DIICOT, rețineri după jaful de 123 milioane de lei al grupării lui...

DIICOT, rețineri după jaful de 123 milioane de lei al grupării lui Iosif Armaș care a devalizat stațiunea Baile Herculane. Vezi cum au acționat suspecții

0
DISTRIBUIȚI

baile-herculane-7

Mai multe persoane au fost reținute în dosarul devalizării stațiunii Băile Herculane, caz în care, la începutul acestui an, omul de afaceri Iosif Armaş a fost reținut pentru constituire de grup infracţional organizat și evaziune fiscală.

Ieri, procurorii DIICOT din Caraș-Severin, cu sprijinul polițiștilor de la DGA Caraș-Severin i-au ridicat pentru audieri pe Dorin Marescu, Iancu Hrelescu, Petru Andrițoiu și Ion Sima pentru mai multe infracțiuni, printre care constituire de grup infracțional organizat, deplaidare, abuz în serviciu, spălare de bani sau complicitate la toate acestea.

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada decembrie 2007-august 2008, s-a constituit un grup infracțional organizat, coordonat de către inculpaţii Armaș Iosif, Marescu Dorin, Hrelescu Iancu ș.a. având drept scop însușirea principalelor active ale SC Argirom Internațional SA și SC Hercules SA. În perioada menționată, inculpatul Armaș Iosif a înstrăinat cu sprijinul inculpatului Marescu Dorin, către inculpatul Hrelescu Iancu, 60% din acțiunile deținute de SC Argirom Internațional SA la SC Aeroportul Caransebeș SA, contra unei suprafețe de 1/2 dintr-un teren de 7.406 mp, cu o valoare de piață de 19.033 Euro, iar, ulterior, la un interval scurt de timp, a procedat la înstrăinarea celor 60% acțiuni către SC Excav Prod SRL Caransebeș contra sumei de 418.408 euro (de aproximativ 21 de ori mai mult decât valoarea la care au fost dobândite), cunoscând că acțiunile provin din săvârșirea de infracțiuni”, spune comunicatul DIICOT.

De asemenea, în aceeași perioadă au fost însușite de către membrii grupului, pentru inculpatul Hrelescu Iancu sau pentru alții, prin acte fictive, un număr de 7 imobile (hoteluri, băi termale, restaurante cu o valoare de circulație de aproximativ 4.032.800 lei și 400.000 de euro) din patrimoniul SC Herclues SA, unde SC Argirom Internațional SA era acționar majoritar, cu sprijinul expertului evaluator ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România) Andrițoiu Adrian Petru și a executorului judecătoresc Ion Sima.


Imobilele dobândite au fost înstrăinate ulterior către SC Excav Prod SRL, chiar și cu un preț de aproximativ 12 ori mai mare decât prețul la care a fost achiziționat prin executare silită.

La data de 19 martie 2008, SC Argirom Internațional SA a intrat în insolvență, creditorul majoritar fiind Ministerul Administrației și Internelor – Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale UT 350, care deține o creanță de aproximativ 10 milioane de euro.

Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 123.000.000 lei, valoarea creanțelor împotriva SC Argirom Internațional SA. În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra a 45 de imobile – clădiri (hoteluri, restaurante, spații comerciale, băi termale, ștranduri) și asupra a 30 de imobile și terenuri.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. Anchetatorii fac precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.