Muzicianul timişorean Ilie Stepan, o figură legendară a rock-ului românesc, a cărui nume se leagă de activitatea Pro Musica, este responsabil şi de crearea melodiei „Timişoara“, o piesă considerată cel mai frumos imn al Revoluţiei din 1989 şi care începând de anul trecut a devenit imnul Timişoarei, în urma unei decizii luate de consilierii locali. Tot în urma unei decizii a Consiliului Local Timişoara, la sfârşitul anului 2012, Ilie Stepan a devenit Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara.
„Piesa «Timişoara» s-a născut, strict cronologic, după evenimentele Revoluţiei din 1989. Este o emulaţie a sentimentelor din acele zile şi s-a născut dintr-un cumul de sentimente pe care le-am trăit toţi timişorenii în decembrie 1989. Este amestecul de frică, deznădejde, speranţă şi de bucurie. Speram atunci să vină zile cu totul altfel, mai pline de sensuri pozitive, ne bucuram de libertatea de exprimare, de traiul într-o societate liberă şi normală. Unele din acele spreanţe le-am atins, altele nu. Textul a fost scris de Marian Odangiu. A contat mult durerea şi frica acelei săptămâni pe care am trăit-o, din 16 decembrie până în 21. Să nu uităm că Timişoara a fost un oraş izolat, singur împotriva dictaturii. Am fost întrebat de o ziaristă de la o televiziune maghiară, în urmă cu ceva timp, ce a fost în decembrie 1989. I-am răspuns că nu ştiu exact, nu am toate datele. Nu ştiu dacă a fost o revoltă, o revoluţie sau o mişcare de protest. Ce ştiu sigur este că noi timişorenii am fost nişte vreascuri care am luat foc imediat. Cine a pus focul sau de ce l-a pus… nu se ştie. Noi timişorenii, am fost uscaţi şi am luat foc imediat“, ne-a declarat Ilie Stepan.
Melodia „Timişoara” s-a născut în 27 şi 28 decembrie 1989 şi a devenit în scurt timp un punct de reper pentru melomanii din întreaga ţară. Chiar dacă Ilie Stepan este cunoscut ca fiind un compozitor perfecţionist, care adesea „bibileşte“ piesele mult timp, când vine vorba de imnul oraşului nostru recunoaşte că piesa a apărut „dintr-o suflare“. „Melodia s-a născut aproape ca o respiraţie. Lumea spune că sunt un compozitor perfecţionist şi probabil că este ceva adevăr aici. Timişoara a ieşit şi s-a dezvoltat aproape dintr-o suflare. Este piesa la care nu aş schimba nicio virgulă. La celelalte piese am tendinţa să ajustez. La «Timişoara» nici acum nu simt nevoia să schimb nimic. Dealtfel nici când o cântăm în concerte nu modificăm nimic.
Melodia a păstrat aceeaşi formă. Pentru că aşa a trebuit să fie“, spune Ilie Stepan.
Piesa a fost înregistrată în studiourile Televiziunii Române la începutul lunii ianuarie 1990 şi s-a difuzat la Radio Timişoara încă din data de 8 ianuarie. „Prima oară când am cântat piesa în faţa publicului a fost în 20 ianuarie, la Bucureşti, în cadrul unui concert unde au cântat Pro Musica, Abra, Cargo, Iris, Compact şi Holograf. Când am înregistrat piesa la Televiziune, încă se circula cu parole. În instituţie mirosea a chit, fiindcă se schimbau geamurile ciuriuite. Pentru a ajunge de la un etaj la altul trebuia să memorezi parole. Era atmosfera destul de încordată. La refrenul piesei «Timişoara» am chemat câţiva paraşutişti care au învăţat textul şi au cântat alături de noi. Aveam nevoie de voci neprofesioniste, care au dat culoarea de veridicitate care era nevoie pentru piesă. A fost o experienţă extraordinară“, îşi aminteşte Ilie Stepan.
Formaţia Pro Musica a cântat imnul Timişoarei pentru prima oară acasă în luna februarie a anului 1990, în cadrul unor concerte memorabile desfăşurate la Sala Olimpia. „Am cântat piesa în Timişoara în cadrul concertelor de la Sala Olimpia unde au participat şi trupe din fosta Iugoslavie, din Ungaria şi din Anglia. Când am intrat în vestiar, am constatat că totul era scris în engleză, în backstage. La un moment dat, a venit un tip bine făcut, de vreo 1,95 înălţime, care s-a prezentat ca fiind backstage manager. Care ne-a explicat ce şi cum. Eram contrariaţi la acea vreme, ne gândeam că face militărie cu noi. Ne-a controlat de vreo câteva ori înainte de concert, dacă suntem apţi de cântare. Mai târziu, l-am văzut pe casete video, pe acelaşi stage manager, la un festival din Anglia, unde apărea în faţa lui Sir Cliff Richard. Omul era stage manger de prima ligă. Piesa «Timişoara» a fost difuzată la Radio Timişoara de prin 8 ianuarie. Reacţia a fost fantastică, în sală“, îşi aminteşte Ilie Stepan.
Chiar dacă piesa a fost declarată imnul oficial al Timişoarei încă de la sfârşitul anului trecut, melodia nu a intrat încă în patrimoniul oficialităţilor locale. După cum ne-a explicat binecunoscutul muzician, e nevoie să fie îndeplinite câteva prevederi legale pentru ca acest fapt să se întâmple. „S-a organizat un concurs pentru desemnarea imnului Timişoarei. Noi nu am participat la acel concurs, fiindcă nu am compus această piesă la vremea respectivă cu acest scop. După ce nu s-a găsit nicio piesă concludentă, am fost întrebaţi dacă suntem de acord cu desemnarea piesei ca imn oficial. Ne-a onorat decizia consilierilor locali şi urmează să parcurgem formele legale prin care piesa să devină imnul oficial al Timişoarei“, a mai adăugat Ilie Stepan.