Un timișorean își duce copiii la școală cu „Miliția”. Câte vehicule românești...

Un timișorean își duce copiii la școală cu „Miliția”. Câte vehicule românești vechi de zeci de ani are în curte FOTO

0
DISTRIBUIȚI
militie
Un timișorean își duce copiii la școală cu „Miliția”.

Când vremea este frumoasă, trei fetițe sunt duse și aduse la școală de către părinți cu o mașină unică în România. Este vorba de o Dacie Break, vopsită în alb și albastru, identică cu cea pe care o folosea miliția acum zeci de ani. Proprietarul „Miliției” este Dorin Bagiu din Giroc, în vârstă de 41 de ani, care este pasionat de mașinile pe care le admira când era mic pe străzile din Reșița, în perioada comunistă. În total, Dorin Bagiu are unsprezece mașini, plus nouă motociclete, toate românești.

Bărbatul se laudă cu faptul că are singura Dacia Break de miliție restaurată din țară. Mașina a fost fabricată în anul 1976, iar înainte să o cumpere, a fost folosită pentru transportul de legume și fructe pentru un aprozar. „Mașina este al 5.297 Break ieșit pe poarta fabricii. Nu a fost mașină de miliție înainte, eu am restaurat-o. Mașina e completă, e funcțională, merg cu ea la toate paradele la care sunt invitat în țară. În fiecare zi mă plimb cu ea, copiii sunt duși și aduși de la școală cu mașina, în zilele când e vremea frumoasă”, povestește Dorin Bagiu.

Bărbatul spune că a cumpărat Dacia 1300 Break în urmă cu zece ani, cu 1.400 lei, iar piesele necesare pentru a o face funcțională le-a achiziționat din Franța. Dorin Bagiu se plimbă cu mașina pe care scrie „Miliție” pe străzi de șase ani. În tot acest timp, nu a primit nici măcar o amendă, însă nu de puține ori a fost oprit de polițiști curioși să se pozeze cu „Miliția” și să afle mai multe detalii despre istoria acestei mașini speciale. „Miliția” are girofar și sirenă, însă acestea sunt pornite doar la parade.

Bărbatul spune că astfel de Dacii 1300 Break au fost folosite în anii ’70 de cei de la criminalistică, dar nu s-au păstrat, pentru că „au fost muncite până la terminare”.

Dorin Bagiu, de profesie consilier juridic, a început să colecționeze mașini de epocă în urmă cu 13 ani, din dorința de a avea „toate mașinile care erau pe stradă în Reșița când eram eu copil.


Și le-am avut pe toate”. A ajuns în scurt timp să aibă 29 de vehicule istorice însă, în urmă cu opt ani, a renunțat la toate mașinile străine, pentru că a constatat că e foarte greu să le întrețină.

„Am vândut tot ce înseamnă mașină străină și am rămas cu ce era românesc. Acum am unsprezece funcționale, doar Dacii și Aro, plus nouă motorete românești. În acest moment mai am o Dacie Liberta în lucru și încerc să mai cumpăr și alte Dacii rare și să le restaurez”, povestește bărbatul din Giroc.

Dorin Bagiu spune că nu e greu să întreții atât de multe vehicule istorice. „Necesită puțin timp și ceva investiție. Când faci ceva din pasiune și din hobby, nu simți greutate”, a conchis colectionarul de mașini românești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.