Soluţie de criză pentru Muzeul Banatului. CJ Timiş ar putea aplica pentru...

Soluţie de criză pentru Muzeul Banatului. CJ Timiş ar putea aplica pentru finanţare europeană doar pentru o parte din Castelul Huniade

0
DISTRIBUIȚI
Sala Cavalerilor din castelul Huniade / Muzeul Banatului, distrusă
Sala Cavalerilor din castelul Huniade / Muzeul Banatului, distrusă

Soluţie de compromis pentru obţinerea finanţării europene pentru Muzeul Banatului. De teamă că lucrările de consolidare nu vor fi gata la timp, Consiliul Judeţean Timiş ar putea cere bani de la Uniunea Europeană, doar pentru amenajarea unei părţi din muzeu. Detalii au fost oferite de vicepreşedintele CJ Timiş, Roxan Iliescu, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă.

”În ceea ce priveşte Muzeul Banatului, am discutat cu aparatul de specialitate, cu celălalt vicepreşedinte al CJ Timiş, domnul Traian Stancu şi cu domnul preşedinte al CJT, Sorin Grindeanu, şi am fost de acord cu toţii, vizavi de posibilitatea accesării pe măsura 5.1 PORR a proiectului în valoare de 5.000.000 de euro. Deci vrem să ştiţi că la acest moment avem posibilitatea să depunem un proiect ca să obţinem aceşti bani. A mai fost semnat un proiect privind finanţarea pentru acelaşi obiectiv cu o valoare mult mai mare, dublă aproape, dar care nu a reuşit să fie implementat. A fost pierdut, termenul limită este de 25 de noiembrie.


Pe de altă parte, conform ultimului act adiţional pe care l-am semnat cu constructorul de la Castelul Huniade termenul limită de finalizare a lucrărilor este 17 decembrie 2016. Vă pot spune că la ora actuală depunem eforturi foarte mari pentru a avea documentaţia necesară pregătită pentru că pe lângă proiectul pe care ar trebui să îl depunem în 25 noiembrie ar trebui să avem exepertiza tehnică a acestei clădiri care ar trebui să releve tot ce până la momentul ăsta a fost executat și un DALI. Mai mult, pentru un nou proiect la Muzeul Naţional al Banatului ne trebuie aviz de la Monumente şi de la Ministerul Culturii. Dat fiind faptul că avem consilidată doar partea de nord- vest ne-am gândit să întocmim un proiect care ar lua în considerare doar partea de nord-vest a Castelului Huniade, luând în considerare faptul că am avea un orizont mai scurt de timp pentru a da acces publicului. Dacă luăm în considerare să aşteptăm finalizarea lucrărilor la Castelul Huniade, cred că am avea parte de un timp mult mai îndelungat”, a spus vicepreşedintele CJ Timiş.

Practic, Iliescu susţine că sala de marmură şi Sala Cavalerilor ar putea deveni spaţii expoziţionale, unde să aibă loc acţiuni care ar face cinste Timişoarei. „Am un mare semn de întrebare vizavi de capacitatea de a depune documentaţia în acest an. Astăzi am fost în audienţă la domnul Maxim pe această temă şi vă pot spune că nu s-au depus proiecte, dar până în 25 noiembrie pot fi depuse şi să fie luaţi aceşti bani, la fel cum poate fi prelungit termenul”,a mai spus aceasta.

Vicepreşedintele CJ Timiş susţine că este nevoie de verificări ale lucrărilor făcute, pentru a vedea dacă situaţia din teren corespunde cu ceea ce s-a decontat. Apoi, e nevoie de o expertiză tehnică a clădirii în ansamblu. Abia după ce aceste demersuri vor fi parcurse se va putea aplica pentru finanţare pe bani europeni. Mai mult, Iliescu spune că decontarea facturilor emise de firmă se face în baza verificărilor dirigintelui de şantier şi că este posibil ca la verificări suplimentare să fie descoperite lipsuri. Însă, pentru a clarifica situația, CJ Timiș ar trebui să comande o expertiză detaliată, lucru care nu a avut loc până acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.