Armata obligatorie

Armata obligatorie

9
DISTRIBUIȚI

georgeta petrovici

Nu am înțeles niciodată de ce toată lumea intră în depresie când vine vorba de armată. Nu știu cum e în alte țări, dar aici, pe vremuri, când stagiul militar era obligatoriu, toată lumea plângea. Mame, bunici, vecine. Bărbații se îmbătau și intrau în depresie. Cei în situație și cei din jurul lor. De parcă cine știe ce mare chestie nasoală li se întâmpla. De parcă nu mergeau să își apere țara, de parcă nu ajungeau într-un loc unde aveau șansa să învețe, concret, noțiunea de patrie.

Zilele astea am discutat despre reintroducerea stagiului militar obligatoriu. Cu un puști de 18 ani. Zic puști, el se va supăra pe mine, însă, să fim realiști, nu ne facem mari nici la 28 de ani…

M-a întrebat dacă știu ceva despre asta.


Citisem pe Agerpres o știre mai veche, în care se anunța că se lucrează la normele metodologice, și că legea care prevede un stagiu militar obligatoriu de trei luni va intra în vigoare din 2017.

Mi-am amintit cum, imediat după Revoluție, toate familiile dădeau șpagă pentru ca odoarele lor să nu fie luate la armată. Nu de tot, ci în anul respectiv. Nu îmi amintesc sumele, eu însămi eram copil atunci, dar afacerea era înfloritoare. Dar îmi amintesc că fratele meu a plecat la armată cu valiza din lemn, vopsită verde de bunicul nostru, și nu a fost o tragedie că a făcut instrucție la Craiova. Îmi mai amintesc și de o cunoștință care a dat șpagă pentru ca fiul ei să fie luat în armată… Băiatul se îndrăgostise atât de tare la 18 ani, visa familie, copii și alte cele, înainte să aibă posibilitatea să își câștige singur existența, încât părinții săi au decis să îl tempereze, trimițându-l la armată, departe de juna brunetă. Au avut gând bun. Fata s-a reorientat rapid.

Dar să revenim la armata obligatorie. Puștiul zicea că e nasol. Într-o fracțiune de secundă m-am gândit că sunt omul care trebuie să demonteze această percepție. Nu e nasol. E chiar fain. Și dincolo de toate, util. Date fiind vremurile în care trăim. Și în care, în caz că se întâmplă nedoritul, e preferabil să știi, dinainte, câteva noțiuni de bază.

9 COMENTARII

 1. Nu stiu daca e un articol care poate fi scris de o femeie!
  Dupa 5 ani de facultate, dupa ce incepusem sa lucrez, dupa 4 luni, a trebuit sa plec in armata pentru 6 luni care nu m-au facut mai barbat in conditiile in care acum avem armata profesionista care oricum consuma bani.
  In caz de razboi rezervistii sunt trimisi in prima linie la lupta de uzura unde pier cel mai multi combatanti.
  Am pierdut 6 luni care le puteam folosi in folosul dezvoltarii ca individ in societate cat si personal, timp in care a trebuit ca parintii sa contribuie la bani de buzunar, de transport etc.
  Cine vrea sa stie sa foloseasca o arma poate sa o faca oricand.
  In caz de razboi acea instructie ce o primesti in prima luna de armata normala se face in maxima o saptamana pentru a fi apt combatant.
  Obligarea la stagiu militar este o gandire neeconomica pentru tara in contextul NATO.
  Poate pentru acei tineri care nu fac scoala, abandoneaza invatamantul mediu inainte de absolvire, stagiul militar a fost si va fi cel mai bun lucru care le poate fi util ca si corectie, finalizare a educatiei si formarii ca individ, dar nu absolventi de 1-2 facultati + master, intrati in campul muncii si poate cu familii + copil mic cum aveam unii colegi de armata.

