Studenții nemulțumiți cer Guvernului să ia măsuri după ce au aflat că...

Studenții nemulțumiți cer Guvernului să ia măsuri după ce au aflat că mai mulți rectori din țară vor să fie parlamentari. Ce propun

0
DISTRIBUIȚI
marilen pirtea
Marilen Pirtea este unul dintre rectorii care candidează

Studenții din întreaga țară nu vor parlamentari rectori. În acest sens, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), din care face parte și Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT), solicită Guvernului să adopte în cel mai scurt timp „un set de măsuri care să împiedice politizarea sistemului de învățământ superior din țară”.

„Politica nu are ce căuta în universități”

Concret, studenții consideră că este necesar ca incompatibilitățile între funcțiile de conducere din universități și calitatea de parlamentar sau lider de partid politic să fie reintroduse, „pentru a evita transformarea instituțiilor de învățământ superior în arene care să servească luptelor sau intereselor politice”. ANOSR a solicitat acest lucru Guvernului în condițiile în care mai mulți rectori, printre care și Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, și-au anunțat public intenția de a candida la alegerile parlamentare din această iarnă pe listele unor partide politice.


Vă reamintim că Marilen Pirtea candidează primul pe lista PNL Timiș pentru Camera Deputaților.

„Politica nu are ce căuta în universități. Într-adevăr, avem nevoie de oameni cât mai bine pregătiți în Parlamentul României și sunt convins că o parte dintre actualii rectori ai instituțiilor de învățământ superior din România ar putea crește semnificativ nivelul dezbaterilor din acest for, dacă ar fi aleși senatori sau deputați. Dar, dacă aleg să meargă pe calea politicii, aceste persoane ar trebui să renunțe imediat la funcția de rector sau la orice altă funcție de conducere pe care o ocupă într-o universitate. Nu considerăm că o persoană se poate dedubla și poate fi politician doar în parlament, nu și în universitate. Trebuie evitate situațiile în care deciziile luate de conducerea unei universități să servească exclusiv interese politice. În plus, considerăm imposibil ca o persoană să se poată achita optim, simultan, și de atribuțiile de parlamentar și de cele manageriale dintr-o universitate. De aceea, considerăm obligatoriu ca Guvernul Cioloș să adopte de urgență o serie de măsuri care să reintroducă incompatibilitățile dintre funcțiile de conducere din universități și funcțiile politice. Să nu uităm că această reglementare a existat în forma inițială a Legii Educației Naționale nr. 1/2011, dar a fost eliminată mișelește, printr-o ordonanță de urgență emisă fără consultare publică și apoi ținută blocată în Senatul României, pentru a servi anumite interese de grup. Politica a făcut foarte mult rău sistemului educațional românesc și avem mare nevoie de măsuri care să seteze o limită între aceste două planuri”, a declarat timișoreanul Vlad Cherecheș, președintele ANOSR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.