Securiștii și șefii din structurile PCR nu pot deveni cetățeni de onoare...

Securiștii și șefii din structurile PCR nu pot deveni cetățeni de onoare ai Timișoarei. Cum s-au contrat liberalii și pesediștii în plen

0
DISTRIBUIȚI

consiliul-local-timisoara-clt-sedinta-1

Consilierii locali din Timişoara au fost extrem de aproape de a bifa un record: un prim plen fără certuri. Visul frumos însă a durat puţin, căci între consilierul PSD Ion Ardeal Ieremia şi liberalul Lucian Căldăraru a avut loc un schimb de replici acide. Mărul discordiei a fost proiectul prin care se reglementează condiţiile în care poate fi acordat titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara. La scurt timp după învestirea noului CL, pesediştii Dan Idolu, Lucian Taropa şi Ion Ardeal Ieremia au avut iniţiativa de a impune mai multe restricţii privind acordarea titlului de cetăţean de onoare al oraşului din care a pornit lupta de eliberare de sub comunism în anul 1989.

Printre condiţii se număra şi faptul că cei care primesc titlului nu pot fi foşti lucrători ai Securităţii sau colaboratori ai acesteia.


Titlul nu poate fi acordat nici celor care au deţinut funcţii de conducere în structurile PCR. Odată cu anunţarea proiectului în plen, Căldăraru s-a pregătit să ia cuvântul, în calitate de revoluţionar. Acesta a fost brusc întrerupt de Ardeal, care l-a atenţionat să nu îşi asume paternitatea ideii, pentru că nu se numără printre iniţiatorii proiectului. „Ăsta nu îmi aparţine?”, a replicat Călădraru, care a cerut să se treacă peste moment. Primarul Nicolae Robu a comentat că „haideţi, vă rog, că a mers foarte bine şedinţa până acum. Să fim eficienţi până la capăt, fiecare a gândit să facem aceste reglementări. Este adevărat că domnul Ieremia a spus primul aici în şedinţă cum trebuie să reglementăm acordarea acestui titlul”.

După ce consilierul local Adrian Orza a cerut să ştie dacă se vor impune şi verificări retroactive în rândul deţinătorilor acestui titlul, Căldăraru a ţinut să citească interdicţiile privind acordarea titlului şi a specificat că se va cere o declaraţie pe proprie răspundere că nu a colaborat cu Securitatea şi nu a ocupat funcţii de conducere în PCR celui căruia i se va acorda acest titlu .

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.