Istorie călcată în picioare: foc de tabără imens în mijlocul unei cetăți...

Istorie călcată în picioare: foc de tabără imens în mijlocul unei cetăți dacice din patrimoniul UNESCO. Ce spun autoritățile

0
DISTRIBUIȚI

piatra-rosie-replicahd_ro

Un grup de turiști dă socoteală în fața autorităților după ce un foc de tabără de proporții a fost aprins, în acest weekend, în perimetrul cetății dacice Piatra Roșie din Munții Orăștiei.

Cinci turişti sunt suspectaţi de distrugeri provocate în aşezarea dacică Piatra Roşie, aflată pe lista monumentelor istorice incluse în patrimoniul UNESCO, fiind acuzaţi că au făcut un foc de tabără imens chiar printre vestigiile antice. Potrivit subcomisarului Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, citat de adevarul.ro, grupul de turişti a fost identificat duminică pe drumul de întoarcere din cetatea dacică, în timp ce cobora cu maşinile de teren. În cauză urmează să fie luate măsuri dacă angajaţii Direcţiei de Cultură a Judeţului Hunedoara vor reclama distrugeri.

Conform sursei citate, în ultimele luni, cetatea dacică Piatra Roşie a fost de mai multe ori ţinta vandalilor.


Un turist ceh care a vizitat monumentul UNESCO a stârnit revolta localnicilor şi a celor interesaţi de soarta aşezării antice, după ce şi-a scrijelit numele pe un bloc de calcar vechi de două milenii din aşezare. În toamna anului trecut, braconierii au lăsat în urmă zeci de gropi pe care le-au săpat în căutarea unor comori. Patru cehi sunt anchetaţi de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în acest caz pentru accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizaţie, furt calificat, distrugere, efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică, iar autorităţile au recuperat de la aceştia zeci de artefacte antice, sustrase din Munţii Orăştiei.

Istorie milenară

Piatra Roşie, susţin istoricii, a fost construită în vremea regelui Burebista, în urmă cu peste două milenii. Fortăreaţa a dominat Platoul Luncanilor timp de un secol şi jumătate, fiind distrusă apoi de legiunile romane, în drumul lor spre Sarmizegetusa Regia.

După Al Doilea Război Mondial, în Piatra Roşie au fost descoperite mai multe mai multe artefacte valoroase. La începutul anilor 2000, braconierii au săpat nestingheriţi pe teritoriul vechii cetăţi, descoperind la rândul lor obiecte care au ajuns pe piaţa neagră a antichităţilor.

Sursa foto: replicahd.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.