Peisaje de vis și locuri încărcate de istorie pe traseele turistice din...

Peisaje de vis și locuri încărcate de istorie pe traseele turistice din județul Arad. Vezi unde se află prima linie de tren electrificată din estul Europei FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-2094623186">
Cetatea Ineului
Cetatea Ineului

În podgoria Miniș-Măderat din județul Arad, una dintre cele mai vechi din țară, a început culesul strugurilor, iar localnicii așteaptă cât mai mulți turiști să străbată „Drumul vinului”, pe parcursul căruia pot degusta în cramele din zonă renumitele vinuri ale locului dar pot admira și multe obiective turistice.

Mănăstirea Maria Radna, Cetatea Șoimoș și muzeul din Lipova

Au fost gândite mai multe trasee pentru cei care doresc să petreacă o zi în viile aflate nu departe de Arad iar pe două dintre acestea se organizează deja, săptămânal, excursii. Unul dintre acestea este chiar Drumul Vinului, amenajat în urmă cu câțiva ani în partea colinară a Munților Zarandului, dar include și vizitarea unor importante obiective turistice aflate pe traseu. Primul popas este la mănăstirea Maria Radna, unde se vizitează și muzeul mănăstiresc unde se află obiecte care atestă pelerinajul la biserică și mănăstire din secolul al XVIII-lea până astăzi.

În zonă se mai pot vizita ruinele cetății Șoimoș, una din cele mai importante și bine păstrate în zona de vest a țării, și casa Sever Bocu din Lipova, unde se află acum muzeul orășenesc, dar în care se mai păstrează decorațiuni interioare și piese de valoare care au aparținut ilustrului publicist și om politic ucis de temnițele comuniste.

Cramele din Miniș

Traseul continuă prin Păuliș, spre celebra localitate viticolă Miniș, unde cultivarea viței-de-vie are o tradiție de secole și a contribuit la prosperitatea localnicilor. La stațiunea viticolă din localitate sunt depozitate peste 50.000 de sticle cu soiuri de vin albe și roșii – Riesling, Mustoasă, Fetească, Roșu burgund, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cadarca de Miniș, Muscat Ottonel – de diferite vârste.

Câteva sticle de Riesling Italian sunt din 1926, au sigiliul regal imprimat în dopul de parafină și sunt considerate cele mai vechi vinuri care există astăzi în vinotecile din România. În castelul Tisza este amenajat un muzeu al viei și vinului, cu exponate care reconstituie istoria viticulturii și vinificației din podgoriile locului.

Prima linie electrificată din estul Europei

La Ghioroc, o altă localitate vestită, atestată documentar încă din secolul al XII-lea, se află capătul primei linii electrificate din estul Europei pe care circula tramvaiul și a opta din lume. Calea ferată Arad – Podgoria a fost inaugurată în 1906 la inițiativa unor investitori locali iar în 1913 a fost dată în exploatare linia electrică. De la Ghioroc, încă o linie mergea la Pâncota iar alta la Radna, venind în în ajutorul locuitorilor care își puteau transporta mai ușor marfa la târgurile din aceste localități sau la piața din Arad.

14-tramvaiul-electric-vechi

Pe drumul spre Sâmbăteni se află un muzeu al tramvaiului electric în care se pot vedea vechile vagoane care au circulat pe acest traseu până în 1964. La cerere, turiștii pot face o călătorie cu tramvaiul de epocă. Astăzi mai este în funcțiune doar linia Arad-Ghioroc, pe care se poate circula cu tramvaiul orășenesc.

Case memoriale și cetatea Șiriei

La Covăsânț poate fi vizitată casa memorială Ioan T. Florea, învățător și director al școlii din localitate și apoi folclorist la filarmonica arădeană, csre păstrează atmosfera specifică unei familii de intelectuali de la începutul secolului, cu mobilier de epocă și fotografii care ilustrează istoria familiei.

În următoarea localitate, Șiria, se află muzeul memorial Ioan Slavici, aflat la poalele dealului pe care se află cetatea ridicată în secolul al XIII-lea și distrusă de Habsburgi în timpul primului război austro-turc, din rațiuni de ordin strategic. Acesta a fost amenajat în castelul baronului Bohuș, construit în 1838, în care s-a semnat capitularea armatei revoluționare maghiare în 1849. Tot aici se află o expoziție dedicată compozitorului și folcloristului Emil Monția, care a trăit la Șiria. O a treia cetate importantă este cea de la Ineu, menționată la sfârșitul secolului al XIII-lea.

Excursii organizate

Sunt organizate plecări de la centrul de informare turistică aflat pe bdul Revoluției nr. 81 din Arad în zilele de sâmbătă, la ora 9.00. Turiștii vor avea la dispoziție microbuze sau autocare, în funcție de mărimea grupului, iar excursia va dura între 8 și 10 ore. Cei care doresc să parcurgă acest traseu trebuie să se înscrie la centrul de informare turistică din Arad până în ziua de joi a fiecărei săptămâni.

Surse foto: clubmetropolitan.ro, adevarul.ro, aradcity.ro, aradon.ro, dozadebine.ro, hartionline.ro, economica.net, turismsiria.ro, bestofromania.eu, hoinariromani.ro, primarialipova.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.