Invazia tăcută

Invazia tăcută

0
DISTRIBUIȚI

vali silaghi 09

De-a lungul anilor, comunicatele Poliției de Frontieră privind migranți prinși în timp ce încercau să intre sau să iasă ilegal din România erau sporadice, unul pe săptămână, unul la două săptămâni, cu câte un grup care probabil nu angajase chiar cea mai bună călăuză din catalogul călăuzelor.

A urmat apoi „vara migranților”, când mulțimile de oameni care, disperați să ajungă în vestul Europei, parcurgeau pe jos mii de kilometri, urmăriți de obiectivele jurnaliștilor din toată lumea.

Și apoi liniște.

Dar o liniște înșelătoare, pentru că granițele timișene ale României sunt „testate” zilnic.


Nu sunt vreun observator avizat, nu dețin toate datele, dar un lucru e de necontestat: în intervalul în care altă dată era o știre, acum sunt 10-15. O invazie ordonată, liniștită, de mână doi câte doi, fără să ne călcăm pe picioare, fără acoperire internațională. Pentru că presa internațională și-a făcut știrile câteva luni din imaginile cu mulțimi de migranți mergând la pas prin Balcani dar, când „publicul” și-a pierdut interesul, ca un copil care lasă o jucărie și caută alta, și televiziunile au lăsat baltă subiectul.

Poate sună cinic, dar ăsta e adevărul. Sunt lucruri care, dacă se întâmplă prea des, își pierd „farmecul” și li se acordă tot mai puțină atenție. Elevii români pică pe capete la Bac? Banal. Șoferii nesăbuți provoacă accidente zilnic? Normal. Politicianul român fură? Desigur.

Nu s-a schimbat nimic, cu excepția acoperirii media. Migranți migrează, refugiații se refugiază, aproape la fel de mulți ca și atunci când erau zilnic pe ecrane la CNN și Euronews. Doar că publicul larg și-a „mutat” atenția la alte probleme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.