Un profesor timișorean, reprezentantul României la congresul Federației Mondiale a Competițiilor de...

Un profesor timișorean, reprezentantul României la congresul Federației Mondiale a Competițiilor de Fizică. Vezi în ce post a fost numit, în premieră pentru un român

1
DISTRIBUIȚI
1-s-golcea-si-helmuth-mayr-presedintele-federatiei
Golcea (stânga), alături de Helmuth Mayr, președintele federației

Între 27 și 30 septembrie, Surya University din Indonezia a fost gazda congresului Federației Mondiale a Competițiilor de Fizică (World Federation of Physics Competitions). La congresul desfășurat la Jakarta, capitala țării aflată pe insula Java, România a fost reprezentată de dr. Sandu Golcea, profesor de fizică la colegiul „C.D. Loga” din Timișoara, și de profesorul bucureștean dr. Victor Păunescu, care a susținut o prezentare foarte bine primită de auditoriu despre evoluția Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori.

În ultima zi a congresului, în urma alegerilor pentru cele trei posturi vacante la nivelul conducerii federației, alcătuită dintr-un președinte, doi vicepreședinți, un secretar și patru membri, prof. dr. Sandu Golcea a fost ales, cu unanimitate de voturi, membru în comitetul executiv pentru o perioadă de patru ani, devenind unul din primii opt specialiști ai lumii în ierarhia conducerii competițiilor de fizică și primul român care a ajuns să ocupe o poziție atât de importantă.

Federația este un for care coordonează cele mai importante competiții de fizică desfășurate în întreaga lume: International Physics Olympiad (IPhO), Asian Physics Olympiad (AphO), International Conference of Young Scientists (ICYS), International Junior Science Olympiad (IJSO), International Olympiad of Astronomy and Astrophysics (IOAA), International Young Naturalists’ Tournament (IYNT) și International Young Phisycists’ Tournament (IYPT) iar conducerea acesteia supervizează organizarea acestora și poate interveni în cazul unor neînțelegeri care pot apărea pe parcursul desfășurării lor. Totodată, la concurență cu Germania și S.U.A., prof. Golcea a fost ales coordonator al Awards Committee, unul dintre cele mai râvnite comitete, care decide acordarea premiilor internaționale din partea federației.

„Până acum, această funcție a fost deținută de prof. Jan Mostowski, profesor la colegiul «Cardinal Stefan Wyszynski» și membru al Academiei de Științe a Poloniei, la propunerea căruia, premiul din acest an a fost acordat lui Andrzej Nadolny, coordonatorului echipei olimpice de fizică a Poloniei. Printre primele mele sarcini de lucru va fi actualizarea bazei de date și completarea comisiei și cu alți membri aiWFPhC” a spus prof. Sandu Golcea.

Cu prilejul excursiilor organizate, participanții la congres au avut ocazia să admire câteva din atracțiile turistice ale Indoneziei. „Am vizitat templul de la Borobudur, cunoscut drept cel mai mare templu budist din lume, templele hinduse de la Prambanan, cel mai mare complex de temple din Indonezia, închinat lui Brahma, Vishnu, Shiva, Durga Ma și Ganesha un adevărat loc sfânt, palatul lui Ratu Boko, unde se află complexul de incinerare al vechilor regi.


La grădina zoologică de la Ragunan, un adevărat Jurassic Park, se află cea mai mare rezervație de primate din lume și un număr foarte mare de dragoni de Komodo, aceștia fiind cele mai mari șopârle din lume”, a adăugat prof. dr. Sandu Golcea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.