Corespondență specială din SUA de la Ciprian Jichici după alegerea noului președinte...

Corespondență specială din SUA de la Ciprian Jichici după alegerea noului președinte american. Vezi cum explică rezultatul

0
DISTRIBUIȚI

donald-trump

Timișoreanul Ciprian Jichici revine cu o nouă corespondență din Statele Unite ale Americii după încheierea alegerilor pentru noul președinte. După ce a prezentat situația din momentul votului, acum acesta explică victoria surpriză a lui Donald Trump și care este atmosfera acum în SUA.

Surpriză și șoc generalizat în tabăra democrată din SUA. Donald Trump este noul președinte ales al SUA, câștigător al alegerilor prin pulverizarea așa numitului scut democrat format din statele Pennsylvania, Michigan și Wisconsin. Creditat cu șansa a doua în urmă cu 12 ore, Trump este pe cale să fie confirmat ca cel de al 45-lea președinte american, învingând-o în mod neașteptat și destul de dur pe Hilary Clinton.

Dincolo de șocul din tabăra democrată și bucuria din cea republicană, întrebarea care este pe buzele tuturor este cât din ceea ce a spus în campania electorală se va materializa odată ce devine președinte în funcție al SUA. Spre surprinderea unei majorități a societății americane, injuriile, exagerările, jignirile, misoginismul și aroganța nu au contat atât de mult pe cât se estima în fața nemulțumirii americanilor legate de clasa politică. Este probabil cea mai importantă lecție care se poate trage din aceste alegeri prezidențiale.

Am în față imaginea sinistră a mitingului republican de celebrare a victoriei unde, în așteptarea discursului victorios al lui Trump, mulțimea scandează ”lock her up! lock her up!”, lucru fără precedent în istoria modernă americană.


Este evident că în aceste momente diviziunea societății americane a atins cote de maxim istoric. Este la fel de evident că provocarea noului președinte de a elimina această divizare profundă este una foarte grea.

Chiar în clipa în care scriu aceste rânduri, John Podesta, șeful de campanie al lui Hilary Clinton, anunță că Hilary nu va avea nimic de declarat în această noapte, complicând în mod spectaculos situația. Reacțiile nu se lasă așteptate, și par a fi extrem de vehemente din partea republicanilor. La nivel declarativ, democrații susțin că este vorba doar de o simplă regrupare și că noaptea va fi un sfetnic bun care îi va permite fostei prime doamne susținerea unui discurs de recunoaștere a înfrângerii constructiv. Este o mișcare surprinzătoare tocmai din partea taberei care l-a acuzat constant pe Trump că va refuza și contesta rezultatul alegerilor.

Situația se dovedește a fi destul de complicată și fluidă, însă două lucruri sunt destul de clare. Primul este acela că Donald Trump este noul președinte ales al SUA, câștigător destul de clar al alegerilor. Al doilea este acela că înfrângerea aparține întregii clase politice. Poporul american a dat o palmă colosală întregului sistem politic american, atât adversarilor democrați cât și establishment-ului republican care l-a renegat pe Trump.  Ceea ce este și mai dureros și rușinos pentru această clasă politică este că palma i-a fost administrată prin intermediul unui personaj controversat, ale cărui derapaje par să-l fi ajutat în loc să-l încurce.

Sistemul politic american este pe cale de a fi resetat complet și transformat în profunzime. Zilele următoare sunt decisive pentru direcția pe care o vor adopta SUA. Este, cred, la fel de important ca toate clasele politice și toți politicienii din lume să ia aminte cu mare atenție la ce s-a întâmplat azi. Este a doua mare surpriză politică de pe mapamond într-un singur an (cealaltă fiind votul pentru Brexit) și modelul devine aparent. Cetățenii afectați în mod dur și profund de criza din 2007-2008 care văd cum elitele (în special politice) nu îi ajută nicicum să revină la un standard de viață decent nu mai au răbdare. Diviziunea socială, frustrarea legate de clasa politică și problemele economice au dat noul președinte al SUA.

O lume în care popoarele nu mai au răbdare este în mod evident o lume instabilă. Aviz amatorilor de programe și planuri de guvernare din România.

Ciprian Jichici (http://ciprianjichici.me) din Bellevue, Washington, SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.