Raul Rus, directorul Arhivelor Naționale Timiș, despre obligațiile firmelor în privința păstrării...

Raul Rus, directorul Arhivelor Naționale Timiș, despre obligațiile firmelor în privința păstrării documentelor: „Cea mai mică amendă este de 1.000 de lei”. Pentru ce sunt sancționate și cum pot fi păsuite VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
Raul Rus, Directorul Arhivelor Naționale Timiș, la PRESSALERT LIVE
Raul Rus, Directorul Arhivelor Naționale Timiș, la PRESSALERT LIVE

Societățile comerciale private sunt obligate să păstreze, în condițiile legii, arhiva documentelor create, altfel sunt pasibile de amenzi usturătoare. Raul Rus, directorul Arhivelor Naționale Timiș, a explicat la PRESSALERT LIVE că reprezentanții instituției statului nu aplică însă imediat sancțiuni firmelor găsite cu nereguli, ci acestora li se acordă timp pentru a-și pune în ordine actele.

Precum organele de stat sau organizațiile publice, firmele private sunt obligate să aibă o arhivă a documentelor produse. Neregulile le pot aduce amenzi contravenționale din partea Direcției Județene a Arhivelor Naționale.


„Cea mai mică e 1.000 de lei, cea mai mare e 25.000 de lei. Fără posibilitatea de a plăti jumătate în 48 de ore. Anul trecut am aplicat amenzi în valoare de 37.000 de lei. Pentru neasigurarea condițiilor de păstrare, pentru neprelucrarea arhivistică și aici intră toate, inventariere… Dacă nu respecți prevederile legii 16/96 poți să iei amendă”, a declarat Raul Rus, la PRESSALERT LIVE.

Directorul Arhivelor Naționale Timiș spune însă că nu se urmărește pedepsirea pe loc a celor care nu și-au pus în ordine actele din diverse motive. ”Vreau să spun de la bun început că reprezentanții Arhivelor Naționale nu aplică amenda, să zicem, imediat cum ajung acolo, nu am mai fost acolo, l-am găsit în neregulă și aplic amenda. Se face un proces verbal de control. Se stabilesc măsurile. Se constată ce e în neregulă, ce trebuie făcut. După care se face un control de revenire. Au fost situații când nu am aplicat amenda de la primul control de revenire. Pentru că din opt măsuri stabilite, trei sau patru au fost rezolvate. Am spus OK, am găsit timpul care e alibiul tuturor, am fost angrenat în diverse activități conexe. Dar uite că am acordat ceva timp și prelucrării arhivei. Am încheiat atunci un nou proces verbal. Am stabilit din nou măsurile neîndeplinite și am stabilit noi termene. Abia după, să zicem, revenirea a doua, dacă am constatat că nu s-a făcut nimic din ce am stabilit, instituția Arhivelor Naționale a aplicat măsura contravențională”, a subliniat Raul Rus, șeful SJAN Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.