Raluca Selejan și Oana Doboși-Potcoavă au vorbit la PRESSALERT LIVE despre prima...

Raluca Selejan și Oana Doboși-Potcoavă au vorbit la PRESSALERT LIVE despre prima librărie independentă din Timișoara. Ce alternative oferă față de marile lanțuri VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

bufnite

Timișoara va avea începând de vineri, 2 decembrie, o librărie locală independentă. Raluca Selejan și Oana Doboși-Potcoavă, fondatoarele ”La Două Bufnițe”, au vorbit la PRESSALERT LIVE despre inițiativa lor, una menită să fie atât o alternativă la cunoscutele lanțuri din domeniu, cât și un mediu de educare și formare al viitorilor scriitori, muzicieni sau artiști din oraș.

„Ideea ne-a venit în urmă cu doi ani, discutam la universitate, dar am zis să mai prindem experiență. Dar anul trecut pe vremea asta am spus să ne deschidem librărie. E un timp rezonabil pentru că în această perioadă am lucrat noi două și atât”, a declarat Oana Doboși-Potcoavă la PRESSALERT LIVE.

Denumirea librăriei independente e una inedită, inspirată însă și din cultura locală. ”Povestea începe cu noi două, pentru că prietenii ne mai spun bufnițe. Stăm foarte mult și citim noaptea și ne văd online și ne întreabă ce facem. Noi citim și le trimitem citate sau recomandări de cărți. Ne imaginam logo-ul și ne imaginam pe clădire o reclamă din fier forjat care se mișcă în bătaia vântului. Cu asta a început”, a spus Raluca Selejan despre siglă: două bufnițe care citesc o carte împreună. Cele două timișorence spun că ideea logo-ului vine și de la bufnița imperială, simbolul patrimoniului timișorean. ”Când ne gândeam la denumire, am legat-o și nu doar prin nume, La Două Bufnițe, La Trei Coroane…, denumirile localurilor de pe vremuri din oraș, ne-am gândit și la povestea cu bufnița imperială”, a precizat Raluca Selejan.

Pe lângă scopul educativ și crearea unei comunități ”La Două Bufnițe” își propune să fie și un spațiu cultural prielnic pentru timișoreni și nu numai. ”Atât pentru mediul artistic-literar timișorean, pentru artiștii care vin în Timișoara, pentru copii, cititorii de mâine. Deja suntem înconjurate de copii și adolescenți care citesc! Bineînțeles citesc altceva față de ce citeam noi două și părinții noștri”, mai spune Oana Doboși-Potcoavă.

O librărie pentru timișoreni

”Discipole” ale scriitorilor-profesori Daniel Vighi și Viorel Marineasa, cele două tinere vor să ofere și o alternativă la clasicele librării comerciale.


”Prin apariția librăriilor independente se garantează o anumită calitate a ofertei editoriale. Propunem o alternativă față de marile lanțuri de librării și supermarketuri. În același timp la Oradea se deschid două librării independente. În Sibiu există una, în Cluj s-a deschis una, Bucureștiul nu prea are… dar încet încet observăm că există și această alternativă. Vedem în lanțuri că există o anumită ofertă. Noi ne dorim să avem și titluri mai vechi, comandăm și din fondul de carte al editurilor. Vom avea și noutăți și cărți de anticariat. Scoatem în față beletristica, literatura română, străină, cărți în limbă străină, cărți de la edituri mai mici, care știm noi că sunt foarte bune. Noi am ales oferta după un criteriu valoric și după atâția ani am învățat să alegem”, a subliniat Oana Doboși-Potcoavă. Aceasta a studiat politicile editoriale la Paris, dar a ținut să înceapă un proiect în țară, în ciuda greutăților cunoscute la înființarea unei firme. ”Acesta a fost planul, să revin aici și să aplic ce am învățat acolo, deși e mai greu să aplic”, a conchis Oana Doboși-Potcoavă.

”În primul rând vom fi o librărie pentru timișoreni și turiștii din Timișoara, vom avea un colț dedicat orașului nostru, carte, muzică, artă plastică, inclusiv un colț cu produse realizate de micii producători handmade locali. Creștem și noi și ei. Nu vom aduce chinezării”, a completat Raluca Selejan.

Librăria ”La Două Bufnițe”, aflată în Piața Unirii, la nr. 11 (intrarea de pe strada Matei Corvin) se va inaugura vineri, 2 decembrie, de la ora 18.00. Evenimentul de deschidere va fi marcat de discursurile invitaților, profesori de la Universitarea de Vest și alți mentori, precum Adriana Babeți, Daniel Vighi, Viorel Marineasa și Mircea Mihăieș. De asemenea, de la ora 19.00 va avea loc un concert cu Ilie Stepan, Horea Crișovan, Doru Iosif și George Găină. Sâmbătă la ora 11.00, Gheorghe Florescu, celebrul cafegiu din București, își va prezenta cartea ”Confesiunile unui cafegiu” și va oferi o degustare de cafea, una care va fi de altfel servită în mod special în librăria ”La Două Bufnițe”. Alte evenimente speciale și lansări de carte vor fi organizate de-a lungul primei săptămâni de activitate a librăriei independente și nu numai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.