Se poate și invers: doi cercetători din vestul Europei, angajați la institutul...

Se poate și invers: doi cercetători din vestul Europei, angajați la institutul OncoGen din Timișoara, în care se caută leacul pentru cancer. Ce proiecte importante a câștigat centrul

0
DISTRIBUIȚI
cercetator
Doi cercetători din vestul Europei vor lucra la OncoGen.

Un cercetător din Germania, iar altul din Austria s-au mutat cu familiile la Timișoara, în această lună. Asta pentru că cei doi specialiști vor lucra în capitala Banatului timp de trei, respectiv patru ani, la institutul Oncogen, realizat lângă spitalul județean. În cadrul Centrului de terapii genice și celulare în tratarea cancerului, cei doi cercetători, împreună cu specialiști români, vor încerca să facă descoperiri revoluționare, care să ajute bolnavi din întreaga lume.

Ce proiecte cu finanțare europeană a câștigat OncoGen

Virgil Păunescu, coordonatorul OncoGen, ne-a declarat că, recent, institutul a câștigat două proiecte cu finanțare europeană, în valoare de două milioane de euro fiecare.


„Condiția de bază era ca aplicantul principal să fie un cercetător străin cât mai prestigios, cu un proiect de cercetare cât mai bun și care să se potrivească cu ce putem și ne interesează pe fiecare din aplicanți în centrul în care se vor derula proiectele. Aceste finanțări sunt genul de proiecte care-ți permit să menții în funcțiune un astfel de centru, care costă mult”, a explicat medicul Virgil Păunescu.

Coordonatorul OncoGen spune că primul dintre proiecte este condus de un cercetător din Germania și se referă la „manipularea sistemului imun în tratamentul cancerului. Este, de fapt, imunoterapie în cancer, dezvoltarea de imunoterapii în cancer. Cercetătorul german a venit la Timișoara, și-a făcut actele, acum își aduce familia. S-a mutat pentru trei ani cu locul de muncă la Timișoara”.

În ceea ce privește al doilea proiect european câștigat de OncoGen, acesta se va derula pe o perioadă de patru ani, iar în cadrul lui se vor dezvolta imunoterapii în alergii. Proiectul este condus de un cercetător din Viena, care va începe să lucreze la Oncogen, alături de cel din Germania, în data de 19 octombrie.

OngoGen este un centru de cercetări oncologice, și nu numai, unic în România și în sud-estul Europei. Institutul a fost realizat lângă Spitalul Județean Timșoara, în cinci ani, cu 12 milioane de euro, majoritatea fiind bani europeni. ONCOGEN este dotat cu echipamente de ultimă generaţie, cu ajutorul cărora se va putea realiza cercetare de vârf. Aici vor funcţiona şi două camere albe unice în România, o bancă de celule şi ţesuturi şi o biobază. În cadrul centrului vor fi efectuate studii clinice cu scopul dezvoltării de tratamente inovatoare în cancer şi bolile cronice degenerative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.