Raport privind starea de sănătate a locuitorilor din judeţul Timiş, prezentat în...

Raport privind starea de sănătate a locuitorilor din judeţul Timiş, prezentat în plenul CJT. Vezi care sunt cele trei boli de care mor cei mai mulți timişeni

1
DISTRIBUIȚI

doctor

Raportul privind starea de sănătate a locuitorilor din județul nostru, solicitat de noua conducere a Consiliului Județean Timiș imediat după instalare, a fost finalizat.

Sinteza celor 100 de pagini legate de starea de sănătate a locuitorilor din Timiș a fost citită în plenul de vineri de președintele Comisiei de Sănătate, Dan Poenaru. Raportul conține date furnizate de Direcția de Sănătate Publică Timiș, Agenția pentru Protecția Mediului Timiș, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, Direcția Regională de Statistică, Garda de Mediu și Institutul Național de Statistică.

Datele se referă la perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2015 şi arată că judeţul are 742.886 de locuitori. Principalele cauze de deces în Timiş sunt: bolile cardiovasculare, tumorile şi bolile aparatului respirator. În raport se arată că politicile pe sănătate ar trebui să ţină cont de faptul că bolile cronice sunt „pe primele locuri de mortalitate”. Principalele trei cauze de deces la copii au fost bolile sistemului respirator, cauze care provin din perioada neonatală şi malformaţile congenitale.

O primă medie îngrijorătoare este cea a avorturilor, 30 la 100 de sarcini. Cele multe femei care aleg să renunţe la sarcini au vârste cuprinse între 25 şi 29 de ani.


Conform aceluiaşi raport, în Timiş au fost luate în evidenţă 1.408 noi cazuri de cancer în mediul urbal şi 898 în mediul rural, doar în anul 2015. Numărul total se ridică la circa 17.000. Tot în anul 2015 au fost luaţi în evidenţă şi alţi 22 de bolnavi de SIDA. Din aceaşi raport rezultă că numărul bolnavilor de SIDA care beneficiază de tratament cu ARV este de 235.

Nu este o surpriză pentru nimeni faptul că sistemul de urgenţă este extrem de solicitat. Pe cale de consecinţă, ambulanţele din Timiş sunt şi ele destul de uzate. Pentru ce se fac însă cele mai multe solicitări la 112? Conform actului prezentat în plenul CJT 16.794 de apeluri au fost efectuate în 2015 de oameni care acuzau dureri de spate. Acelaşi raport mai conţine şi date despre activitatea din spitale, dotările din acestea sau despre calitatea aerului și a apei.

„E important acest raport, dar mai important e să nu rămânem doar la stadiul de raport, iar acest lucru să fie urmat de strategia pe care o adoptăm la nivel de Timiş şi de lucrurile pe care noi la nivel de judeţ putem să le facem. Sigur nu atât de multe câte pot fi făcute ca şi politici naţionale, dar noi pe segmentul nostru trebuie să ne facem treaba. Sigur săptămâna asta a fost CSAT în care sănătatea a fost declarată ca şi o problemă de securitate naţională. Iată că noi Timişul venit destul de repede sau poate am luat aceste decizii înainte de ce s-a întâmplat în CSAT. Subliniez faptul că aşteptăm strategia care e mai importantă şi care trebuie să ne spună înainte de aprobarea bugetului ce trebuie făcut pe sumele pe care le avem noi de aprobat şi de dat anul viitor. Iar acest raport trebuie să devină unul anual”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele CJ Timiș.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.