  O mai buna documentare a autorului ar fi putut face un articol placut la citit si poate util

  • Localnic rezervist, se vede ca tu NU ai inteles nimic! In armata oricat de rau a fost a existat si ceva bun: a invatat omul sa se descurce singur, a invatat sa respecte un program, a scos lenea din cei care stau in pat pana e soarele in varful cerului! In privinta mobilizarii dai in gropi cu ipoteza trimiterii rezervistilor in primul val pe front. Tu confunzi primul razboi mondial, un razboi de transee si de uzura cu ce a urmat, razboiul fulger si cel de la distanta! Astazi rezervistii ar mai fi folositi mai mult pe logistica, transporturi si rezerva in esalonul doi, trei pentru linistea ta!.
   In caz de razboi in saptamana invocata de tine nu vei fi in stare sa inveti nici sa demontezi mitraliera pentru intretinere ce sa mai vorbim de invatarea unor tehnici de lupta necesare in razboiul modern. Astazi atacul se desfasoara in minute NU in zile, mobilizarea trebuie realizata in ore NU in saptamani! Daca ar fi dupa tine, cu o mobilizare si instructie dupa ce te-a atacat dusmanul o sa-ti ramana timp (poate, nu e sigur) sa-ti sapi mormantul, in nici un caz sa mai si lupti!

 2. Nu știi ce vorbești , dacă aveai tu un puști și ți l-ar fi luat în armată acum , când granițele nu sunt sigure , nu te-ai mai fi dat atât de patrioată și entuziastă. Să apere ce ? Patria? Care patrie? Multinaționalele? Pădurile tăiate? Industria și agricultura inexistente? Mai mult de 30% din pământul țării deja nu mai e al țării! Atunci ce să apere?Interesele americanilor? Care vor să scoată castanele din foc cu mâna noastră, provocându-i pe ruși?

  • Mariana tu nu sti ce vorbesti, ai pus mana vreodata pe o carte de istorie? Daca nu mureau sute de mii de romani in al doilea razboi mondial, daca nu intrau americanii in razboi, ca nu aveau nici o treaba dincoace de ocean, tu astazi invatai la scoala in germana si deasupra capului aveai zvastica! Si in celelalte razboaie in care am luptat in tara in loc de multinationale nu erau cumva boieri si s ursori din alte tari? Taranul muncea la grof doar sa primeasca ceva de mancare iar padurile erau ale strainilor. Industria cand a aparut producea 90% doar pentru vest, de la carbune sare si minereuri pana la aur totul iesea din tara. Si atunci pentru ce am luptat? Pentru ca azi sa EXISTE ROMANIA iar tu sa te numeste Mariana nu Ilonka sau Gerthrude!

 3. Georgeta Petrovici nu ai citit legea sau nu poti intelege la ce se face referire? Armata nu redevine obligatorie pentru toti tinerii, doar cei ce doresc in mod VOLUNTAR se pot inrola pentru acel stagiu de 3 luni in care se face o pregatire de baza urmata anual de o convocare de aproximativ 15 zile. Asta nu mai este armata ci o semiparodie pentru constituirea unui esalon de rezerva la armata pe baza de contract. Sa nu isterizam lumea ca vezi doamne ar pleca copilasii cu valiza la armata. Ei in continuare pot sa-si vada de petrecerile din birturi, sa asculte manele si sa studieze in facultati fantoma pentru a deveni someri cu inalte studii!

 4. Bine ma Georgeta, astept sa ne anunti ca te-ai inrolat voluntar in armata, ca vad ca e o chestie misto. Sau e misto doar pe pielea altora?
  Daca nu e misto si cand esti tu personal implicata taci in pizda mati din gura.

 5. „E chiar fain si util”. Nu stiu daca sa rad sau sa te bat. Probabil amandoua. Cei care ziceti ca armata te invata sa descurci, va invit sa va introduceti capul in veceu si sa trageti apa, poata va treziti umpic la realitate. Pot sa zic din proprie experienta ca armata nu e nici „faina” si cu siguranta, DELOC utila, decat daca esti ultima haimana de pe strada, si poate nici atunci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.