Rezultat SEVER pentru Timișoara Saracens la impactul cu rugby-ul de top din...

Rezultat SEVER pentru Timișoara Saracens la impactul cu rugby-ul de top din Europa. Vezi reacțiile de după meciul cu Edinburgh din Challenge Cup GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
saracens-edinburgh-44
Jucătorii lui Edinburgh au fost greu de stopat

Mult așteptatul joc cu Edinburgh Rugby din grupele EPCR Challenge Cup nu a ieșit așa cum și-ar fi dorit campionii. Timișoara Saracens RCM, primul club reprezentativ al România într-o competiție de top după 14 ani de zile, a cedat cu 59-17 în fața grupării de tradiție din Scoția. Vali Calafeteanu și compania nu au însă timp să-și plângă de milă, ci se concentrează deja pe următorul duel european.

Timișorenii au avut parte de un început ”abrupt” cu Edinburgh. Scoțienii, deși nu reprezintă una dintre cele mai tari echipe din Marea Britanie, au început practic jocul cu două eseuri. Alan Dell și debutantul Viliame Mata au înscris rapid pentru oaspeți, de fiecare dată decarul Jason Tovey a completat prin transformare. În minutul 10 Calafeteanu a marcat, din lovitură de pedeapsă, primele puncte ale bănățenilor. Dar căpitanul McInally (min. 14) avea să culce balonul din nou în suprafața de țintă. De această dată Tovey a ratat. Iar la 3-19 a ieșit prima rază de soare pentru gazde. Shennan a reușit o cursă specifică pe banda stângă și balonul a fost culcat la limită lângă steag, spre uralele tribunei I, singura populată astăzi pe ”ovalul” bănățean. Calafeteanu contribuie la spectacol și face 10-19 dintr-un unghi foarte închis.

Din păcate, până la pauză, tabela a ”sărit” la 45-10. Căpitanul McInally și Nasi Manu, cu câte o dublă fiecare, și Tovey, la transformări, cu o singură excepție – când a nimerit bara, au fost marcatorii ”tunarilor”.

Partea secundă a început cu un nou eseu al oaspeților, prin Mata. Iar Tovey a făcut 52-10. Nasi Manu (63) și același Tovey au dus scorul la 10-59, cimentând definitiv succesul celor de la Edinburgh Rugby în Banat. O altă veste rea a fost accidentarea lui Brian Sefanaia, în zona gâtului, jucătorul din Pacific făcând de altfel o vizită la ambulanță după ce a stat minute bune pentru îngrijiri pe gazon.

După ultima reușită scoțienii s-au retras, dar și Saracens RCM nu a ezitat să atace. Din păcate, multe dintre șarje s-au izbit de zidul britanic când mai erau chiar și câțiva centimetri până la o nouă reușită. Breșa a fost găsită în încheiere de către Steve Shennan, de această dată după un ”assist” genial de la Jody Rose. Calafeteanu și-a făcut datoria cu execuția de la distanță și a stabilit scorul final la 59-17 pentru Edinburgh.

Timișoara Saracens RCM pierde la scor, dar nu a fost deloc un eșec rușinos.


Pur și simplu un club de tradiție dintr-o națiune de top în acest sport va fi aproape imposibil de depășit de orice grupare din valul doi sau trei valoric. Campioana România nu a suferit însă umilința lui Dinamo de acum 14 ani și merge la Paris peste cinci zile să-și joace din nou șansa în a doua competiție continentală.

Timișoara Saracens: 1. Militaru, 2. Căpățînă, 3. Pungea, 4. Popârlan, 5. Drenceanu, 6. Ianuş, 7. Rus, 8. Burcea (cpt.), 9. Calafeteanu, 10. Rose, 11. Shennan, 12. Umaga, 13. Sefanaia, 14. Tangimana, 15 Fercu. Au intrat: 16. Rădoi, 19. Mureșan, 18. Mariș, 17. Aholelei, 20. Morrison, 21. Conache, 22. Manumua, 23. Zaharia. Antrenor: Grainger Heikell.

Edinburgh Rugby: 15. Rory Scholes, 14. Alex Northam, 13. Sasa Tofilau, 12. Junior Rasolea, 11. Michael Allen, 10. Jason Tovey, 9. Sam Hidalgo-Clyne, 1. Allan Dell, 2. Stuart McInally (cpt), 3. Murray McCallum, 4. Fraser McKenzie, 5. Ben Toolis, 6. Viliame Mata, 7. John Hardie, 8. Nasi Manu. Au mai intrat: 16. Cochrane, 17. Sutherland, 21. Fowles, 19. Carmichael, 22. Kinghorn, 18. Cosgrove, 20. Viliami Fihaki, 23. Bryce. Antrenor: Duncan Hodge.

”Există o diferență”

Antrenorul neozeelandez al bănățenilor se aștepta cu siguranță la un scor mai bun astăzi. ”Suntem dezamăgiți de scor, dar și de cum am evoluat în prima parte. Nu am dat tot ce am putut. Edinburgh merită felicitări, au fost necruțători din start. Așteptările au creat o presiune și nu am reușit să replicăm. E primul meci la acest nivel. Ne pare rău că nu am răspuns cum trebuie. În partea a doua ne-am îmbunătățit puțin, dar atât. Sperăm ca lucrurile să arate altfel în următorul meci. Am fost prea individuali, trebuie să lucrăm ca un 15, asta am discutat și la pauză. Aș fi dorit să fim mai competitivi, avem timp să ne punem la punct și să facem îmbunătățirile necesare… Există o diferență dacă ne gândim la jocurile noastre de campionat, dar noi suntem capabili să arătăm mai multe”, a declarat Grainger Heikell.

”Ne așteptam la un meci greu. Nu știam la ce să ne așteptam. Ne doream un start bun și asta ne ajută. Timișoara a jucat bine, a reușit să controleze bine balonul în partea a doua și pe final. Au încercat cu molul… s-au descurcat bine. Ne-am creat spații, am condus mingea, ne-a permis azi să fim mai în formă cu mingea în posesie. Sunt satisfăcut de jucătorii care nu prea au evoluat. A fost plăcut să marcăm atâtea eseuri și mergem acasă mulțumiți”, a spus Duncan Hodge, antrenorul lui Edinburgh Rugby.

Diferența de nivel e certă și vizibilă între primele națiuni ale rugby-ului și următoarele, dar nici căpitanul Saracens RCM s-a a fost încântat de cum a arătat tabela pe ”Dan Păltinișanu”. ”Nu mă așteptam la o diferență așa de mare. Cred că e mare doar pe tabelă și diferența s-a făcut în primele 15 minute. Au fost trei eseuri, ne-au surprins, apoi când ne-am dat seama de unele chestii, am avut posesie și am reușit să punem presiune. Nu e un șoc. Ne așteptam la asemenea intensitate, trebuie să învățăm și să ne bucurăm în următoarele meciuri de această competiție și acest nivel. Am demonstrat că putem să marcăm, asta e cel mai important. Mental nu suntem afectați, trebuie să ne refacem fizic. Sunt sigur că vom merge și ne vom recupera până la ora meciului de la Paris”, a conchis Stelian Burcea.

Peste doar cinci zile Timișoara Saracens joacă la Paris, pe terenul celor de la Stade Francais, grupare care a cedat la 22 de puncte dierență cu Harlequins în primul duel al grupei 5.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.