O timișoreancă de 78 ani doarme în frig, pe un hol, după...

O timișoreancă de 78 ani doarme în frig, pe un hol, după ce a rămas fără locuința socială în care stătea de 18 ani. Vezi răspunsul cinic al primăriei UPDATE Reacția autorităților

3
DISTRIBUIȚI
O bătrână din Timișoara locuiește pe casa scării.
O bătrână din Timișoara locuiește pe casa scării.

„Nu mai pot de frig. M-am săturat să stau în frig”, de abia rostește, printre lacrimi, Aurelia Negruțiu. De o săptămână, femeia de 78 de ani locuiește în casa scării dintr-o clădire din Timișoara, în condiții inumane. Bătrâna este îmbrăcată gros și scoate doar mâinile și capul de sub plapumă, pe care și l-a acoperit cu o căciulă tricotată. „Plapuma asta are cel puțin 50 de ani, dar e bună, n-o arunc”, ne povestește femeia.

Afară plouă, iar pe sub fereastra din lemn lângă care este așezat patul, pe casa scării, intră un aer rece. Aurelia Negruțiu este grav bolnavă, astfel că nici nu mai poate merge cu un picior. Acum, îi este teamă că se va îmbolnăvi și mai tare. A locuit, în ultimii 18 ani, singură într-o locuință socială în aceeași clădire pe holul căreia, la etajul al doilea, și-a scos toată averea strânsă – un pat, o masă și câteva dulapuri. „Am doi copii plecați la muncă pe dincolo, dar nu știu nimic de ei, nu mă vizitează nimeni”, începe să spună femeia, dar izbucnește din nou în plâns.

Clădirea în care bătrâna a locuit în chirie se află pe B-dul 3 August 1919, nr. 9, vizavi de Parcul Poporului. Pentru locuința socială în care a stat până acum o săptămână plătea primăriei o chirie de doar 20 lei pe lună. Astfel, a reușit să trăiască de la o lună la alta cu pensia de 400 lei pe care o are.

scara3

Însă, în urmă cu trei ani, bătrâna a rămas fără căldură în locuința socială, după ce clădirea a fost debranșată de la rețeaua de termoficare. Restul locatarilor și-au pus centrale, dar Aurelia nu și-a permis, astfel că a stat în frig. În 2014, locuința socială a fost revendicată, iar după un proces care s-a finalizat recent, Primăria Timișoara a pierdut apartamentul. Astfel, de la începutul acestei săptămâni, Aurelia Negruțiu a fost notificată să părăsească locuința, în caz contrar fiind amenințată că va fi evacuată cu forța de către un executor judecătoresc.

„N-am mai așteptat să mă scoată cu forța și am ieșit singură. Vreau să mă scap de balamucul ăsta, să nu mai am treabă cu nimeni”, spune bătrâna. Femeia nu a stat cu mâinile în sân în toată această perioadă. În urmă cu un an și jumătate a început să depună primele cereri la Primăria Timișoara, în speranța că va primi o altă locuință socială, dar în zadar.


I s-a spus că mai sunt 120 de oameni în fața ei pe listă și trebuie să aștepte.

„Mă mulțumesc cu o cocioabă cât de mică, doar să am unde sta. Am fost de multe ori la primărie în perioada asta, m-au văzut că sunt bolnavă, că merg doar într-un picior, că sunt bătrână, degeaba. Acum mi-au spus că dacă găsesc o locuință socială liberă, să depun cerere și poate mi-o dau. Am găsit una, dar încă nu am primit niciun răspuns. Mi-aș dori măcar la parter să fie, am nevoie de 20 de minute ca să cobor scările, alte 20 să urc până la etajul doi. E foarte greu”, spune Aurelia Negruțiu.

UPDATE După publicarea articolului de către PRESSALERT.ro, reprezentanții primăriei Timișoara au ajuns, joi la prânz, la dormitorul improvizat al Aureliei Negruțiu, pentru efectuarea unei anchete sociale. În urmă cu două zile, Biroul de Locuințe din cadrul Primpăriei Timișoara a făcut o adresă către Direcția de Asistență Socială Comunitară Timișoara – Compartimentul Evaluare și Intervenție Socială, în care se cere să ia în evidență cazul în vederea asigurării suportului necesar.

3 COMENTARII

  1. Cind era Guvernu Boc la putere, Basescu a dat ordin Judecatorilor cind dau cistig de cauza unui salariat sa spuna care este sursa de finantare, de ce nu se intimpla acelasi lucru si atunci cind dau afar din locuinta cite un amarit, unde va locui ? Eu stiu ca legea prevede acest lucru numai ca nu se aplica, aceiasi justitie trebuia sa-l oblige pe cel care a revendicat sa-i asigure locuinta Batrinei pe o perioada prevazuta de lege…halal justitie !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.