83 de criminali nebuni, păziţi la Spitalul din Jebel de doar doi...

83 de criminali nebuni, păziţi la Spitalul din Jebel de doar doi oameni. Vezi ce lege vrea un candidat PSD să inițieze dacă ajunge în Parlament VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

bianca-gavrilita-2

Angajaţii care lucrează în cadrul Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Jebel, unul dintre cele patru unităţi medicale de acest gen din România, îşi riscă viaţa în fiecare zi. Din cei 430 de pacienţi internaţi, 300 au ajuns în spitalul din judeţul Timiş în urma unei sentinţe, iar 83 dintre aceştia sunt criminali. Deşi pacienţii internaţi sunt periculoşi, unitatea sanitară este păzită de doar doi oameni pe tură.

Semnalul de alarmă a fost tras, în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, de către medicul Bianca Gavriliţă, managerul Spitalului de Psihiatrie din Jebel şi candidat PSD Timiş pentru Camera Deputaţilor. “Din păcate, paza şi protecţia în aceste spitale, care este inexistentă, reprezintă o problemă mare pe care am semnalat-o şi Ministerului Sănătăţii. Spitalul nostru este păzit ca orice spital orăşenesc, avem şase paznici angajaţi în total, câte doi pe tură. Pacientul este adus cu mascaţii la noi în spital şi lăsat cu asistenta şi medicul de gardă. Aceşti pacienţi sunt periculoşi pentru personalul medical, pacienţii sar să bată personalul medical, distrug mobilierul într-un ritm incredibil, sunt pacienţi agresivi”, a declarat Bianca Gavriliţă.

Managerul Spitalului de Psihiatrie din Jebel spune că legislaţia privind sănătatea mintală este “precară, inadecvată”, iar în cazul unităţii medicale pe care o conduce, “inexistentă, iar acesta ar fi unul dintre proiectele mele, dacă voi ajunge în Parlament”. Bianca Gavriliţă spune că de trei ani, de când conduce spitalul din Jebel, a făcut sesizări repetate la Ministerul Sănătăţii prin care semnala problemele existente, dar nu s-a schimbat nimic.

“La începutul mandatului, am încercat să refac gardul, erau porţiuni care lipseau, nu era suficient de înalt.


Apoi, am îmbunătăţit regulamentul intern, pacienţii au voie să iasă doar însoţiţi, îi ducem la ergoterapie, pe terenul de sport, merg la magazin şi ar fi nevoie de un om care să stea după ei toată ziua. (…) Una e un pacient operat şi alta e un bolnav psihic, care are nevoie de o atenţie mult mai mare. Noi suntem un fel de spital – penitenciar, avem ca pacienţi oameni bolnavi psihici care au comis o faptă penală. Noi nu putem să tratăm cu o injecţie miraculoasă, foarte mulţi dintre cei internaţi stau o lună într-o cameră la izolator. Cum să injectezi un astfel de pacient? Unii se încuie, nu de puţine ori a venit jandarmeria să spargă uşa ca să putem intra”, a povestit Bianca Gavriliţă, la PRESSALERT LIVE. Managerul Spitalului de Psihiatrie din Jebel spune că personalul medical este bine antrenat, dar că s-a cam săturat, pentru că a obosit, iar salariile sunt mici.

Pe lângă iniţiativa legislativă privind sănătatea mintală şi paza şi protecţia din spitalele-penitenciar, Bianca Gavriliţă şi-a mai propus să ducă la îndeplinire încă un proiect, dacă ajunge în Parlament. Şi anume, unul legat de screening-ul neonatal.” Am reuşit să facem screening gratuit pentru cei născuţi în Timiş, pe o perioadă de opt luni, ca să adunăm nişte date. Acest screening este un examen care se efectuează la bebeluşi în ziua 3 – 5 de naştere. Se recoltează nişte picturi de sânge din călcâie, iar această testare ne arată dacă copilul are boli metabolice, genetice. Sunt boli mute, copilul este aparent sănătos, iar simptomele se manifestă în momentul instalării bolii şi e greu de recuperat, pot merge chiar şi la retard mintal. Este un proiect personal şi mi-am propus ca acest screening neonatal să se facă la nivel naţional, pe programe naţionale. Acum se face doar pentru două boli, ar trebui făcut pe mult mai multe boli”, a explicat candidatul PSD Timiş pentru Camera Deputaţilor.

Bianca Gavriliţă spune că s-ar putea face screening pentru 55 de boli, fiind unul dintre cele mai complexe teste existente la ora actuală. De asemenea, medicul timişorean mai este de părere că ar trebui să fie introdusă în şcoli o oră de sănătate, în cadrul căreia copiii să înveţe despre igiena corporală, despre igiena cavitaţii bucale, despre importanţa efectuării analizelor o dată pe an sau despre importanţa unei alimentaţii sănătoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.