Jurnalistul timişorean Flavius Băican, nominalizat în campania „Oamenii timpului”. Vezi cine sunt...

Jurnalistul timişorean Flavius Băican, nominalizat în campania „Oamenii timpului”. Vezi cine sunt ceilalți bănățeni de pe listă și cum îi poți vota

0
DISTRIBUIȚI
flavius baican (1)
Flavius Băican

Jurnalistul timişorean Flavius Băican, cunoscut ca realizator al emisiunii „Navestistul bănăţean” şi unul dintre inițiatorii „Revolution Festival”, este propus este nominalizat de site-ul Oamenii timpului ca fiind unul din cei mai influenţi jurnalişti din peisajul românesc.

Flavius Baican este un jurnalist implicat în proiecte civice și culturale și unul dintre principalii organizatori ai Revolution Festival Timișoara, eveniment care a devenit deja unul dintre cele mai importante festivaluri muzicale ale Timișoarei. Pe scenele de la Revolution Festival au urcat artiști străini ca Skunk Anansie, Suicidal Tendencies, Juliette lewis, Sabaton, dar și formații românești deja consacrate, cum ar fi Negură Bunget sau Implant pentru Refuz.

Nominalizarea pentru categoria Jurnalism este susținută de realizarea emisiunii de televiziune „Minunatele povestiri ale navetistului bănățean”. Având peste zece ani vechime, emisiunea a fost difuzată mai întâi la Analog TV, ulterior ajungând în grila de programe a Digi24 Timișoara. Minunatele povestiri ale navetistului bănățean prezintă, într-un decor informal, ironic, fin și percutant, impresiile culese de către realizator de-a lungul incursiunilor sale în diferite sate și orașe bănățene. În cadrul emisiunii, realizatorul nu intervine niciodată în mod direct pentru a impune propriile concluzii, ci lasă „povestea” să se contureze de la sine prin chestionarea localnicilor cu privire la principalele oportunități și provocări existente în satele sau orașele în care domiciliază.


Narațiunea, jalonată de numeroase picanterii și situații comice în care protagoniștii sunt angrenați aproape involuntar, în virtutea contextelor și a situațiilor în care sunt implicați, este centrată pe expunerea problemelor sociale, economice și culturale ale respectivelor comunități, contribuind la ridicarea nivelului de conștientizare a problemelor care îi afectează pe bănățenii obișnuiți. Emisiunea „Minunatele povestiri ale navetistului bănățean” a ajuns la un moment dat atât de populară, încât a început să fie comercializată ilegal pe DVD-uri piratate (2006-2007), iar după primele șase luni de la lansare, a ajuns la un procent de notorietate de 35%, scrie site-ul.

Flavius Băican nu este singurul timișorean nominalizat pentru titlul „Oamenii timpului”. La secţiunea „Literatură”, Timişoara este reprezentată de Tudor Creţu, directorul Bibliotecii Judeţene, şi de scriitorii Mircea Mihăieş şi Daniel Vighi. De asemenea, directorul Muzeului de Artă din Timișoara, Victor Neumann, este nominalizat la secțiunea „Memorie și istorie”.

Cei care doresc să îi voteze pe nominalizații Timișoarei o pot face aici.

Campania „Oamenii timpului” este organizată de Asociația Revistei „Timpul”, sub patronajul Ministerului Culturii și sub înaltul patronaj al principesei Margareta, premiile ajungând la a treia ediție. Conform descrierii organizatorilor, scopul campaniei este „identificarea, promovarea și recunoașterea publică a personalităților și/sau organizațiilor din plan local, național și internațional care, pe parcursul ultimului an (octombrie 2015 – septembrie 2016) și-au dovedit excelența în zece domenii ale vieții culturale și sociale, contribuind decisiv la dezvoltarea culturală și instituțională a spațiului public românesc, extins peste granițele țării, în spiritul valorilor specifice unei societăți democratice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.