Scandalul dintre timișorenii de la Auăleu Teatru și Jandarmeria Iași a ajuns...

Scandalul dintre timișorenii de la Auăleu Teatru și Jandarmeria Iași a ajuns până la ministrul Culturii. Ce au spus autoritățile VIDEO

10
DISTRIBUIȚI

screen-shot-2016-10-10-at-9-43-17-am

Jandarmii au înțeles actul artistic, dar le-au recomandat actorilor ca data viitoare să se manifeste într-o sală de teatru și, eventual să restricționeze accesul publicului sub o anumită vârstă. Este vorba de incidentul care a avut loc la Iași, duminică, în cadrul Festivalul Internațional de Teatru pentru Public Tânăr (FITPT), eveniment avându-i ca protagoniști pe membrii trupei timișorene de teatru independent Auăleu, respectiv o patrulă a Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași.

Mai mulți actori ai trupei de teatru timișorene Auăleu au fost luați la întrebări de jandarmi, imediat după ce au terminat o reprezentație a spectacolului „HUOOOOO!!!”. Întreg scandalul a fost filmat. Jandarmii susțin că timișorenii de la Auăleu au adus atingeri instituțiilor statului și că unii trecători au fost ofendsați de textul piesei.

„În Piața Unirii s-au desfășurat mai multe evenimente duminică, flashmoburi etc, iar jandarmii au asigurat ordinea.


În cadrul acestor evenimente a avut loc și respectiva piesă de teatru. Spre finalul piesei, timp de 1 – 2 minute, au început să fie proferate injurii la microfon. Jandarmii au înțeles actul artistic, dar la un moment dat patrula din zonă a început să fie asaltată de cetățeni care au reclamat că nu e normal ca într-un loc public cu copii și bătrâni să fie proferat asemenea limbaj vulgar. Jandarmii au căutat organizatorii ca să atragă atenția că nu e OK limbajul și că ar fi mai bine să joace într-o sală de teatru unde să restricționeze accesul la anumite categorii de vârstă. Nu știu dacă cuiva dintre noi, când își plimbă copilul, când te plimbi cu iubita sau să te plimbi pur și simplu, îi pică bine să asiste la un asemenea limbaj”, a declarat pentru PRESSALERT.ro lt. col. Mihai Cojocariu, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Iași.

Merită amintit că timișorenii au trecut printr-o pățanie similară acasă, în urma spectacolului „Circus Mundi”, doar că Poliția Locală din Timișoara s-a prins ceva mai repede de actul artistic. La Iași, jandarmii s-au dus la organizatorii festivalului, respectiv la reprezentanții Teatrului Național Iași, pentru a le cere să intervină și să nu îi mai lase pe timișoreni să joace.

„După spectacol jandarmii au venit la Teatrul din Iași, organizatorii evenimentului, pentru a cere explicații despre noi. Seara, la o oră după toată afacerea, ne-a căutat fostul ministru al Culturii, domnul Vlad Alexandrescu, să ne spună că am ridicat o problemă foarte tare. «Ar fi cazul ca statul, autoritatea să plece urechea când cetățenii, fie ei și artiști, ridică astfel de probleme», ne-a spus domnul Alexandrescu”, a declarat, pentru PRESSALERT.ro, Ovidiu Mihăiță, reprezentantul proiectului de teatru Auăleu.

10 COMENTARII

 1. iNJURAM, VORBIM VULGAR SI APOI SPUNEM CA ESTE O PIESA DE TEATRU. FRUMOS! CE SA SPUN …. NICI MACAR BUNUL SIMT SA AVERTIZEZE SPECTATORII CA PIESA DE TEATRU NU ESTE RECOMANDATA PERSOANELOR SUB O ANUMITA VARSTA SI CA SUNT FOLOSITE ANUMITE CUVINTE VULGARE. DACA ASA CRED NISTE ACTORI CA SE FACE RATING IN ZIUA DE AZI INSEAMNA CA AU DECAZUT RAU DE TOT. RUSINE!

 2. o problema este, PÂNĂ UNDE POATE MERGE LIBERTATEA DE EXPRIMARE? Cf ART 30 DIN CONSTITUTIA ROMANIEI…MAI ALES IN STRADA! PE SCENA IN CADRU ORGANIZAT ESTE ALTCEVA.

 3. ARTICOLUL 30
  (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
  (2) Cenzura de orice fel este interzisă.

  (3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.

  (4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.

  (5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării.

  (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

  (7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

  (8) Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege.

 4. S-a spus că libertatea de exprimare implică discernămînt şi bun-simţ. Acest tip de argumentaţie a fost folosit de domnul Andrei Pleşu într-un interviu la RFI: „Libertatea de expresie nu e libertatea să-ţi pui poalele-n cap şi să-ţi baţi joc de alţii. Există limite, care ţin şi de civilizaţie, şi de cultură, şi de bună-cuviinţă, şi de civilizaţie interioară, pînă la urmă. Aşa, putem să luăm peste picior orice, cu riscurile care, iată, apar.“

 5. Georgeto, invata te rog (daca nu ai facut facultatea de jurnalism) ca un reporter este impartial, respectiv articolul sau trebuie sa contina o relatare nu exprimarea opiniei personale si nici a cetatenilor intrucat sursele de informare din multime sunt ambigue in ceea ce priveste constructia acestui articol.
  Daca doresti sa aduci la cunostiinta publicului ceva dintr-un punct de vedere personal, exista bloguri.

  • iti multumim maria pentru link!
   dacă este o realizare certă a revolutiei din dec 89 la care timisorenii au luat parte masiv, CU JERTFE OMENESTI, este LIBERTATEA DE EXPRIMARE!
   cei care nu am cunoscut in anii de diktatura libertatea de exprimare si pentru care am luptat…poate ca ar TREBUI sa fim mai retinuti cand vine vb de a o judeca.
   ps. vazand piesa de teatru, jucata cu mult talent imi pare ca s-a iscat o furtuna intr-un pahar cu apa. benefica oarecum trupei pentru a fi mai vizibila!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.