Candidat ALDE Timiș: Decimăm corupția prin creșterea nivelului de trai și prin...

Candidat ALDE Timiș: Decimăm corupția prin creșterea nivelului de trai și prin responsabilizare (P)

0
DISTRIBUIȚI
marian-cucsa-candidat-camera-deputatilor
Marian Cucșa, candidat ALDE Timiș pentru Camera Deputaților

Candidatul ALDE Timiș pentru Camera Deputaților, Marian Cucșa, cel mai tânăr pe lista liberal-democraților, răspunde la un interviu pe tema corupției și despre măsurile pe care le consideră necesare pentru diminuarea acestei “molime” care s-a răspândit în mediul politic. Tot mai mulți politicieni sunt acuzați, cercetați și condamnați pentru fapte de corupție. Reprezentanții forurilor Uniunii Europene ne-au atras des atenția că în România corupția este o mare problemă. Românii sunt nemulțumiți de nivelul lor de trai și vorbesc cu insatisfacție despre cât de reprezentați se simt de către politicienii care ies câștigători după fiecare scrutin.

Dle Cucșa, sunteți candidat ALDE Timiș pentru Camera Deputaților. Aveți 30 de ani. Ce intenționați să faceți pentru diminuarea corupției în România?

Cred că sunt două direcții foarte importante pe care trebuie să le urmăm. În primul rând să vedem care sunt condițiile în care apare fapta de corupție și care sunt soluțiile pentru ca acele împrejurări să nu mai existe. Din analizele și statisticile realizate în ultimii ani în România, elaborate de organizații de tip think-tank, s-a evidențiat că oamenii ajung în situația de a face un act de corupție din cauza lipsei de bani, a veniturilor mici. O soluție ar fi aceea de a crește salariile, astfel încât să ajungem la un nivel de trai decent și să nu mai fim în situația de a lua pentru a ne rotunji veniturile în mod ilicit, și nici de  a da în speranța că vom beneficia de avantaje.

Apoi, este foarte important să responsabilizăm angajații, fie ei angajați în sistemul de stat sau în sistemul privat. Responsabilizarea să fie foarte clară și urmările unor fapte lipsite de etică și de natură coruptă să fie foarte dure. Acum, lucrurile la noi încă sunt vagi, deși în ultimii ani s-au făcut pași semnificativi în lupta anticorupție.

Ce facem cu marii corupți? Pentru că acolo sunt găurile negre pentru bugetul României.

Este importantă transparentizarea activităților instituțiilor de stat.


O transparentizare reală. Ar trebui să știm pentru fiecare ban public cheltuit cum se ajunge la cheltuirea lui. Iar aceste informații să nu fie expuse într-o formă înțeleasă doar de economiști. Până și aceștia au nevoie de timp pentru a descifra documentele instituțiilor publice. Făcute parcă dinadins să nu fie ușor de înțeles. Când știm cine cheltuie banii și pentru ce, putem vedea unde există suspiciunea unor fapte de corupție. Sunt convins că încă există firme de apartament care au contracte uriașe cu statul.

Totuși, eu cred că trebuie să începem să schimbăm mentalitatea românilor. Fiecare dintre noi trebuie să accepte că atâta timp cât noi nu ne corectăm atitudinea, nici țara nu se va corecta de la sine. Pentru că noi suntem România. Corupția poate fi îndepărtată atunci când fiecare dintre noi va lupta cu ea, renunțând la a mai da acel telefon pentru a primi ajutor ca să scăpăm de o amendă, de o coadă, de a sări niște etape birocratice.

A, și mai cred că pentru fapte de corupție trebuie să avem pedepse dure și să recuperăm prejudiciul creat. Ai furat două milioane de euro, dai înapoi două milioane de euro. Ceea ce ai furat nu-ți poate aparține.

Ce veți face dacă veți fi acuzat de fapte de corupție?

Este un scenariu la care nu mă pot gândi. E ca și cum aș spune ce o să fac prima dată când ajung pe Lună. Nu îmi doresc să ajung pe Lună și nu îmi doresc să fac fapte ilegale. Mai devreme sau mai târziu tot ceea ce facem rău se întoarce împotriva noastră. Este o Lege a Naturii și nu vom putea niciodată să o fentăm pentru că nu e scrisă de oameni. Mă îndoiesc că vreunul dintre marii corupți este cu adevărat împlinit și fericit în urma acestor fapte.

Ca să vă răspund la întrebare, dacă voi fi acuzat de corupție voi lăsa instituțiile abilitate să își facă datoria. Dar voi rămâne în continuare să îmi exercit responsabilitățile asumate. Dacă voi fi cercetat pentru corupție, ipotetic, pentru că atunci înseamnă că există dovezi care construiesc un caz, voi renunța la funcții publice și voi lăsa instituțiile responsabile să își facă treaba.

E bine că vorbim despre corupție. Dar în același timp trebuie să fim atenți la efectele secundare ale expunerii acestei teme. Vorbim de fapte de corupție și când se fac doar acuzații, fără dovezi, și când există dovezi, și când apar condamnări. Ultimele sunt mai puține în raport cu primele două. Subiectul corupției ne învrăjbește, ne dezbină, ne demobilizează. Nu mai avem încredere să punem umărul împreună pentru schimbare. Ne uităm mereu în curtea vecinului și îl dușmănim într-atât că nici pentru curtea noastră nu mai facem nimic. Ne pierdem speranța. Trebuie să facem ceva în acest sens pentru că nu există șanse numărate și șanse pierdute, de nerecuperat. Fiecare zi înseamnă o șansă pentru noi să fim mai buni și să facem bine.

Acesta este și mesajul meu pentru electorat. Să nu ne pierdem încrederea în noi. În orice moment putem începe împreună să reconstruim România. Dorința mea este ca alegătorii să le dea o șansă tinerilor să intre în politică. Să aducă un suflu nou, să înlocuiască ceea ce e vechi și nepotrivit. Aveți încredere în tineri!

Comandat de Partidul Alianța Liberal-Democraților din România. Publicat de Boța Dragoș PRESSALERT PFA. – Cod mandatar financiar: 11160008