezentată de Nicolae Robu, dar și de Sanda Greblă, șefa de cabinet a primarului, și de consilierii personali ai acestuia Ionuț Nasleu și Cătălin Iapă.

Pentru început, au luat cuvântul reprezentanții Asociației „Timișoara – Capitală Culturală Europeană”, care au prezentat proiectul, iar apoi a urmat Nicolae Robu, care a dat asigurări că „ne vom ține de angajamente, vom aloca cei 20 de milioane de euro de la bugetul local”. De asemenea, edilul șef l-a rugat pe Iohannis să sprijine orașul nostru cu tot „know-how-ul” și a reamintit faptul că Guvernul nu și-a „onorat angajamentele vizavi de calitatea Timișoarei de Capitală Europeană a Culturii”.

Klaus Iohannis a ținut, pentru început, să felicite Timișoara pentru că a obținut acest titlu.


„Nu știu dacă toată lumea își dă seama ce se întâmplă, este cel mai important lucru care se poate întâmpla unei comunități urbane. Vă pregătiți pentru programul care schimbă Timișoara. Aveți șansa să fiți capitală culturală europeană, cred că ceva special trebuie să fie în Timișoara, sper să știți acest lucru și sunt convins că va fi un succes”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele României l-a numit pe Nicolae Robu „primar general cultural” atunci când i-a transmis că „orașul trebuie să se pregătească pentru acest proiect”. „Am venit pe jos de la catedrală până la Muzeul de Artă și am observat că s-au făcut pași în bine și nu pot decât să vă felicit. Trebuie să convingeți guvernanții să vă dea ceva sprijin, cea mai evidentă chestiune sunt banii. Este important ca Guvernul să înțeleagă acest program. Aveți un oraș frumos, ce au făcut oamenii aici e notabil. Timișoara este un oraș al inovării și în plan cultural”, consideră Klaus Iohannis.

Președintele României le-a transmis participanților la dezbatere că este foarte important să se facă publicitate și astfel încât „veți avea suficienți musafiri nu doar din partea specialiștilor, ci și din partea publicului, în general”. De asemenea, Klaus Iohannis a mai precizat că trebuie să fie organizate evenimente culturale și mari și mici, care dau „farmec” unei capitale culturale.

Totodată, președintele spune că Timișoara ar trebui să organizeze evenimente culturale comune și cu celelalte capitale culturale europene din anul 2021 și astfel va reuși să se promoveze mai bine. „E bine să aduceți pe cineva care e numărul unu, nu contează din ce domeniu, dar să fie un nume care în sine va atrage o vizibilitate internațională pe care nu aveți cum s-o căpătați”, a mai precizat Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.