Proiect în premieră mondială, la Timișoara: cercetătorii doresc să personalizeze tratamentele copiilor...

Proiect în premieră mondială, la Timișoara: cercetătorii doresc să personalizeze tratamentele copiilor și adulților obezi cu ajutorul unor alimente dietetice

0
DISTRIBUIȚI

cercetator

Cercetătorii din cadrul Universității de Medicină din Timișoara vin în sprijinul copiilor și adulților supraponderali care sunt nevoiți să ia un tratament medicamentos, dar cu toate acestea răspund prost la el. Astfel, specialiștii și-au propus să realizeze o serie de teste pentru a stabili varianțiile genetice și ulterior să recomande alimente dietetice care să optimizeze tratamentul.

Cum sunt ajutați 600 de copii și adulți obezi din Timișoara

Aceste cercetări vor fi realizate în cadrul proiectului NUTRIGEN, finanțat cu fonduri europene, câștigat de Universitatea de Medicină din Timișoara, care a fost lansat astăzi. Valoarea proiectului este de aproape două milioane de euro și se va derula pe o perioadă de trei ani.

„Este o premieră mondială pentru că este primul proiect care încearcă să aplice principii nutrigenetice pentru optimizarea unor tratamente medicale. Este o premieră națională pentru că este primul proiect de cercetare în nutrigenetică din România. Nutrigenetica se ocupă de interacțiunea dintre nutrienți și modul în care noi răspundem la acești nutrienți pe baza deviațiilor genetice pe care le avem. Fiecare dintre noi are o structură genetică unică și fiecare dintre noi are nevoi nutriționale diferite. Cu alte cuvinte, ceea ce îmi poate fi bun mie ca mâncare poate fi rău altcuiva.


Nu putem da sfaturi generale decât într-o anumită măsură”, a explicat, astăzi, medicul Mihai Niculescu, directorul de proiect.

Concret, în cadrul acestui proiect, vor fi efectuate studii clinice pe 600 de copii și adulți supraponderali din secția de Nutriție și din cea de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean Timișoara. Bolnavii vor beneficia de teste genetice gratuite, iar pe baza rezultatelor vor fi prescrise tratamente cu alimente dietetice.

„În cadrul acestui proiect, noi vom cerceta modul în care aceste structuri genetice ne ajută la optimizarea tratamentelor medicamentoase care scad colesterolul prin adiția unor nutrienți care se numesc în Uniunea Europeană produse alimentare cu scopuri medicale speciale, ce reprezintă alternative viabile de tratament. Cu alte cuvinte, acei oameni care răspund prost la un tratament medicamentos, dar pe care trebuie să-l ia, încercăm să le optimizăm acest tratament prin adiția de astfel de nutrienți”, a mai precizat Mihai Niculescu.

Medicul spune că este foarte importantă nutriția personalizată, pentru că din cauza acestor variații genetice, ce este pun pentru o persoană nu este bun pentru alta. „Unii mănâncă oricât și nu se îngrașă, alții mănâncă puțin și devin obezi. Noi încă nu știm ce-i face pe unii rezistenți la obezitate și pe alții nu. Știm că există variații genetice care să ne ducă spre aceste concluzii. Dacă aflăm care gene sunt legate de o anumită predispoziție spre obezitate și alte dereglări, îi vom putea da unui copil un sfat, care diferă de sfatul dat altui copil. Ne propunem să identificăm variațiile genetice și să dăm aceste sfaturi personalizate. În baza acestui proiect, noi urmărim indivizi care deja sunt afectați de obezitate, care iau un tratament medicamentos, iar acest tratament poate fi optimizat prin nutriție, o dată ce știu structura genetică a unui individ. Rezultatele studiului vor permite ajustarea tratamentului medicamentos cu alimente dietetice care să optimizeze acest tratament medical”, a conchis Mihai Niculescu.

În viitor, pe baza rezultatelor obținute în cadrul proiectului derulat de Universitatea de Medicină din Timișoara, s-ar putea realiza pe scară largă noi produse terapeutice, de către grupuri industriale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.