12 elevi din Timişoara participă la un concurs naţional în cadrul căruia...

12 elevi din Timişoara participă la un concurs naţional în cadrul căruia realizează un robot. Unde ar putea ajunge să-și prezinte invenția

0
DISTRIBUIȚI
dana razboiu
12 elevi din Timişoara realizează un robot în cadrul unui concurs naţional.

12 elevi de clasa a XI-a care învaţă la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timişoara au o şansă unică. Au primit un kit în valoare de 5.000 de euro, iar până în luna martie, trebuie să realizeze cu ajutorul acestuia un robot. Cu invenţia lor, liceenii vor participa la finala unui concurs naţional, care se va desfăşura în luna martie 2017, la Bucureşti. În cazul în care vor câştiga marele premiu, elevii timişoreni vor avea şansa de a-şi prezenta invenţia la Campionatul Mondial de Robotică, organizat în SUA în aprilie 2017.

Concursul la care s-a înscris şi echipa de la Liceul „Grigore Moisil” din Timişoara reprezintă cea mai importantă competiţie naţională de robotică, care este organizată de Asociaţia „Naţie prin Educaţie”, condusă de Dana Războiu. Astăzi, fosta prezentatoate TV a venit în Arad şi în capitala Banatului pentru a le înmâna liceenilor kit-ul de piese şi componente de care au nevoie pentru a realiza robotul. În total, la nivel naţional s-au înscris în concurs 48 de licee din 33 de oraşe. Este vorba de peste 700 de elevi care vor proiecta, construi, programa şi opera roboţi.

„Acest concurs naţional de robotică este un fel de olimpiadă. Trebuie să existe şi o olimpiadă mai modernă, în care tinerii să-şi pună în practică toate cunoştinţele pe care le obţin teoretic în şcoli.


Asta e un fel de olimpiadă de robotică la nivel naţional. Finala va fi la Bucureşti, în 10 – 12 martie 2017, iar echipa care va câştiga, robotul cel mai bun, şi care va ştii să formeze cele mai bune alianţe, va merge în SUA, la St. Louis, la finala mondială. Astăzi, am adus în Timişoara şi în Arad kit-urile de la care se pleacă în construirea robotului, pe care asociaţia le pune la dispoziţia copiilor gratuit. E important faptul că le punem la dispoziţie kit-urile de început, că nu trebuie să plătească pentru asta, noi am reuşit prin parteneri să le punem la dispoziţie aceste piese: imprimante 3D, terenul pe care urmează să se antreneze pentru a participa la concurs”, a explicat, astăzi, la Timişoara, Dana Războiu.

Dana Războiu şi elevii din Timişoara înscrişi la concurs.
Dana Războiu şi elevii din Timişoara înscrişi la concurs.

De asemenea, elevilor înscrişi la concurs le-au fost puse la dispoziţie şi cursuri online de java, astfel încât să înveţe să programeze roboţii pe care-i vor construi în lunile următoare, dar şi un curs de proiectare a robotului.

„Am format o echipă formată din 12 elevi şi cinci rezerve. Ei s-au arătat foarte entuziasmaţi pentru că e vorba de a face ceva practic, cu mâna lor. De la proiectare, modelare, programare, până la asamblarea efectivă a robotului. Ei au urmat nişte seminarii online, unde au văzut despre ce e vorba, va fi vorba de multă muncă. Până în martie, va trebui să lucrăm în fiecare zi câteva ore. Participarea la acest concurs este un câştig pentru elevi, pentru că vor învăţa foarte multe despre programare, fizică, lucru în echipă, planificare, finanţare. Este un concurs care le dezvoltă multilateral aptitudinile şi abilităţile”, a precizat Simona Ivaşcu, profesor la Liceul „Grigore Moisil” din Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.